Bakû-Ceyhan`a Üçlü Sigorta

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


**Projenin güvenliği için 10 karakol kurulacak, 20 milyon dolar harcanacak. Yıllık geçiş ücretinden 35 milyon dolar kazanılacak. Kamulaştırma için 99 milyon dolar harcanacak. Firmalar 2.5 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer , Bakû-Ceyhan protokolünün ayrıntılarına açıklık getirdi. Ersümer, Meclis`te onaylanırken protokolün sonuna eklenen Ev Sahibi Ülke (EÜA), Anahtar Teslim ve Hükümet Garantisi anlaşmalarının yatırımcılara tanınan özendirici koşullar için Türkiye-Azerbaycan ve Gürcistan`a ortak sorumluluk yüklediğini bildirdi. Ersümer, projenin güvenliği için 10 karakol kurulacağını ve 20 milyon dolar harcanacağını kaydetti.

DYP Ankara Milletvekili Saffet Arıkan Bedük `ün soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı Ersümer, Bakû-Ceyhan protokolü ve projenin geleceğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

Yatırımcı güvencesi: Bakû-Tiflis-Ceyhan anlaşmalar paketine, EÜA, Anahtar Teslim ve Hükümet Garantisi anlaşmalarının imzasız, boş formatları eklendi. Bu, projenin gerçekleştirilmesi açısından üç taraf devlet için de hayati önem taşıyor. Böylece her bir devletin yatırımcılara sağlayacağı imkânların, diğer devletlerce de müzakereyle kabul edilenlerden çok farklı olmaması sağlanmış bulunmaktadır.

Muhtemel yatırımcılarla daha sonra imzalanacak anlaşmalarda yatırımcı için öngörülen cazip koşulları, her bir devletin diğerine karşı bir uluslararası yükümlülüğü olarak üstlenmesi sağlanmaktadır.

Devletlerin herhangi birinin yatırımcılara sağlamayı taahhüt ettiği koşulları sağlamaktan daha sonra herhangi bir nedenle imtina etmesi ihtimalinde, yalnızca yatırımcı değil, diğer taraf devletler de devreye girebilecek ve bu devlete karşı uluslararası mekanizmaları işletebilecektir.

Taraf devletlere bir de uluslararası hukuk yükümlülüğü yüklemek suretiyle riski asgariye indirmek hedeflenmiştir. Son derece güvenli, cazip ve teşvik edici koşullar içeren bir hukuki atmosfer yaratılmaktadır.

Vergi ve masraflar: Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan`dan farklı olarak ``elde edilen kazanç üzerinden kâr vergisi`` sistemini sürdürmeyi tercih etti. Gürcistan ve Türkiye ise yatırımcı beyanına tabi olmaksızın hattan akan her varil petrol başına sabit gelir elde etmeyi tercih etmiştir. (Yılda 500 bin varil petrol geçişi üzerinden varil başına 20 cent. Toplam 35 milyon dolar.) Güvenlik için ana harcama kalemleri; güvenlik yolu, karakolların yapımı, tefrişi ve bakım-onarım masraflarıdır.

20 yılda 47 milyon dolar

Irak-Türkiye hattı ağırlıklı olmak üzere diğer ham petrol ve doğalgaz hatlarını da içerecek şekilde yapılan tüm harcamaların toplamı 20 yılda 47 milyon dolar civarında olmuştur. Bakû-Tiflis-Ceyhan`ın güvenliği için 8-10 adet jandarma karakoluna 5-6 milyon dolar, teçhizat ve donanım için 12 milyon dolar, bakım-onarım için 1.5 milyon dolar harcanacak. Bu masraflar kolaylıkla taşıma gelirinden karşılanabilecek.

Kaldı ki yatırımcı 2.5 milyar doları boru hattına yatırdıktan sonra, öncelikle kredilerin geri ödenebilmesi ve sonra da kâr amacıyla boru hattını tam kapasite ile çalıştırabilmek için elinden gelen her türlü çabayı gösterecektir.

Bir süre sonra da nasıl kapasite arttırımı yapılabileceği konusunda görüşmeler başlayacaktır.

99 milyon dolar kamulaştırma bedeli, açılacak davalarda gerçekleşecek ilave fiyat artışları dikkate alınarak belirlendi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5292 Değişim: 0,25%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7687 Değişim: 0,14%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.492,09 Değişim: 1,21%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.499,96
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.