Yiğit Bulut

31.07.2008 - 15:03 | Son Güncelleme :

Türkiye`de konut-işyeri-arsa normal kriterler ile değerlendirilemez

Türkiye, İran olma yoluna girmez ve radikal hatalar yapılmazsa önümüzdeki 10 yılda özellikle İstanbul ve çevresinde konut sektörüne para akacak. İnanılmaz bir rekabete ve dünya standartlarının üstünde fiyatlara hazır olun.

Oturmuş bir ülkede oluşan emlak dinamikleri ile yeni dünya düzeninin tam kalbinde yer alan Türkiye`nin emlak dinamikleri aynı kaba konabilir mi?

Değerli dostlar, İyimser veya kötümser teze yakınım demeden kendi gözümden yaşanan değişimi ve olabilecekleri sizlere anlatacağım.
Sizce Türkiye`de, hatta İstanbul`da yapılan binlerce konuta, yüzlerce projeye rağmen, yeterli sayıda kaliteli konut var mı?
Çok açık yazacağım. Çevrenize bir bakın, özellikle çevre yollarından geçerken, hatta en lüks semtlerdeki 20-30 yaşın üstündeki binalara bakın, ne görüyorsunuz?

Mağara devri yaşanıyor

Ben söyleyeyim; son 5 yıl içinde kalite ve sayı açısından yol alsak dahi, Türkiye, hatta İstanbul ve çevresi konutta mağara devrini yaşıyor! Evet, yanlış okumadınız; hepimizin oturduğu hatta lüks semtlerde yıllar önce yüz binlerce dolar ödenerek alınan binalar dahil konutlarımızda standart yok ve özellikle coğrafyamızın deprem gibi gerçekleri de dikkate alınırsa, olmamız gereken yerden oldukça ama oldukça uzağız.

Sonuç 1: Türkiye`de, İstanbul`da konut sektörü diye başlayan cümleler bile gerçek olmaktan çok uzak. Yoluna girilmiş olsa bile ülkemizde, özellikle üzerine titrenen İstanbul`da dahi sektör oluşumundan hala bahsedemeyiz. Bir sektör oluşması, bir ortalama çıkması için daha binlerce standart taşıyan konut yapmalıyız.

Olaya bir de başka açıdan bakalım. İstanbul`da önümüzdeki dönemde neler olabilir?

Hegemonya merkezi İstanbul

Napolyon`un bir cümlesi ile başlayalım; Dünya tek bir devlet etrafında birleşse, başkenti İstanbul olurdu.

Dünya genelinde ortaya çıkacak küresel yapıda coğrafi açıdan İstanbul`un önemini son derece güzel anlatan bir cümle. Haksız da sayılmaz; bu topraklar, dünyanın en büyük iki oluşumuna, Roma ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yaptı ve belki bugün size inanılmaz gelecek ama yeni dünya düzeninde hegemonya merkezi yine buradan geçecek.

Bu noktada çok önemli bir soru ortaya çıkıyor; kesin olarak dünyanın merkezi burası olacak ama bizim olacak mı?

Sonuç 2: Emlak sektörü sadece arsa üretimi, demir fiyatı, çimento arzı, talep gibi somut kriterler ile değerlendirilmez. Konut deyince dünyanın nereye gittiği ve üzerinde bina edilen toprağın gelecekteki yeri çok iyi analiz edilmeli ve stratejik hayal gücü etkeni de hesaba katılmalıdır. Yeni dünya düzeninde İstanbul ve çevresi merkez olma yolunda en önemli adaydır ve bana göre rakipsizdir.

Para kötüyü kovacak

Peki her yeri gecekondu olan bir İstanbul`u, nasıl kurtaracağız? Parola çok basit; gelen para kötüyü kovacak.

Bu ne demek? Yerel ve merkezi yönetimler düzgün şehirleşme yolunda elbette elinden geleni yapacak ama büyük işi, daha doğrusu dokusal değişimi akan para yapacak. Daha açık ifadesiyle; para kötüyü yaşatmayacak! Satın alıp, sisteme uygun hale getirecek! Fiyatlar öyle seviyelere gelecek ki; 30-40 yıllık bir apartmanın o arsada yaşama şansı rant açısından veya bir gecekondunun orada durma şansı kalmayacak.
Sonuç 3: Yapısal değişimi akan para gerçekleştirecek ve dünya ile ilgili Türkiye ile ilgili senaryolar ne kadar olumsuz olursa olsun; bu bölgeye akan para konut dinamikleri açısından değişmeyecek.

Fiyatlar artacak

Son söz: Daha yolun çok başındayız. İnanın bana Türkiye, İran olma yoluna girmez ve ülkeyi yöneten-yönetecek olanlar çok keskin-radikal hatalar yapmazlarsa Türkiye`ye önümüzdeki 10 yılda özellikle İstanbul ve çevresine konut sektöründe yer almak ve ortaya çıkanlardan mal almak üzere para akacak. Daha da açık yazayım; dünyanın en güzel yerinde bu fiyatlarla bizi oturtmazlar! İnanılmaz bir rekabete ve ortaya çıkacak sektör, dünya standartlarının üstünde fiyatlara hazır olun. Çok değil 10 sene...

Not: Mahkeme Kuşadası bölgesinde Ofer-Kutman oyununu bozdu ve imar planında yapılan değişikliği iptal etti. Türk yargısına binlerce kez teşekkürler.

Haberin Devamı
(Yiğit BULUT / REFERANS)















 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3670 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9623 Değişim: -0,29%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,41 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.