Ruslar atakta!

29.07.2008 - 12:20 | Son Güncelleme :

Ruslar 1 milyar dolarlık konut almayı planlıyor

Century 21 Gold Rusya, Kazakistan ve Ukrayna Başkanı Alexander Blank, Türkiye ile yıllık bir milyar dolarlık emlak alışverişi yapmayı planladıklarını söyledi.

Dünyaca ünlü emlak zinciri Century 21 Gold`un Rusya temsilcileri Antalya`da bir araya gelerek Antalya`ya yapılacak yatırımları ve projeleri değerlendirdi. Toplantıda konuşan Alexander Blank, Rusların iki yıldan bu yana Antalya`ya, turizmin dışındaki konularda da büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Rus emlakçılar olarak Antalya`ya yönelik bir yıldan bu yana önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Blank, Antalya, sahilleri ve otellerinin yanı sıra şimdi konutları ve lüks villalarıyla da Rusların ilgisini çekecek. Özellikle elit kesimdeki Rusların Antalya`da konut ve emlak sahibi olabilmelerini sağlayacağız. Türkiye ile yıllık bir milyar dolarlık emlak alış verişi yapmayı planlıyoruz diye konuştu.

Yatırımlar iki katlanır

Türkiye için farklı bakış açılarında projeler geliştirdiklerini kaydeden Blank, yapılan yatırımlar sonucunda emlakta gelecek yıl, bu dönemin en az iki katı yatırım gerçekleştireceklerini bildirdi. Rusya`nın dışında Kazakistan ve Ukrayna`nın da emlak sektörü başkanlığını yaptığını belirten Blank, şöyle devam etti: Antalya emlak pazarı Ruslar için en uygun pazar haline geldi. Rusya`da emlak fiyatları oldukça yükseldi. Bunun sonucunda da Rusya`da iki odalı bir konut satın almak isteyenler Antalya`da daha lüks bir villayı aynı paraya sahip olabileceğini öğrendi. Ruslar, 2000`lerde Türkiye`den daha küçük ve az konutlar alınırken, bugünlerde 1 milyon avroluk villalarla ilgilenmeye başladılar. Sekiz yılda Türkiye ile bu konudaki işbirliğimiz 20 kat arttı. Türkler bir süre önceye kadar İngiliz ve Almanların yerleşiminden bahsediyordu. Şimdi Ruslar da yatırım amaçlı konut sahibi olmak istiyor.

Blank, Antalya`daki projeleri incelediklerini ve Kalkan bölgesi başta olmak üzere kentte kaliteli yatırımlar gördüklerini anlattı.

Kadriye Belediye Başkanı Hüseyin Kantoz ise Antalya`nın Rus turistler için vazgeçilmez bir tatil bölgesi olduğunu anlattı.

4 adet villa satıldı

Toplantıya katılan Denizbank Mortgage Bölümü Ürün Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Mustafa Şerif Alyanak, yabancılara yönelik projelerini hayata geçirdikleri dönemden bu yana 450 kredi talebinin onaylandığını ve bunlardan 177`sine 17 milyar YTL kaynak aktarıldığını anlattı. Kredi talebinde bulunan ülke vatandaşlarının başında İngilizler ve İrlandalıların geldiğini de kaydeden Alyanak, bunları Hollandalılar, İsveçliler ve Rusların takip ettiğini belirtti.

Century 21 Antalya Sorumlusu Birgül Aksoy, Rus emlakçıların, Antalya`ya gelmeden bir süre önce internet ortamından aldıkları bilgiler doğrultusunda Kalkan ve Belek`te 4 villayı 1 milyon 167 bin avroya sattıklarını belirtti. Aksoy, Türkiye`nin Rus yatırımcıların gözdesi haline geldiğini, önlerinde çok büyük projeler bulunduğunu sözlerine ekledi.

EMLAK PİYASASINDA GÜVEN SORUNU VAR

Muğla`nın Marmaris İlçesi`ndeki emlakçılar, yabancılara gayrimenkul satışının yeniden başlamasının emlak piyasasını canlandırmayacağını savundu. ABD`de başlayan ve tüm dünyayı saran mortgage kredilerinin yol açtığı ekonomik krizin etkilerinin ve sertifikası olmayan kişilerin geçmişte mülk sattıkları yabancıları dolandırması sonucu oluşan güvensizlik ortamının sürdüğünü belirten Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, emlakçıların ve gayrimenkul yatırımcılarının, büyük beklentilere girmemesi uyarısında bulundu. Akkuş, ilçede, 2006 yılı içerisinde yabancılara 800 taşınmaz satıldığını, bu sayının 2007`de 350`ye gerilediğini, 2008`de yarı yarıya azalma eğilimi gösterdiğini belirtti. Bini aşkın konutun satılmak için beklediğini vurgulayan Akkuş, son iki yıl içerisinde 40 kadar emlakçı ile onlarca müteahhitlik yapan firmasının kapandığını söyledi.

(DHA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5907 Değişim: 0,36%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7262 Değişim: -0,02%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,22 Değişim: 0,47%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.