Rekabet kızıştı!

29.07.2008 - 13:56 | Son Güncelleme :

İstiklal Caddesi`nde mülkler kapanın elinde kalıyor!

Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde yerli ve yabancı birçok marka kiralık yer alıyor…

Aylık kiraların 150 bin dolarlara çıktığı Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde yerli ve yabancı birçok marka kiralık yer alıyor… İngiliz ve Alman yatırımcılar ise caddeden bina topluyor…

İstanbul’un en popüler yeri deyince kuşkusuz ilk akla gelen yerler arasında geliyor Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi… İstanbul’un kalbinin attığı cadde, yerli ve yabancı markaların da gözdesi. Öyle ki, piyasanın durgun olduğu kriz söylentilerin dilden dile dolaştığı şu günlerde dahi, firmaların İstiklal Caddesi’ne ilgisi bitip tükenmek bilmiyor. Yerli ve  yabancı birçok marka, aylık kiraların 150 bin doları bulduğu cadde üzerinde yer almak için adeta birbirleriyle yarışıyor…

Büyük mağazalar aranıyor

Turyap Beyoğlu Galatasaray Temsilciliği’nden Alper Çelik, aralarında Kahve Dünyası, Güllüoğlu, Richmond Otel’in altında Bershka markasıyla yer açan Zara ve Apple gibi birçok markanın yanı sıra Teknosa, Mado’nun yeni şubeler açmak için kiralık baktıklarını söylüyor. Türkiye’ye ilk kez girecek olan uluslararası iki kahve zinciri de caddede kiralık yer arayanlar arasında. İstiklal Caddesi’nde yer alan Remax Mozaik’in gayrimenkul danışmanı Feyza Önkol da, hazır giyim ve gıda sektöründeki birçok markanın en az 800 metrekare büyüklükte komple kiralayacakları binalar aradığını, büyük metrekarelerde yer bulamamaktan şikayet ettiklerini vurguluyor.

Küçük esnaf taşınıyor

Cadde üzerinde yerli ve yabancı markaların sayısı hızla artarken küçük esnaf ise taşınıyor. Alper Çelik, dükkan ve mağazasını devretmek isteyen çok fazla sayıda esnafın olduğu söylüyor. Feyza Önkol da, Cadde üzerindeki büyük markalardan dolayı kimse küçük esnafın kapısını çalmıyor. İş yapamayan küçük esnaf yüksek paralar karşılığında ya dükkanlarını devrediyorlar ya da bölgede kalmak isteyenler büyük markalarla işbirliği yaparak sektör değiştiriyorlar diyor.

Çoğu markanın cirosunun kirayı karşılamamasına rağmen cadde üzerinde yer almak istediğini söyleyen Makro Gayrimenkul Değerleme’nin sahibi Serkan Kaya ise, İstiklal Caddesi’nin günde 1 milyon ziyaretçisi var. Markalar için burada olmak zorunluluk. Markaların cadde üzerinde tabelaların olması dahi yetiyor. Birçok marka sadece caddede olmak için yer açıyor diyor.

İngiliz fon satın almadık bina bırakmadı…

Caddeye markaların yanı sıra gayrimenkul firmaları ve yabancı fonlarda ilgi gösteriyor. Öyle ki, cadde üzerindeki gayrimenkuller deyim yerindeyse yatırımcılar tarafından kapışılıyor… Cadde üzerinde alışveriş merkezi (AVM) yapan Demirören, eski binaları toplayanlar arasında. Demirören’in inşaatını yaptığı AVM’yi genişletmek için çevresindeki birçok binayı satın aldığını, Ağa Lokantası’nın yer aldığı bina için ise pazarlık aşamasında olduğunu sizlere duyurmuştuk. Şu anda aralarında İngiliz ve Hollandalıların yer aldığı birçok yatırımcı bölgeden gayrimenkul alıyor. Markiz Pasajı’nı satın alan İngiliz fonun kurduğu 6-7 şirket aracılığıyla İstiklal Caddesi’nde birçok gayrimenkulü satın aldığı belirtiliyor.

Öğrendiğimize göre, İngiliz fon, Markiz Pasajı’nın ardından Tünel’deki Mudo Pera’nın kiracı olarak yer aldığı altı katlı binanın yanı sıra, Beyoğlu Mısır Apartmanı’nda dört dairenin ile Nil Pasajı’nda 200-250 metrekare büyüklükte irili ufaklı birkaç mazağayı satın almış.Fonun yine caddenin Tünel tarafında 150 metrekare oturumlu altı katlı bir binayı da 3.5 milyon dolara satın aldığı emlak kulislerinde konuşuluyor.

Hollandalılar bina topluyor…

Caddede bina toplayanlar arasında; Hollandalı bir gayrimenkul firmasının adı da geçiyor. Firmanın Galatasaray’da Özsüt’ün hemen iki yanında yer alan Zero Point’in birkaç ay öncesi kadar kiracısı olduğu binayı 6 ila 10 milyon dolar arasında bir rakama satın aldığı ve 23 bin euro’ya kiraya vermek istediği söyleniyor. Firmanın AFM Sineması’nın hem yanında yer alan Top Shop’ın bulunduğu yedi katlı binayı da 10 milyon euro’ya satın aldığı konuşulanlar arasında. Söylenenlere bakılırsa firma Vodafone’un yer aldığı yedi katlı binayı da satın almaya çalışıyor. Mavi Jeans’in hemen yanında Demirören’in AVM’sinin yanında yer bina için mal sahibinin 10 milyon dolar istendiği belirtiliyor.

Tarihi hanlar servet değerinde…

Caddede yer alan gayrimenkullerin mülk sahipleri, gayrimenkullerini değerlendirmek için kolları sıvamış durumda. Birden fazla hissedarı olan tarihi Rumeli Han’ın ortakları anlaşarak, burayı uluslararası bir fona satmak istedikleri emlak kulislerini hareketlendirdi. Altı katlı olan hanın 25 milyon dolara satılığa çıkarılacağı söyleniyor. Yine İstiklal Caddesi’nin sol tarafında yer alan Küçükparmakkapı’yla Büyükparmakkapı arasındaki Afrika Han’ın ortakları da bir gayrimenkul şirketi kurarak, buraya otel ve rezidansa çevirmek için harekete geçmişler. Tünel’de yer alan ve Kamhi Ailesi’nin sahibi olduğu tarihi Botter Apartmanı da satılacak yerler listesinde bulunuyor.

Durgunluğa rağmen fiyatlar düşmedi…

Cadde üzerindeki büyük markaların çoğunluğu, Taksim Meydanı’yla Galatasaray arasında kalan kısımda yoğunlaşmış durumda. Serdar Kaya, son dönemlerde caddenin Tünel tarafına doğru olan kısmında Gloria Jeans ve Starbuck gibi kahve zincirlerinin gelmesiyle birlikte kalabalığın arttığına dikkat çekiyor. Eskiden emlak fiyatlarının arasında daha fazla fark olduğunu söyleyen  Kaya büyük markaların gelmesiyle birlikte aradaki farkın yüzde 20’lere kadar indiğini dile getiriyor.

İstiklal Caddesi’nin popülaritesini hiçbir zaman kaybetmediğini söyleyen Serdar Kaya, yaşanan durgunluğa rağmen mal sahiplerinin kiralık ve satılık fiyatlarını düşürmediğini belirtiyor. Cadde üzerindeki dükkan ve mağazaların metrekare kiralık fiyatları 40-150 dolar arasında değişiyor. Caddede kiralıklara oranla satılık gayrimenkul bulmak bir hayli zor. Olanların fiyatları da milyon doları buluyor. Örneğin Galatasaray’la Taksim Meydanı arasında 100 metrekare büyüklükte, yedi katlı bir binanın satılık fiyatı 8.5 milyon dolar. Ofislerin kiralık fiyatları ise bin 700 dolardan başlayıp 3 bin hatta 5 bin dolara kadar çıkıyor.

Yapı Kredi’nin binası satıldı mı?

Yapı Kredi Bankası’nın cadde üzerindeki binasının satıldığı da konuşulanlar arasında. Caddenin Galatasaray tarafında yer alan, içinde Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi ve Kazım Taşkent Sergi Salonu’nun yer aldığı yedi katlı binanın metrekare fiyatının 5-6 bin dolardan satıldığı söyleniyor.

Hava parası 1 milyon doları buluyor...

Caddedeki yüksek hava paraları da dudak uçuklatan cinsten… Hava parası 300 bin dolardan başlayıp, yerine göre 1 milyon dolara çıkıyor. Örneğin aylık kirası 50 bin dolar olan bir dükkanın hava parası 650 bin dolar.

Kezban Gebetaş/ Tek Borsa


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4782 Değişim: -0,19%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9208 Değişim: 0,26%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.434,93 Değişim: 0,48%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.