Kredi borcu devam eden konutlar satılabilir mi ?

14.10.2016 - 14:26 | Son Güncelleme :
Kredi borcu devam eden konutlar satılabilir mi ? | Konut Haberleri

TÜİK verilerine göre ülkemizde satılan konutların neredeyse %35’i, konut kredisi kullanılarak alınıyor.

Konut kredisinin vadesi de düşünüldüğünde, aslında azımsanmayacak bir konut satışı kredi borcu devam ederken yapılıyor.

KREDİ BORCU OLAN EVİMİ SATABİLİR MİYİM?

Bu sorunun cevabı evet. Yani konut kredisi borcu devam eden bir ev satılabilir. Ayrıca gerekli nakit para olduğu sürece, konut kredisi her zaman kapatılabilir ve ev üzerindeki banka ipoteği de kaldırılabilir. 
Kredi borcu devam eden bir evin nakit ve kredili alımlara göre nasıl satılabileceğine bakalım:

Haberin Devamı

KREDİ BORCU DEVAM EDEN KONUTUN NAKİT OLARAK SATILMASI DURUMDA

Bu yöntemde satıcıya kredi borcu dışında ödenecek olan tutar, bankaya yatırılıyor ve bunun karşılığında “blokeli çek” alınıyor. Sürecin nasıl işlediğinin detaylarına bakalım:

1-    Konut kredisinin borcunun devam ettiği bankadan, güncel kredi anapara borcu ve erken ödeme cezası ile toplam kapama tutarı öğreniliyor. 
2-    Hesaplanan konut kredisi kapama tutarı haricindeki ev tutarı, alıcı tarafından bankaya yatırılıyor. 
3-    Yatırılan tutar karşılığında bankadan “blokeli çek” alınıyor.
4-    Tapuda ipotekli olarak ev satış işlemi yapılıyor ve blokeli çek satıcıya veriliyor.
5-    Satıcı, blokeli çek ile alacağını bankadan tahsil ediliyor.
6-    Konut kredisi borcu olunan bankaya, daha önce hesaplanan toplam kapama tutarı yatırılıyor ve tapu üzerinden ipoteği kaldırmak için yazı alınıyor.
7-    Bankadan alınan yazı ile tapu üzerindeki ipotek kaldırılıyor ve işlem tamamlanmış oluyor.

KREDİ BORCU DEVAM EDEN KONUTUN KREDİ İLE ALINMASI DURUMDA

Kredisi borcu devam eden evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması durumunda, bankalar arası bir yazışma ile satış işlemi yapılabiliyor. Süreç yaklaşık olarak şu şekilde ilerliyor:

Haberin Devamı

1-    Alıcının kredi başvurusunun onaylanması durumunda, eve eksper gönderiliyor ve gelen raporda evin hangi bankadan ipotekli olduğu belirtiliyor.
2-    Kredi başvurusunda bulunulan banka şubesi, kredi borçlusu olunan bankanın şubesinden, kredi borcunun kapatılması durumunda ipotek kaldırma yazısının verilmesi ve güncel kredi kapama tutarının belirtildiği, resmi bir yazı talep ediyor. 
3-    İlgili şube, yazıyı gönderdikten sonra tapuda satış işlemi yapılıyor ve yeni kredi kullanılan bankanın tapu üzerine ikinci derece ipoteği konuluyor. 
4-    Tapu satış yapıldığına dair belgeler, kredi kullanılacak bankaya geldikten sonra kredi açılışı yapılıyor.
5-    Açılan kredi tutarının tamamı, kredi kullanan kişiye verilmek yerine mevcut kredi borçlusu olunan bankaya, borç tutarı kadar gönderiliyor ve kalan tutar kredi kullanan kişiye ödeniyor.
6-    Kredinin kapatılmasına istinaden, ipotek kaldırma yazısı ilgili şubeden alınıyor.
7-    Alınan ipotek kaldırma yazısı tapuya veriliyor ve eski bankanın ipoteği kaldırılarak, yeni bankanın ikinci derece olan ipoteği birinci derece oluyor.

 

Bu içerik tarafından hazırlanmıştır.

Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.461 Değişim: -0,67% Hacim : 25.832 Mio.TL Son veri saati : 11:34
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5959 Değişim: 0,37%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7848 Değişim: 0,15%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,12 Değişim: 0,47%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.