Konut sektörüne lojman arsası fırsatı

06.12.2017 - 12:11 | Son Güncelleme :
Konut sektörüne lojman arsası fırsatı  | Konut Haberleri

Kamu lojmanlarının satışının önünün açılmasının, konut sektörü için uygun fiyata arsa temin etme imkanı yaratması bekleniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen torba kanunla kamu lojmanlarının satışına yönelik düzenleme yapıldı.  Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılanlar hariç, kamu idarelerinin, KİT'lerin ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait ortaklıkların mülkiyetindeki kamu konutları ekonomiye kazandırılacak. Bu konutlar, ihaleyle satışa çıkarılacak ve buralarda oturanlar, öncelikli satın alma hakkına sahip olacak. 

Haberin Devamı

Konutlar, buralarda oturanlarca alınmazsa en yüksek teklifi veren istekliye satılacak. Buraların satışından elde edilen gelir, öncelikli olarak kamu konutu yapımında kullanılacak. 

Deprem riski bulunan alanlardaki kamu konutları ise yıkılacak. Büyük bölümü şehir merkezlerinde bulunan lojmanların yıkılması, kent merkezlerinde uygun arsaların oluşmasını sağlayacak. Bu arsalara depreme dayanıklı yeni konutlar yapılacak. 

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Maliye Bakanlığının konuya ilişkin etki analizine göre, 240 bin 398 adet kamu konutu bulunuyor. Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerinde kullanılanlar uygulama dışında tutulurken kampüs alanında yer alan, hizmet binalarıyla bütünleşik lojmanlar da satılamayacak. Böylece, yıpranmış lojmanlar öncelikli olmak üzere en az 50 bin kamu konutunun satışının önü açıldı. 

Konutların tamamının satışı yıllara yayılacak. 2018 yılında bu kapsamda 3 bin kamu konutunun değerlendirilebileceği hesaplandı. 

Lojman satışlarına ilişkin düzenlemeyle depreme dayanıksız lojmanlara ağırlık verilmesi ve ilk aşamada 500 milyon lira gelir elde edilmesi öngörülüyor. 

"ARSA FİYATLARINI MAKUL SEVİYEDE TUTAR"

Haberin Devamı

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ziya Altan Elmas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehir merkezlerinde kalmış lojmanların satışına yönelik kararın, konut sektörünün uygun fiyatlı arsa bulmakta yaşadığı sorununun çözümüne katkı sağlayacağını söyledi. 

Elmas, "Şehir içindeki kamu kurumlarının lojmanları, ciddi anlamda eskimiş, ekonomik ömrünü tamamlamış vaziyette. Buralar, kentsel dönüşüme tabi tutulması gereken alanlar. Bu alanlar dönüştürülüp özel sektörün istifadesine sunulursa hem kamu kaynak temin etmiş olur hem de konut sektörünün arsa sorunu için katkı sağlanır." dedi. 

Düzenlemeyi olumlu karşıladıklarını vurgulayan Elmas, şöyle konuştu: 

"Düzenleme, arazi geliştirme noktasındaki sıkıntımızı bir miktar giderir. Arsa fiyatları sebebiyle konut fiyatları olumsuz etkileniyordu. Konut fiyatlarına da makul seviyede destek verilmiş olur, arsa fiyatlarını makul seviyede tutar. İstanbul'un önemli semtlerinde oldukça fazla kamu lojmanı var. O semtin değerine göre uygun konutlar yapılabilir. Bu düzenleme, kentsel dönüşüme de destek sağlar. Her yıl 500 bin konutun dönüşmesi lazım." 

"KONUT FİYATLARINI BİR MİKTAR ETKİLER"

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da lojman satışının, inşaat sektörüne arsa kazandırılması ve yeni konut alanları oluşturulması açısından önemli bir fırsat doğuracağını belirtti. 

Düzenleme sayesinde şehir merkezlerinde ciddi bir arsa rezervi oluşacağını dile getiren Tellioğlu, "Şehir merkezlerinde uygun arsa bulunmasında sorun yaşanıyor. Düzenleme, depreme dayanıklı yeni konut alanları oluşturulmasında avantaj sağlar. Piyasa şartlarında uygun arsa fiyatları oluşur, konut fiyatlarını da bir miktar etkiler. Piyasaya hareketlilik getirir." dedi. 
 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3877 Değişim: 0,22%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0135 Değişim: -0,15%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,44 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.