Konut kredilerinde tek parti bereketi

26.07.2007 - 18:09 | Son Güncelleme :

Tek parti iktidarı ile birlikte kredi faizleri geriliyor. Uzmanlara göre düşüş devam edebilir.

HÜRRİYET

22 Temmuz seçimlerinden piyasaların ekonomide istikrar için beklentisi olan tek parti iktidarının çıkması, konut kredi faizlerinin de anında yüzde 1.29’a kadar inmesini sağladı.

Anadolubank’la başlayan faiz indirimi, gözlerin şimdi diğer bankalara çevrilmesini sağladı. Bankacılar, Cumhurbaşkanlığı seçiminin de uzlaşma ile sonuçlanması durumunda, konut kredi faizlerinin yüzde 1.20’ler seviyesine ineceği yorumunu yapıyor.

Piyasaların son bir aydır ’sandıktan tek parti çıkacak’ beklentisi, geçen hafta yapılan seçimler sonucunda gerçeğe dönüştü. Bir çok sektör, bu senaryonun gerçekleşmesini beklerken, piyasalar bunu erkenden satın alarak fiyatlara yansıttı.

Özellikle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) rekor üstüne rekor kırarken, yabancı iştahı doları 1.24 YTL seviyesine kadar indirdi. Hal böyle olunca bankacılık sektörü de konut kredi faizlerinde kolları sıvayarak temkinli bir şekilde geçtiğimiz 1 aylık süreçte konut kredi faizlerini beklenti dahilinde yüzde 1.38 seviyesine kadar indirdi.

Ancak geçen hafta pazar günü yapılan genel seçimlerde AKP’nin yüzde 47 ile tek parti olarak ikinci kez iktidara gelmesi, bankaları harekete geçirdi. Piyasanın beklentisi olan tek parti iktidarı ile birlikte konut faizi de anında yüzde 1.29’a indi. Gözler şimdi diğer bankalarda. Bankacılar, cumhurbaşkanlığı seçiminin uzlaşma ile sonuçlanması durumunda sektörde konut kredi faizlerini yüzde 1.20 seviyesine kadar inebileceği yorumunu yaptı.

FAİZ YÜZDE 1.29’A GERİLEDİ


Seçimin ardından piyasalarda oluşan olumlu tablo ile ilk önce bono faizleri hızla yüzde 17 seviyelerine geriledi.

Yabancıların YTL’ye geçiş için satışa geçmesi, doları 1.24 YTL düzeyine indirdi. Piyasalardaki bu tablo, kaçınılmaz olarak bankaların bireysel krediler bölümlerinde de hedeflerin revize edilmesine neden oldu. Birçok banka çalışmalara başlarken, Anadolubank, seçimin ardından faiz indirimine giden ilk banka oldu. Anadolubank, pazartesi günü konut kredi faizlerini 10 yıl vadede (120 ay) yüzde 1.29’a çekti. Halkbank ise sabit faizli mortgage kredisini 10 yıl vadede yüzde 1.36 aşağı yönlü revize etti.

Tüketicilerin, seçim beklentiler düzeyinde gerçekleşti. Konut kredi faizleri düşer mi? yönündeki soruları için bankaların bireysel kredi bölüm sorumluları ile görüştük. Bankacılar, kredi faizlerinde ani ve hızlı bir düşüş beklenmemesi gerektiğini belirtirken, genel olarak sektörde konut faizlerinin yüzde 1.30-1.20 bandında seyir izleyeceğini söylüyor. Çünkü bankacılar seçime yönelik olumlu beklentinin konut kredi faizlerini bir miktar yansıdığını bu nedenle geçtiğimiz 1 ay içinde faizlerin yüzde  1.40-1.38 seviyesine kadar gerilediğini belirtiyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ


Genel seçimin olumlu senaryo ile sonuçlanmasının kredilerde faiz indirimini gündeme getireceği konusunda hemfikir olan bankacılar, Köşk adayı konusunda da yaşanabilecek risklere karşı temkinli durmayı tercih ediyor.
 
Sektörde Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik genel olarak uzlaşma beklentisi hakim olmasına rağmen, konut faizlerinde indirimlerin bu seçim sonrası gündeme gelmesi bekleniyor. Bankacılar, özellikle piyasa beklentisi dahilinde Merkez Bankası’nın 0.50 puanlık bir faiz indirimi yapması durumunda sektörde konut faiz indirimlerinin peş peşe geleceği yorumunu yapıyor.

4-5 YIL DAHA NET GÖRÜNÜYOR


Seçimin ardından önümüzdeki 4-5 yıl daha net görünüyor diyen bankacılar, konut kredilerinin uzun vadeli olmasından dolayı, olumlu gidişe bağlı olarak talepte artış olabileceğine dikkat çekiyor. Seçim nedeniyle ertelenen talepler gündeme gelir diyen, bankacılar eylül ayında ertelenen konut alımlarının yeniden başlayacağını tahmin ediyor.

Bankacılar geçen yıl konut kredilerinde haftalık net büyümenin 350-400 milyon YTL düzeyinde olduğunu, bunun şimdi 150-200 milyon YTL arasında gerçekleştiğini söylüyor. Mortgage kredilerinin toplamının 25.3 milyar YTL’ye ulaştığını hatırlatan bankacılar, bunun yıl sonunda bu rakamın 30 milyar YTL’yi aşacağı tahminini yapıyor.

ERTELENEN TALEP EYLÜLDE GÜNDEME GELİR


Seçim nedeniyle konut alımlarında ertelen talebin Eylül ayında yeniden gündeme geleceğini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: Bu talep Ağustos ayında olmasa bile, Eylül ayında gündeme gelecektir. Konut kredi faizleri piyasa faizleri ile paralel hareket ediyor. Seçim sonucunda beklentinin gerçekleşmesi ile bono faizi yüzde 17 seviyesine geriledi. Bu da aylık yüzde 1.33-1.34 seviyesine denk geliyor. Ancak Merkez Bankası faiz konusunda sağlam durmaya devam ediyor. Bu nedenle sektörde majör bir indirim göreceğimizi sanmıyorum. Fakat sektördeki fiyat rekabeti de faiz indiriminde önemli rol oynar.

Yapı ve Kredi Bankası Konut Finansmanı Bölüm Başkanı İsmet Erdem, Mortgage kredilerin toplamı şu anda 25.3 milyar YTL’ye ulaştı. Yıl başından bu yana sektör haftalık olarak 150-200 milyon YTL arasında net büyüyor. Geçen yılın aynı döneminde ise pazarda 350-400 milyon YTL arasındaydı. Yıl sonunda toplam mortgage kredileri 30 milyar YTL düzeyine ulaşır. Genel makro ekonomik seviyelerde beklentilerimizde herhangi bir değişiklik yapmıyoruz. Açıkçası seçimden önce stratejimizi seçimden çıkan sonuca göre kurgulamıştık. Şu anda konut faizleri ortalama yüzde 1.38 seviyesinde. Ama önümüzdeki dönemde yüzde 1.30-1.25 bandına gerileyebilir. Çünkü önümüzdeki 4-5 yıl artık daha net görünüyor. Uzun vadeli alımlarda kararlar daha kolay verilecektir.

DÜŞÜŞ ÇOK HIZLI OLMAYACAK

Konut kredi faizlerine seçim sonucuna ilişkin beklentinin yansımış olduğunu anlatan Denizbank Bireysel Bankacılık Grup Müdürü Özgür Tüzemen, Bundan sonra sektörde beklenti daha da olumlu olacak. Seçim öncesi bu beklenti fiyatlara bir miktar yansıdı.

Bugünkü koşullarda yüzde 1.39 seviyesi iyi bir fiyat. Bundan sonra konut faizlerinde aşağı yönlü bir seyir bekleniyor. Ancak bu düşüş ani ve hızlı olmayacak. Son döneme doğru Merkez Bankası’nın faiz indirim beklentisi doğrultusunda konut kredi faizlerde indirim gündeme gelecektir dedi.

Konut kredi faizini seçimin hemen ardından yüzde 1.29’a indirdiklerini söyleyen Anadolubank Perakende Pazarlama Müdürü Sarp Akkartal, Seçimin sonucunu piyasalarda gördük. Döviz hızla 1.24 YTL seviyesine inerken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası rekor üstüne rekor kırdı. Faizlerde kısa sürede aşağı yönlü bir hareket beklediğimiz için konut kredi faizini de 10 yıl vadede yüzde 1.29’a indirdik. Ama yinede önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Piyasada geri çekilmelere neden olabilir. Ancak konut kredilerine etkisi olmaz. Çünkü zaten ağustos ve temmuz ayı bankacılık sektörü için yatay geçer. Konut faizlerinin olumlu ivmenin devamı ile eylül ayında sektörde 1.29-1.35 bandında hareket edeceğin tahmin ediyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin uzlaşma ile sonuçlanmasının ardından ise konut faizleri yüzde 1.20 seviyelerine doğru gerileyecektir.

SEÇİMDE TEK PARTİ SATIN ALINMIŞTI


Finansbank Bireysel Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, Sandıktan tek parti çıkmasaydı sancılı bir süreç başlayacaktı. Seçimin hemen ardından faiz ve döviz kurları geriledi.  Rahatlama oldu. Bunun devam edip etmeyeceği cumhurbaşkanlığı seçimine bağlı. Bu da uzlaşma ile sonuçlanırsa sektörde olumlu tablo tüketiciye yansır. Biz Finansbank olarak konut kredilerinde şu anda bir indirim planlamıyoruz. Ama önümüzdeki günlerde indirimler gelebilir. Sektörde yıl sonuna kadar ortalama yüzde 1.30 seviyeleri söz konusu olacaktır. Zaten sektör beklentiyi satın alarak konut faizlerini yüzde 1.40 1.35’lere indirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.097 Değişim: 0,18% Hacim : 44.596 Mio.TL Son veri saati : 13:12
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3721 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9916 Değişim: -0,21%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,01 Değişim: 0,24%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.