İstanbul örnek oldu, Enka ABD’ye 7 elçilik binası yaptı

10.07.2008 - 11:37 | Son Güncelleme :

İstinye’deki konsolosluk binası, 9 hektarlık arazide, 8 bin metrekare ofis alanından oluşuyor

Dün teröristlerin silahlı saldırısına hedef olan İstanbul’daki ABD Konsolosluğu binası, 83 milyon dolarlık maliyetle Amerikalı Caddell ve Enka işbirliği ile yapıldı. ABD, İstanbul’daki binadan sonra Enka’ya 7 ülkede daha elçilik projesi işi verdi.

DÜN sabah girişindeki polis noktasına yapılan silahlı saldırıya hedef olan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu, İstinye’de ’Kartal Yuvası’ diye adlandırılan ve 83 milyon dolara mal olan binada 2003 yılından beri faaliyet gösteriyor. ABD, bu binaya taşınmasının ardından inşaatı yapan Türk inşaat firması Enka’ya 7 ülkede daha, toplam proje değeri yaklaşık 600 milyon dolar olan elçilik projesi daha yaptırdı. Bunların 6’sı tamamlandı, birinin inşaatı ise halen sürüyor. ABD İstanbul Başkonsolosluğu, 172 yıl Tepebaşı’ndaki Palazzo Corpi binasında hizmet verdi. İstinye’deki binanın inşaat işi 2000 yılında Alabamalı Cadell inşaat şirketine verildi. Cadell, mekanik ve elektrik kurulumları da dahil olmak üzere her konuda Türk inşaat şirketi Enka ile birlikte çalıştı.

İşbirliği devam ediyor

İstinye’deki konsolosluk binası, 9 hektarlık arazide, 8 bin metrekare ofis alanından oluşuyor. İstinye’deki projeyle başlayan işbirliğinin başarılı olmasının ardından Enka ve Caddell, diğer ülkelerdeki Amerikan Elçilik Binaları Projelerinin inşaatını da aynı şekilde ortak yürütme kararı aldı.

Hangi ülkelerde yaptı

Bu işbirliği kararı Enka’ya inşaatı halen devam eden Saraybosna dahil 7 Amerikan elçilik binası projesini daha beraberinde getirdi. İstanbul’un ardından Enka ve Cadell işbirliği ile Kamerun, Gine, Mali, Sierra Leone, Cezayir ve Nepal’deki Amerikan Elçilik projeleri Temmuz 2007’de tamamlanarak yapılarak hizmete açıldı. Enka, 2007 yılının son aylarında Bosna Hersek’te Saraybosna’da üstlenilen yeni elçilik binasının inşaatına ise bu yıl başladı. ABD’nin Saraybosna’daki yeni konsolosluk binası 4.5 hektar çevrili alan ve 11 bin metrekarelik ofis alanından oluşacak. Binanın iki yıl sonra tamamlanması planlanıyor.

2 bin 200 işçi çalıştı

2003’de devreye alınan İstinye’deki ABD Başkonsolosluk binasının yapımına, 2000 yılının Kasım ayında başladı ve inşaatında 2 bin 200 işçi görev aldı. Binanın ön yüzünde İzmir yakınlarından çıkartılan traverten taşlar kullanıldı. Türkiye’ye ait bitki çeşitlerinin kullanıldığı çevre düzenlemesi ise 1 milyon dolara mal oldu. Binanın tasarımını Amerikan Zimmer Gunsul Frasca Mimarlık ile Türk Turgut Alaton Mimarlık yaptı.

Ticari ilişkileri etkilemez aksine iki ülkeyi kenetler

TÜRK Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Uğur Terzioğlu, İstanbul’daki Amerikan Konsolosluğu’na yapılan saldırı sonrasında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin etkilenmeyeceğini söyledi. Terzioğlu, İlk başta bir tedirginlik olur ama bu daha sonra iki ülkeyi daha da kenetler. Bu olayı hangi örgüt yaptıysa onunla mücadelede Türkiye’nin yanında olurlar. Ama ticari ilişkileri etkilemez. Sadece bir süre için duraklayabilir. Ama inşallah bunların arkası gelmez dedi. Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye’nin cephesi değişirken bundan hoşnut olmayanlar var. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolara gidiyor. Bu yıl Türkiye’ye 1.5 milyon turistin gelmesi bekleniyordu. Bu olayın turistlerin kararını etkileyeceğini düşünmüyorum.

TUSKON: Puslu havadan medet umuluyor

AMERİKAN Konsolosluğu’na saldırılara Türk iş dünyasından da tepki geldi. Türkiye Sanayici ve İş Adamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, oldukça hassas bir dönemden geçildiğini belirterek, toplumun her kesimini sağduyu ve soğukkanlılığını yitirmeden hareket etmeye davet ettiklerini kaydetti. Meral, Puslu havadan medet umanlar ortamı bulandırmaya ve bir taşta birkaç kuş birden vurmaya çalışıyor dedi.

(HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4745 Değişim: -0,20%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9001 Değişim: 0,21%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.435,62 Değişim: 0,51%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.