Ev alırken bu noktalara dikkat!

22.11.2017 - 15:11 | Son Güncelleme :
Ev alırken bu noktalara dikkat! | Konut Haberleri

Konut alma sürecinde olan vatandaşların herhangi bir problemle karşılaşmamaları için bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. İşte ev alırken dikkat edilecek 4 nokta..

Hayalindeki evi satın almak isteyen kimseler bu süreçte, kimi zaman tedbiri elden bırakabiliyor. Yuvako özellikle internetten ev alırken karşılaşılabilecek bazı risklere karşı uyarılarda bulunuyor.

Dijital gayrimenkul ofisi Yuvako, ev alımında kişilerin karşılaşabileceği belli başlı riskleri; eve değerinden fazla ödemek, net ve brüt metrekare farkları, sahte tapu ve kaparo dolandırıcılıkları olarak sıralıyor.

Haberin Devamı

1- RESMİ KURUMLARDAN ARAŞTIRMA YAPIN

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Ev alımındaki en büyük risk tapu oluyor. Tapu üzerinde herhangi bir problemin olup olmadığı, tapuda haciz, ipotek, tedbir olup olmadığının evin bağlı olduğu ilçe tapu müdürlüğünden araştırılarak teyit edilmesi gerekiyor. Ayrıca bağlı bulunan belediyede projenin incelenmesi, evin mevcut halinden farklı olup olmadığının tespit edilmesi de ileride yaşanması muhtemel sorunların önüne geçebiliyor. Bir diğer önemli nokta ise, evin iskan durumu. İskan durumu hakkında doğru bilgi sahibi olunması faydalı oluyor.

 2- EVİN DEĞERİNİ BAĞIMSIZ KAYNAKLARDAN ÖĞRENİN

Evin değerinin doğru fiyatlandırılıp fiyatlandırılmadığının tespitinin yapılabilmesi için piyasa koşullarına hakim gayrimenkul yatırım danışmanına başvurulabiliyor. Ayrıca söz konusu evin değerlemesinin de farklı ve bağımsız bir diğer uzman kişi ya da kurum tarafından yapılmış olması şart. Ayrıca emlakçıdan Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı ve bağımsız bir değerleme uzmanının raporu da talep edilebiliyor

 3- BRÜT VE NET METREKARE BİLGİLERİNE HAKİM OLUN

Evi aldıktan sonra yaşanan en büyük sorunlardan biri de evin metrekaresi. Kimi zaman büyük diye alınan ev içine girip ölçünce daha küçük çıkabiliyor. Bunun nedeni ise net ve brüt metrekarelerinin karıştırılması ve sadece brüt merkarenin söylenmesi oluyor.

Haberin Devamı

Beyan edilen metrekare değerlerinin brütten nete geçilirken ne kadar kayıp verildiği, ortak alanların, duvar ve kolon kalınlıklarının hesaptan nasıl düşüldüğünün detaylıca öğrenilmesi faydalı oluyor.

Alınacak ev, ikinci el daire ise, gayrimenkul danışmanından lazer ölçüm cihazları ile oda oda kat planı ve metrekare ölçüsü çıkartması talep edilebiliyor.

 4- TAPU DOLANDIRICILIĞINA KARŞI DİKKATLİ OLUN

Ev alım sürecinde çeşitli dolandırıcılık olaylarının çok sık görüldüğünü dile getiren Yuvako Kurucu Ortağı Altay Tınar; ilk olarak tapuyla ilgili yaşanabilecek dolandırıcılıklara dikkat çekerek "Tapunun sahte olma riskine karşın tapu senedi üzerindeki ismin, ilçe tapu müdürlüğü kayıtları ile uyumluluğu kontrol edilmeli. Bu kontroller yapılmadan hiç bir satış işlemi ya da kapora gönderimi yapılmamalı" diyor.

Tınar konuyla ilgili benzer kontrolün emlakçılar için de yapılması gerektiğini ifade ederek “İnternette gördüğünüz iyi fiyatlı evin tam satılma/kiralanma aşamasında olduğunu söyleyip daha evi göstermeden önden kapora isteyenlere karşı çok dikkat edin. Bir evin yetkili danışmanı olduğunu iddia eden kişilerden belge isteyin. Yuvako ev almak isteyenlere bir alıcı danışmanı atayarak evin bulunması, fiyatın doğruluğunun kontrolü, pazarlık ve sonrasında tapu devrine kadar tüm süreçlerde fiziksel olarak yanlarında yer alıyor. Konusunda uzman alıcı danışmanları ile Yuvako üzerinden ev sahibi olacaklar tüm bu riskleri bertaraf etmiş oluyor.” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5611 Değişim: 0,15%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8721 Değişim: 0,60%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9176
Açılış: 34,6636
2.430,34 Değişim: -0,10%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.