`En akıllı-en çevreci bina` yarışı hızlandı

01.12.2009 - 11:44 | Son Güncelleme :

Konut projelerinde son dönemde güneş enerjisi sistemleri öne çıktı. Bunun yanında `akıllı` ve `ekolojik` binalar ile çevreci konut projelerinin sayısı da artıyor. Bazı inşaatçılar ise projelerinde rüzgar türbini kurmayı gündeme aldı.

Son yıllarda inşaatçılar adeta `en akıllı bina`yı, `en çevreci bina`yı yapma yarışına girdi. Terasında adeta orman kurulan konut projeleri, ağaç Geniş teraslı, çatısında Aydınlı İnşaat`ın Esenyurt-Beylikdüzü bölgesinde yaptığı 866 konutluk Solarkent, güneş enerjisinden yararlanan ilk nitelikli konut projesi oldu.

Solarkent`te akıllı asansör sistemi de yüzde 40 enerji tasarrufu sağlayacak. Tulip`in ‘Tulip Turkuaz’ projesinde de güneş enerjisinden yararlanılacak. Son dönemde TOKİ de dahil olmak üzere konut projelerinde güneş enerjisi sistemleri öne çıktı. Bunun yanında `akıllı` ve `ekolojik` binalar ile çevreci konut projelerinin sayısı da artıyor. Bazı inşaatçılar ise projelerinde rüzgar türbini kurmayı gündeme aldı.

Bomonti`de butik projede güneş enerjisi

İstanbul-Bomonti`de Mika İnşaat`ın hayata geçirdiği ve butik bir proje olan Bomonti Evi`nde de en dikkat çeken özellik, projenin kendi enerjisini üretecek olması. Buna göre; çatılara yerleştirilecek fotovoltaik paneller (güneş pilleri) sayesinde güneş ışınlarındaki foton enerjisi depolanacak ve akülerde depolanan enerji ile binanın ortak alanlarının elektriği elde edilecek.

İstanbul`un Anadolu yakasında son dönemde açıklanan ön büyük proje olan Batı Ataşehir`deki Varyap Meridian projesi LEED kriterlerine uygun olarak yapılıyor. Son dönemde LEED kriterinin adı sıkça duyuluyor. Bu tip binalarda ortamın iç hava kalitesi ve termal konforu yükseliyor.

Yeniden işlenmiş malzeme kullanılıyor

Binalar, güneş enerjisini kullandıkları için gün ışığından daha çok yararlanıyor ve ısı verimliliği artıyor. Su tasarrufu sağlayan tesisat kullanılıyor, yağmur suyu tuvaletlerde veya peyzajda kullanılıyor. Yapı çeliği dahil yeniden işlenmiş malzeme kullanılıyor. Havalandırma insan sağlığını olumlu etkiliyor. Hava kalitesinin yüksek olduğu binalarda çalışanların veriminin yüzde 16-40 arttığı savunuluyor. Üstelik bu binalar, bireyi de çevreci davranmaya zorluyor.

Varyap Meridian`in satış bürosunda rüzgar türbini ve güneş paneli kullanarak yenilenebilir enerji üretiliyor. Bu rüzgar ve güneş enerjisi sistemleri ile ofisin 1000 kwh olan toplam tüketiminin 51,12 kwh’lık kısmı yenilenebilir enerjiyle sağlanıyor. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin belirlediği LEED kriterlerine uygun yapılan Meridian`da yüzde 40 enerji tasarruf hedefleniyor.

Yeşil İnşaat da `rüzgar`ı düşünüyor

Konut projesinde rüzgar türbini kullanmak için araştırma yaptığını açıklayan bir başka firma da Yeşil İnşaat... Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, Innovia projesinin üçüncü etabının lansmanında soruları cevaplandırırken, rüzgar enerjisini konut projelerinde kullanmaya yönelik projeleri incelediklerini bildirmişti. Bu açıklamanın ardından rüzgar santrali olan binalar gündeme geldi. Dünyada bu alandaki en güzel örnek, Bahreyn`de... 8 nisan 2008`den beri çalışan 3 rüzgar türbini, Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi`nin ihtiyacı olan elektriğin çoğunu üretiyor. 240 metre uzunluğundaki ikiz gökdelen, İngiliz Mimar Tom Wright tarafından inşa edilmişti. Bu gökdelen rüzgar türbini ile kendi enerjisini üreten en büyük yapı. 26`şar metre uzunluğunda 3 rüzgar türbini önemli miktarda enerji üretiyor. Bahreyn`in simgesi haline gelen 50 katlı bina aynı zamada Bahreyn’in ikinci büyük binası.

Son `ekolojik` proje Esentepe`de

Bunun yanında çevreci ve akıllı bina yarışında, son `ekolojik` bina projesi Ağaoğlu İnşaat`ın... Ağaoğlu, Esentepe`de Hoffmann İnşaat`tan devraldığı arazide yapacağı 42 katlık binayı `ekolojik yüksek yapı` standartlarında inşa edecek. Projenin mimarı Çamoğlu Mimarlık`ın sahibi Ömer Çamoğlu, Esentepe`de Şişli Belediyesi`nin hemen karşısındaki projenin yüzde 40 düzeyinde enerji tasarrufu sağlayan `akıllı bina` olmasının yanı sıra her iki katta bir bahçe katı olacağını kaydetmişti.

TOKİ`nin gündeminde de `ekolojik kent` var

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) de, İstanbul Kayabaşı`ndaki 60 bin konutluk uydukenti `ekolojik` standartlarda yapmak için çalışmalar yapmıştı. TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, örnek oluşturmak amacıyla Kayabaşı Konutları’nda güneş enerjisinden elektrik elde etmek istediklerini, yağmur sularının depolarda toplanacağını, rüzgar enerjisi için çalışmalar yapılacağını ifade etmişti. Kayabaşı projesinde, su tasarrufuna katkı sağlamak amacıyla konutlarda ve duşlarda fotoselli bataryalar ile kademeli rezervuarların yapılması da öngörülmüştü. Böylece binalarda yıllık 2 milyon 430 bin metreküp temiz su tasarrufu sağlanması hedeflenmişti. Ayrıca Güneş pillerinden elde edilecek elektrik enerjisiyle binaların, ortak alanların, yeşil alanların, yürüme yollarının, trafik ve otopark lambalarının enerjisinin sağlanabileceği öngörülmüştü.

Çevreci binalar nefes alan konutlar

İnşaatçılar, konut projelerinde en çok `çevreci` özellikleri öne çıkarıyor. Çevreci özellik taşıyan bazı projeleri hatırlayalım:

DUMANKAYA-İKON: Anadolu Yakası`nda, Göztepe’de 41’er ve 40 katlı 3 kulenin birleşmesinden oluşan projede 1022 rezidans daire ve 37 home office var. Dumankaya İkon`da stüdyo ve 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, dubleks ve loft tipi daireler mevcut. Deniz ve şehir manzarasına sahip 3 adet elips kulelerin birleşmesinden oluşan Dumankaya İkon`da 12 ve 22`nci katlarda bulunan seyir teras ve bahçeleriyle farklı bir mimari anlayış sergileniyor. İkon`da daire fiyatları 193 bin TL`den başlıyor. 
 
AYDINLI-SOLARKENT: Esenyurt`ta inşa edilen Solarkent projesi, güneş enerjisinden yararlanarak kendi elektriğini üretecek. Aydınlı Grup`un projesi olan Solarkent`teki enerji santrali sisteminde, sadece ortak alanlarda değil, tüm dairelerde kesintisiz enerji sunulacak. Solarkent`in asansör sistemi yüzde 40 enerji tasarrufu sağlayacak. Solarkent`te daire fiyatları 107 bin TL`den başlıyor.

TULİP-TURKUAZ: Tulip`in Ispartakule`de yaptığı TulipTurkuaz projesinde güneş panelleri ve tam biyolojik arıtma sistemleriyle enerji ihtiyacının önemli bir bölümü karşılanacak. TulipTurkuaz projesi, Türkiye`nin ilk bio-iklimsel konut projesi.

VARYAP MERİDİAN: Varyap`ın Batı Ataşehir`de hayata geçireceği Varyap Meridian ise ABD`deki Çevre Dostu Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımında Liderlik) kriterlerine göre yapılıyor. Proje, tasarımından malzeme kullanımına kadar her aşamada çevreyle uyum ve sürdürülebilirlik kriterlerini gözetmesiyle öne çıkıyor. Projeyi yeşil bina kategorisine sokacak en önemli detayların başında atık maliyetlerinin yüzde 50 ile yüzde 90 arasında azaltılması, yüzde 30`a varan su tasarrufu sağlanması ve karbondioksit salınımının yüzde 35 azaltılması geliyor. Projede otopark ve açık alanlarda hibrid araçları teşvik eden yazılar asılacak. Solar paneller ve rüzgar tribünleriyle ortak alanların enerjisinin bir kısmı üretilecek. Projede stüdyo daireler 191 bin TL`den, 1+1`ler 269 bin TL`den başlıyor.

TEKFEN-LEVENT: Tekfen Emlak Geliştirme Grubu`nun İstanbul`da yapacağı Levent ofisi projesi kapsamında, toplu taşıma kullanımının artırılması, bisiklet kullanımı gibi alternatif ulaşım sistemlerinin özendirilmesi düşünülüyor. Projede yağmur ve atık suyunun toplanarak arıtılması ve geri kullanımı, atık yönetim planı oluşturulması, verimli su armatürleri kullanılarak su tüketiminin azaltılması hedefleniyor. Levent ofis projesinde enerji tüketiminde en az yüzde 14 tasarruf sağlanması hedefleniyor.

ONE&ORTAKÖY: Doğu İnşaat tarafından Ortaköy`de inşa edilen One&Ortaköy projesinin çatısında 2 bin 600 metrekarelik yeşil alan olacak. Çatıda açık yüzme havuzunun da yer alacağı proje, yıl sonunda teslim edilecek. Proje, 60 bin metrekarelik alanda 98 daireden oluşacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5615 Değişim: 0,15%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,7161 Değişim: 0,15%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.409,32 Değişim: -0,97%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.