Durgunluk vız geldi!

03.07.2008 - 15:08 | Son Güncelleme :

Durgunluk Taksim-Mecidiyeköy hattına vız geldi!

Herkesin kabul ettiği gayrimenkul sektöründeki durgunluk, İstanbul’un bazı bölgelerinde çok daha az hissediliyor.

İstanbul’un kalbi Taksim-Mecidiyeköy hattında; Elmadağ, Harbiye, Pangaltı, Osmanbey gibi semtlerde fiyatlardaki artış devam ediyor.

Emlakçılar, 5-6 yıl önce 10 bin YTL’ye ara sokaklarda daire bulunurdu. 3-4 ucuz daire birden alanlar çıkardı. Oysa şimdi bodrum kat da olsa Kurtuluş-Pangaltı’nda 2+1’lik daire 120 bin YTL’den başlıyor diyor.

İstanbul’da krizlere ve gayrimenkulde son 2 yılda yaşanan durgunluğa rağmen yıldızı sönmeyen semtler de, yeni gelişmeye başlayıp yıldızını parlatacağa benzeyen semtler de var.

Emlakçılar ve inşaat firmaları İyi bir lokasyonda yer alan, farklılık yaratan projeler her zaman ilgi görür. Merkezi semtlere olan ilgi de hiçbir zaman azalmaz diyor.

Bu özellikleri taşıyan bölgelerden Taksim-Mecidiyeköy hattını ve bu bölgenin devamı sayılabilecek bir lokasyondaki Kağıthane-Cendere vadisini Ali Öztürk mercek altına aldı.

Gayrimenkul avı yaşanıyor

Merkezi semtlere yerli-yabancı grupların ilgisi biliniyor. Özellikle 4-5 yıldır yerli-yabancı grupların milyonlarca dolarlık yeni yatırımlar için, dönüşüm geçiren semtlerde gayrimenkul avına çıkması dikkat çekiyordu. İş merkezlerinin ve ticaretin yoğunlaştığı Taksim-Mecidiyeköy-Levent-Maslak hattının, asırlık gayrimenkullerin de bulunduğu Elmadağ-Şişli bölümüne ilgi azalmadan sürüyor. Elmadağ’dan Cevahir Alışveriş Merkezi’ne kadar olan iki ana caddede, yani Cumhuriyet ve Halaskargazi Caddelerinde her dönem hareketlilik var.

Otelcilerin talebi sürüyor

Taksim-Şişli hattında, yayalaştırma sonrası turizm merkezine dönüşen Talimhane’de yıkılmaya yüz tutmuş binalar bile otele dönüşüyor. Reha Medin Emlak Hizmetleri Şişli Temsilcisi Ömer Faruk Çiçekçi, Talimhane’de bina sahipleriyle otelciler birbirini buluyor, emlakçılardan kaynaklanan hareket çok az... Burada arsa metrekaresi üzerinden fiyat belirleniyor. Binaların arsaları, metrekaresi yaklaşık 70 bin dolardan hesaplanıyor. 100 metrekare arsa üzerine oturan bir binaya 7-8 milyon dolar isteniyor ve alıcı da çıkıyor ifadelerini kullanıyor.

Hangi tip işletmeler var

Ömer Faruk Çiçekçi, 90 metrekare alana oturan bir binanın 4.5 milyon dolara, ucuz sayılabilecek bir rakama satıldığını hatırlatıyor. Bu binanın yanındaki gayrimenkulün de alınıp otel yapılacağını ekliyor. Beyoğlu’nda Tarlabaşı, Talimhane, Tepebaşı, Galata, Cihangir’de olduğu gibi, Elmadağ-Şişli hattında da yatırımcılar otel yapımına müsait bina arıyor. Yabancılar en az 300-500 metrekare oturumlu yerlerin peşinde. Ömer Faruk Çiçekçi, Talimhane’den Cevahir Alışveriş Merkezi’ne kadar olan bölgede, cadde üzerinde ağırlıklı olarak turizm ofisleri, mağazalar ve restoranlar olduğuna dikkat çekiyor. Ömer Faruk Çiçekçi, şunları ekliyor: Alışveriş merkezlerinde kiraları yüksek bulanlar cadde mağazacılığına umut bağladı. Harbiye’de, ana caddedeki binalarda arsa metrekare fiyatı üzerinden de pazarlık yapılıyor. Arsaların metrekare fiyatı 20-30 bin dolar civarında. Şişli’de ise 30 bin dolar civarı. Pangaltı, Osmanbey, Şişli Camii’ne kadar olan kesimde otel yatırımları hızlandı. Otel için yer arayan gruplar var.

Adliye, avukatları çekiyor

Şişli’de eski İş Bankası şubesinin olduğu bina yıkıldı, yerine otel yapılıyor. Şişli merkezde, bir vakfa ait arsanın yerine ise alışveriş merkezi yapılacak. Bu arsa önceden halk pazarıydı. Adliyenin karşısında, mezarlığın bitişiğinde yer alıyor. Çağlayan’da yeni adliye binası inşaatının başlaması nedeniyle, Şişli merkeze de avukatlardan talep var. Özellikle cami ile yeni adliye arasında. Bu talep artarak devam ediyor. Sultanahmet Adliyesi buraya taşınacak. Çağlayan yönünde ise eski binalarda konutların metrekaresi 1500-2000 dolar civarı. Kredi faizlerindeki yükseklikten dolayı, konut talebinde duraklama oldu. Ancak Mayıs’ta bir hareketlenme oldu. Arsasıkıntısı sürüyor. Arsa bulmak mümkün değil, eski binalar yıkılıyor.

Şişli’de mağazalar, metrekaresi 100-200 dolara kiralanabiliyor

Reha Medin Emlak Şişli Temsilcisi Ömer Faruk Çiçekçi, Şişli Meydanı civarında mağazaya uygun giriş katların metrekaresinin 100-200 dolar aralığında kiralandığını hatırlatıyor. Konumu iyi, köşe başında yer alan, cephesi geniş olan mağazaların metrekare kirası 200 doları buluyor. Ömer Faruk Çiçekçi; 500 metrekarelik bir mağaza, en düşük 50 bin dolara kiralanabilir. Şişli Camii karşısında, ana caddede kiralık mağazaların metrekaresi de 200 dolar. Harbiye’den Elmadağ’a doğru ise kiralar daha düşük. Çünkü potansiyel müşteriler sadece restoran ve seyahat acentası, Turizm acenteleri, Elmadağ-Harbiye civarında metrekaresi 60 dolara mağaza tutabilir. 200 metrekare bir yer 12 bin dolara kiralanabilir. Bu rayiçlerden çok rakam talep edenler beklemek zorunda kalır diyor.

Pangaltı’nda faaliyet gösteren Buket Emlak’ın sahibi Yaşar Uygur ise; Elmadağ-Osmanbey arasında Cumhuriyet; Osmanbey-Şişli arasında ise Halaskargazi adını alan ana cadde üzerinde ve bitişik semtlerde hareketliliğin hiç azalmadan devam ettiğini söylüyor. Elmadağ civarında 100-150 metrekarelik mağazaların 6-10 bin YTL aralığında kiralandığını ifade eden Yaşar Uygur, Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Orduevi karşısında yer alan bir mağazanın sahibi 17 bin dolar kira istiyor. Bu mağaza aynı zamanda 2.5 milyon dolara satılık diye konuşuyor.

2 yıl önce 350-400 bin YTL olan daire bugün 500 bin

Emlakçı Yaşar Uygur, İstanbul genelinde emlak piyasasının hareketli olmadığının gözlendiğini ancak Elmadağ-Şişli hattında satıcıların bir şekilde alıcı bulduğunu aktarıyor. Uygur, Kredi faizlerinin yüksekliği etkili oluyor. Cebinde parası olan, almak için yer kovalıyor. Kısa süre önce bir dubleks daire arayan müşteriyle iki yer dolaştık. Metroya 100 metre mesafede sıfır bir dublekse 550 bin YTL isteniyordu, bu müşteri 485 bin YTL veririm, dedi ama sonunda 500 bin YTL’ye ikna oldu diyor.

Ofislerde durgunluk yaşanmıyor 1-1.5 ayda kiracı çıkar

Buket Emlak’ın sahibi Yaşar Uygur, Elmadağ’a turizm acentelerinin ilgi gösterdiğini aktarıyor ve Girişin üstündeki ofis katları, kombili-asansörlü olup olmamasına göre 2000-2500 YTL gibi fiyatlara kiralanıyor. Fiyatlarda düşüş yok. Bu fiyata kiralığa çıktığı zaman 1-1.5 ay içinde yeni kiracısını bulur. Bin YTL’ye kadar kiralıklar kolay tutuluyor diyor. Uygur, kombili yerlerin 300-500 YTL daha yüksek fiyata kiralandığını aktarıyor. Uygur, Satılıklar da hareketli. Pasajlar daha az hareketli. Bir pasajda 10-15 metrekare dükkan 35 bin YTL’ye satıldı, 450 YTL’ye kiralandı diye konuşuyor.

Kağıthane’de de işler iyi gidiyor lüks siteler yükselmeye başladı

Taksim-Şişli hattının devamı sayılabilecek bir lokasyon olan Kağıthane vadisinde de emlakçılar işlerin iyi gittiğini söylüyor. Bölgede son 10 yıl içinde peş peşe birçok site yükseldi. Haliç’in ıslahından sonra Kağıthane Deresi-Cendere Vadisi’nde yaşanan dönüşüm etkileyici oldu. Bölgede ilk markalı konut projesi, Şelale Evleri idi. KİPTAŞ Başak Konutları da bugün ilgi görmeye devam ediyor. Kağıthane’deki sitelerde 130-140 bin YTL’den aşağı fiyata daire bulunmuyor. Kağıthane; Levent, Maslak, Şişli, Taksim gibi merkezlere kolay ulaşım imkanı sunması sebebiyle özellikle dikkat çekiyor. Dolapdere-Kağıthane tüneli de, ulaşımda yeni bir soluk getirecek. Yıllarca yoğun ve plansız yapılaşmanın hakim olduğu Kağıthane’de, Başak Konut ile başlayan konut projelerine her yıl yenileri ekleniyor. Şelale bölgesinde de yeni ve lüks konut projeleri gündeme geliyor. Haliç’in Kağıthane deresi ile birleştiği noktadaki yeni projeler, doyumsuz ve kapanmaz bir Haliç manzarası vaat ederken, bu bölgede konut fiyatları da 500 bin YTL’nin üzerine çıkabiliyor. Lüks dublekslerin, rezidans tipi yapılaşmaya kadar bütün seçenekler sunuluyor. Başak Konut Kağıthane Evleri’nde daire fiyatları 300 bin YTL’yi buluyor. Şelale bölgesindeki lüks sitelerdeyse 400-650 bin YTL aralığına kadar daireler var.

Anadolu yakasından bile gelenler var

Kağıthane merkezde faaliyet gösteren PNR Emlak’tan Neşe Küçükkaya, Biz bölgede 5-6 yıldır faaliyet gösteriyoruz. İki ofisimiz var ve emlakçı olarak piyasanın durumundan memnunuz. Tabii ki kriz var, 2-3 yıl önceki gibi değil hareketlilik; fakat işlerimiz o kadar da kötü değil. Çorbamız da kaynıyor diyor. Neşe Küçükkaya, Kağıthane’de 320-330 bin Euro’ya kadar fiyatlara dairelerin satışa sunulduğuna dikkat çekerek, Kağıthane’deki lüks sitelere; Mecidiyekoy, Şişli, Maslak, Levent civarınadaki iş merkezlerinde çalışan kesim de ilgi gösteriyor. 2 saat trafik çilesi çekmemek için çevre bağlantı yoluyla kolayca ulaşılan sitelere talep, lüks semtlerden bile var. Etiler’den, Levent’ten, Anadolu yakasından gelenler var. Yeni siteler sayesinde üst gelir grubu da Kağıthane’de yaşamaya başladı ifadelerini kullanıyor.

(hurriyetemlak.com)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5677 Değişim: 0,29%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6487 Değişim: -0,24%
Düşük 34,6047 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.516,96 Değişim: 1,31%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.517,95
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.