Dolmabahçe tehlikede!

17.07.2008 - 11:43 | Son Güncelleme :

İstanbullular saatli bomba üzerinde

Şehrin göbeğinde sıkışan metan gazının patlaması halinde binlerce kişi hayatını kaybedebilir.

İstanbul halkı büyük bir tehlike ile karşı karşıya! Başbakan’ın da ofisinin bulunduğu Dolmabahçe Sarayı’nın tarihi havalandırma boşlukları 2 yıl önce yapılan kanalizasyon hatası nedeni ile tamamen doldu ve metan gazı sızmaları başladı. Bölgeden yayılan pis kokuların nedenini araştırırken, Türkiye’nin önemli kültürel miraslarından olan Dolmabahçe Sarayı`nın metan gazı patlaması ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Tarihi binanın havalandırma tünelleri Haliç kolektörlerinin iki yıl önce arıza yapması ile lağım ile dolmaya başlamış ve gelinen noktada bu tüneller tamamen tıkanmış. Yerin altında sıkışan binlerce ton lağımdan çıkan metan gazı ise adeta Dolmahçe’nin altında saatli bir bombaya dönüştü.

Dolmabahçe Sarayı ve Beşiktaş sahili olmak üzere, Tophane’den Ortaköy’e uzanan geniş bir alanda yayılan ağır kokunun nedenin metan gazı olduğunu bakanlık, belediye, Saray yönetimi ve İSKİ biliyor. Sadece vatandaşların haberi yok. Ayrıca bu konuda alınan tedbirlerin yetersiz olduğu belirtiliyor. Gaz salınımı sırasında olası bir kıvılcım ya da sıkışma sonrası yaşanabilecek bir patlamanın faciaya dönüşmesinden endişe ediliyor. İstanbul’un göbeğinde binlerce kişinin hayatının tehlikede olduğu vurgulanıyor.

İSKİ MÜDÜRÜ DOĞRULADI

İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural olayı doğrulayarak, havalandırma boşluklarının teknik sorunlardan dolayı tıkandığını ve metan gazı patlaması yaşanmaması için belirli saatlerde gaz salımı yapıldığını söyledi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ise konunun üzerinde ısrarla durduklarını ve defalarca İSKİ’ye müracaat etmelerine rağmen bir sonuca ulaşamadıklarını belirtti. Konunun kendi yetki alanlarında yer almadığını ifade eden Ünal, sorunun acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı.

DOLMABAHÇE YÖNETİMİ: KOKUNUN NEDENİ DE METAN

Dolmabahçe Sarayı yönetimi ise binanın etrafında yayılan kanalizasyon kokusunun İSKİ`nin açtığı kanallardan kaynaklandığını açıkladı. Kanalizasyon çalışmaları sırasında bu kanallardan bazılarının tıkandığını belirten yönetim, kanallardan doğabilecek metan gibi çeşitli gazların tahliyesinin yapıldığını doğruladı.

TURİZM BAKANI DA TEHLİKEYE İŞARET ETTİ

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama da Dolmabahçe Sarayı`nın can damarı sayılan havalandırma boşluklarının tıkalı olduğu yönünde söylentilerin varlığına dikkat çekmişti. Günay, uzmanların bu konuda acilen bilimsel çalışma yapmasını da istemişti. Ayrıca Günay, Swissotel lahit, Gökkafes mezar taşı diyerek bu konudaki suçun, sarayın üstündeki otellere ait olabileceğini ima etmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi ve ICOMOS üyesi Prof. Dr. Afife Batur da acilen gereken araştırmaların yapılmasının önemine dikkat çekerek Havalandırma boşlukları yeni teknikler kullanılarak açılabilir, sadece bu konudaki gerekli adımların acilen atılması gerekiyor dedi

BOĞAZA LAĞIM DA BIRAKILIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Kemal Akar da konuyu bizzat araştırdığını ve İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ile görüştüğünü söyledi. Akar, bu görüşmesinde Vural’ın kendisine olayı metan gazı tehlikesi olarak aktardığını, ancak çalışmaların da yapıldığı bilgisini verdiğini söyledi. Öte yandan Vural, boğaza lağım bırakıldığı iddilarının da araştırılması gerektiğini belirtti.

İstanbul üniversitesi’nden Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da İstanbul’un merkezinde böyle bir sorunun ciddi facialara yol açabileceğini söyledi. Metan gazının yanıcı özelliğinin olduğunu söyleyen Gündoğdu, Türkiye’de birçok defa kanalizasyonda benzer patlamaların yaşandığını söyledi.

METAN GAZI FACİALARI

-Metan gazı sıkışması sonucu 28 Hekimbaşı Çöplüğü Nisan 1993`te patlayarak 27 kişinin ölümüne neden olmuştu.

-İlerleyen yıllarda Tuzla, Aydınlı, Halkalı ve Kemerburgaz’da da çok defa patlama gerçekleşerek bir çok insanın ölümüne neden oldu.

-Burgazada’da 6 Ekim 2003’te çöplük alandaki metan gazının sıkışması sonucu 40 hektar alan kül oldu.

-2004 yılında Batman Toptancılar Sitesi`ndeki patlamada 2 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı.Faciaya, metan gazı sıkışmasının neden olduğu ortaya çıktı.

-Çankaya`da 2007 yılında bir logar kanalında metan gazı sıkışması sonucu meydana gelen patlamada 2 kişi hayatını kaybetti

-Atatürk Üniversitesi bahçesinde Sıkışan gazın patlattığı rögar kapağı bir baba ve oğlunun canına mal oldu.

METAN GAZI NEDİR?

Metan, doğal gazın başlıca bileşeni olarak biliniyor. Ayrıca, kömür madenlerinde oluşan grizu gazının bileşiminde bulunduğu gibi su altındaki bitkisel madenlerin bakterilerle bozulması sonucu da ortaya çıkıyor. Yanıcı ve patlayıcı özelliğe sahip gaz enerjide yan ürün olarak kullanılıyor.

(HABERTÜRK)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5181 Değişim: 0,10%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9298 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.439,57 Değişim: 0,14%
Düşük 2.434,55 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.