KAP "tupras`ta Kazanc Arzı" Yilin Halka Arzi Carsamba Gunu Start Aliyor. Borsa Tarihinde Bugune Kadar Yapilan En Buyuk Hisse Ihra...

21.03.2000 - 00:00
KAP "tupras`ta Kazanc Arzı" Yilin Halka Arzi Carsamba Gunu Start Aliyor. Borsa Tarihinde Bugune Kadar Yapilan En Buyuk Hisse Ihra...

"TUPRAS`TA KAZANC ARZI" Yilin halka arzi carsamba gunu start aliyor. Borsa tarihinde bugune kadar yapilan en buyuk hisse ihraci olan Tupras`in ikincil halka arzinda on talep 22-29 Mart tarihleri arasinda toplanacak. 5-7 Nisan arasinda yapilacak kesin talep toplamanin ardindan halka arz tamamlanacak. Arzin ardindan sirketin halka aciklik orani yuzde 18.6`ya yukselecek. Tupras boylece halka aciklik degeri en yuksek 8. sirket konumuna gelecek.
IYI YONLERI :
Tupras`in ikincil arzindan hisse alanlar iskontolu fiyattan yararlanabilecek. Bu oran kucuk yatirimci icin yuzde 12, buyukler icin yuzde 4 seviyesinde. Yabanciya ise iskonto yok. Boylece yil icinde 85 bin liraya kadar cikan bir hisseyi kucukler 30 binli fiyattan alabilecek.
Halka aciklik orani arttigi icin Tupras hem kendisi hem de IMKB icin yabanci yatirimin artmasini saglayacak. Yurtdisindan Turkiye`ye yatirim yapan fonlarin onemli bir bolumu sadece endekse gore hareket eden hisselere yatirim yapiyor. Halka aciklik orani artan Tupras da boyle bir hisse durumuna gelecek. Yabancilarin yatirim icin kullandigi IFC endeksi icindeki agirligi artacak.
Turkiye`nin buyume potansiyeli tekel konumundaki sirketin satislarindaki artisi da garanti altina aliyor. Yani Tuoras buyumesini surdurecek. Otomotik fiyatlandirma nedeniyle karliligini koruyacak.
KOTU YONLERI :
En buyuk risk unsuru bir devlet sirketi olmasi. Otomotik fiyatlandirma gibi hayati konularda siyasi otoriteye bagli. Bu nedenle risk var. Ancak Ozellestirme Idaresi Baskani Ugur Bayar ise ozellestirme arttikca bunun ortadan kalkacagini acikladi.
Bir diger olumsuz yonu ise faizlerdeki dususun sirketinn karliligi uzerinde direkt etkili olmasi. Sirket Turkiye`de bankalar disinda en yuksek devlet kagidi portfoyune sahip. Bundan da onnemli miktarda kar sagliyor. Faizlerin dusmesi bu nedenle sirketin karliligini etkileyecek.
Ozellestirme Idaresi Baskani (OIB) Ugur Bayar, hisselerinin yuzde 15`i halka arz edilecek olan Tupras`in calisanlarini, calistiklari yere ortak olmaya cagirdi. Ugur Bayar yuzde 15`lik orani talep fazlasi olursa yuzde 25`lere kadar cikarabileceklerini soyledi. Bayar ayrica Tupras`in degerini koruyacak ve hisse alana kazandiracak bir fiyattan halka arzi gerceklestireceklerini de sozlerine ekledi. OIB Baskani Bayar, Tupras`in halka arz modelini calisanlarina tanitmak amaciyla Izmit Rafineri Mudurlugu`nde duzenlenen toplantida yaptigi konusmada, dunyada bir cok ulkelerin ekonomik krizlere ragmen yuzlerce ozellestirme yaptiklarini soyledi.Tupras hisselerinin halka arz degerinin sermaye piyasasi kurallari cercevesinde belirlenecegi ancak belirli bir iskontonun soz konusu olacagini vurgulayan Bayar "Makul bir iskonto halka arzin ruhunda var. Hisse alan vatandaslarimizin para kazanmasi temin edilecek" diye konustu. Toplanti esnasinda bir Tupras calisani hisse almalari durumunda borsadaki dalgalanmalardan nasil zarar etmeden kurtulacaklarini sormasi uzerine Bayar su cevabi verdi: "Alacaginiz hisseyi elinizde orta ve uzun vadede tutacaksiniz. Yatirim bilincine ulasacaksiniz. Halka aciklik orani yuzde 15- 20`lere ulastiginda dalgalanmalar bu kadar olmayacak." OIB ilk defa Is Bankasi`nda denedigi iskontolu fiyat sistemine Tupras halka arzinda da devam ediyor. Pesin odemede kucuk tasarruf sahiplerine yuzde 12, Tupras mensuplarina yuzde 15, alim gucu yuksek bireysel yatirimcilara ve yerli kurumsal yatirimcilara ise yuzde 4`er indirim yapilacak. OIB once on talep toplayacak sonra kesin talep formlarini alacak. Yatirimcilar dort gruba ayrilirken en yuksek indirimi yuzde 15 ile Tupras calisanlari alacak. 200 lot ve alti talepte bulunanlarin bulundugu kucuk tasarruf sahipleri on talepte bulunurlarsa satis fiyati uzerinden yuzde 12 indirimden yararlanacaklar. Eger kredi karti ile odeme yaparlarsa indirim orani yuzde 7`ye inecek. Eger taksitli odeme secenegi tercih edilirse 7 taksit uygulanacak. Kucuk tasarruf sahipleri sadece kesin talepte bulunmalari halinde ise pesin fiyat uzerinde sadece yuzde 4 indirim alabilecekler. Sadece kesin talepte bulunanlara kredi kartina indirim uygulanmayacak, taksit yapilmayacak. Tupras calisanlari da ayni sartlara sahip olacaklar. Sadece calisanlarin pesin almalari durumunda inndirim orani yuzde 15`e cikacak. Sadec kesin talepte bulunan Tupras calisanlarina ise sadece yuzde 5 indirim uygulanacak. Kredi kartina indirim uygulanmayacak ve taksit yapilmayacak. OIB`in alim gucu yuksek bireysel yatirimcilar olarak kabul ettigi 201 lot ve uzeri talep eden yatirimcilara on talepte bulunmalari halinde pesin fiyati uzerinden yuzde 4 indirim uygulanacak. Bu kitleye kredi karti ile odeme yapilmasi halinde herhangi bir indirim yapilmayacak ve taksitli satis imkani taninmayacak. Dorduncu grup olan yerli kurumsal yatirimcilarda alim gucu yuksek Hisse[ABANA]
Tarih[24-03-2000]

-DIGER OZEL DURUM ACIKLAMALARI-
ABANA Abana Elektromekanik Sanayi ve Ticaret A.S.`nin 24.03. 2000 tarihinde gelen yazisi asagiya cikarilmistir.

"Konu: Sermaye Piyasasi Kurulu`nun Seri:VIII, No:20 sayili Tebligi uyarinca yapilan aciklamadir.
23 Mart 2000 tarihinde yapilacagi bildirilen Sirketimizin 1999 yili olagan genel kurul toplantisi ayni gun ve saatte yapilmis olup, Sirketimizin 2000 yili faaliyetlerinin Sermaye Piyasasi Kanunu ile konuya iliskin mevzuatlar cercevesinde Isik Yeminli Mali Musavirlik A.S.`nce denetlenmesi oybirligince kabul edildi." (IMKB BULTEN)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.069 Değişim: -0,12% Hacim : 39.167 Mio.TL Son veri saati : 12:24
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3761 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9792 Değişim: -0,24%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,69 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.