Altın fiyatlarında 'Putin' rüzgarı! 8 ayın zirvesinde

22.02.2022 - 10:59 | Son Güncelleme :
Altın yorum 22 Şubat: Ons, çeyrek ve gram altında son durum

Altının ons fiyatı, Ukrayna geriliminde tansiyonun yükselmesiyle 8 ayın zirvesini görürken; gram altın da ons altın ve dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle değer kazancını artırdı. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Eda Karadağ, altın fiyatları üzerinde yaşanan tüm gelişmeleri değerlendirdi.

Şenay Zeren

Altının ons fiyatı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla 1 Haziran 2021 tarihinden beri en yüksek seviyeyi görerek, yaklaşık 8 ayın zirvesine ulaştı. Putin'in Ukrayna'daki tansiyonu yükselten açıklamaları ve Ukrayna'nın doğusunda bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasıyla sıcak bölgede gerilim yeniden yükseldi.

Haberin Devamı

ABD-Rusya ve Ukrayna üçgeni küresel piyasaların en önemli gündemine otururken; burada tansiyonun artması ve azalmasına yatırımcıların 'güvenli liman'ı tepki vermeyi sürdürüyor. Yaşanan yeni gelişmelerle ons altın 8 ayın zirvesine tırmanırken; gün içerisinde en düşük 1891 dolar seviyesini gördü. Altının ons fiyatı, saat 16:50 itibarıyla ise yüzde 0,17 oranında düşüşle 1902 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Piyasalarda risk iştahı azalırken, Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler ve ABD'nin Rusya'ya yapacağı olası yaptırım kararları takip edilecek.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

GRAM ALTIN 2 AYIN ZİRVESİNİ YENİLEDİ

Altının gram fiyatı ons altın fiyatında yaşanan yükselişle beraber, dolar kurunun değer kazanmasıyla 849 lira seviyesine tırmanarak 2 ayın en yüksek seviyesini yeniledi. Gram altın gün içerisinde 835 liraya kadar gerilerken; şu dakikalarda yüzde 1,23 oranında yükselişle 847 lira seviyesinde hareket ediyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1364 lira, Cumhuriyet altını da 5 bin 616 liradan işlem görüyor.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 832 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 838 lira seviyeden başlamıştı.

PİYASADA PANİK HAVASI ARTTI
Eda Karadağ – Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı

Haberin Devamı

Ons altında, Rusya-Ukrayna etkisini sürdürüyor. Bu hafta, diplomasi trafiğinin yoğun olduğu bir haftaya başlamıştık ve bu beklenti, ons altının temkinli seyretmesine neden olmuştu. Ancak dün gelen açıklamalar, piyasaları endişelendirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalaması, iki ülke arasındaki tansiyonun yeniden artmasına neden oldu. Rusya'nın bu hareketi, dünyada tepkilere yol açtı. ABD, AB ve birçok ülkeden bu konuya dair açıklamalar geliyor. ABD'de bugün Rusya'ya yönelik yapacakları yaptırımları açıklayacaklarını bildirdi. Piyasada panik havası artmış durumda, risk iştahı zayıf. Riskli varlıklardan çıkışlar, güvenli limanlara doğru girişi hızlandırdı. Bugün için bu konuyla ilgili gelişmeler yakından izlenecektir.

ABD'NİN YAPTIRIM KONUSU KRİTİK

Dünyadan açıklamalar gelmeye devam edebilir. ABD'nin yaptırım konusu kritik. Rusya'ya uygulamak isteyeceği yaptırımları açıklaması sonrası Rusya'nın buna vereceği tepki, piyasalarda oynaklığa yol açabilir. Bugün açıklanacak verilerden ziyade, Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler piyasaların gündeminde olacaktır. Tansiyon ne kadar artarsa, borsalarda satışlar, emtialarda da alımlar devam edebilir.

RİSKLER ALTINI BESLER AMA GÜVENİLİR DEĞİLDİR

Aksi senaryo, özellikle Rusya'nın bu panik ortamını dindirici söylemlerde bulunması yeniden diplomasinin umudunun güçlenmesi, risk iştahının da toparlanmasını sağlayabilir. Olası böyle bir senaryoda da, ons altının kazançlarını geri vermesini bekleyebiliriz. Hareketli bir gün olacak. Böyle zamanlarda, sadece teknik analizle hareket etmek pek sağlıklı olmayabilir. Ons altın için net bir yön vermek zor çünkü jeopolitik riskler devam ettikçe, altın kendisini besler ama bu da çok güvenilir bir hareket değildir. Bir açıklama, piyasanın sakinleşmesi, altının sert bir şekilde aşağı yönde tepki vermesine neden olur. Bu nedenle, ons altın için dikkatli hareket edilmeli.

Haberin Devamı

İzlediğim direnç olan 1916 dolar bölgesine yakın yerlerden kar satışları görüldü. Bu seviyeyi gün içi direnci olarak izlemeye devam ediyorum. Bu direncin aşılması durumunda bir sonraki direnci 1942 dolar seviyesinden geçiyor. Buna karşın, belirtilen dirençler aşılamaz ve riskler dağılmaya başlarsa ons altında aşağı yönlü seyrinde 1900 dolar referans noktası olurken, bir sonraki destekler 1888 – 1877 dolar ve 1853 dolar olarak bulunuyor. Bu desteklerin altında asıl desteği 1835 dolar biraz daha kritik. Eskiden izlediğimiz 1835 dolar direnci şimdi kuvvetli destek konumunda. Bu desteğin kırılmasıyla satışlar daha da hızlanabilir. Ancak bu destekten gelecek tepki alımları satışların biraz önüne geçecektir. Şimdilik teknik göstergeler pozitif. Haber akışları bu tekniği destekliyor. Rusya-Ukrayna meselesinin ne yönde şekilleneceği, ons altının seyrini de belirleyecektir. Bu riskin azalması durumunda altında yükselişin yerini satışlar alabilir ve Fed etkisine yeniden girerse, yükselişinde bir süre zorlanabilir.

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5669 Değişim: 0,08%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
35,0196 Değişim: 0,55%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0312
Açılış: 34,8286
2.428,35 Değişim: 0,21%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.