Getirisi altını solladı! İşte yıl sonu beklentisi

22.06.2018 - 11:32 | Son Güncelleme :
Getirisi altını solladı! İşte yıl sonu beklentisi | Emtia Haberleri

Çikolatanın ham maddesi olması dolayısıyla emtia piyasasında talep gören kakaonun fiyatı yıl başından bu yana yüzde 30'a yakın artarken, yerli yatırımcının gözdesi gram altındaki yükseliş yüzde 22'de kaldı. Kakao fiyatlarının yıl sonunda 3 bin dolar seviyelerine yaklaşması bekleniyor.

Emtia piyasasında çikolatanın ham maddesi olması dolayısıyla talep gören ve yakından takip edilen kakao, yıl başından bu yana yatırımcısına yüzde 30'a yakın kazandırdı. Yılın ilk aylarından itibaren yükselen ve nisan ayında 2.943 dolarla 1,5 yılın zirvesini gören kakaonun fiyatı, mayıs ayında ise yüzde 13'ün üzerinde değer kaybederek kazanımlarının bir kısmını geri verdi.

Haberin Devamı

Kakao fiyatında mayıs ayındaki hızlı düşüşün haziranda da kısmen devam etmesine karşın, söz konusu emtianın fiyatı yıla başladığı 1.900 dolar seviyelerinden yükselişe geçerek 2.433 dolar seviyelerinde dengelendi.

Böylece kakao fiyatında, yıl başından bu yana yüzde 28 artış yaşandı.

##$HABER_1447017$##

AA'nın haberine göre; gram altın ise yurt dışında altının onsu, yurt içinde ise dolar/TL'deki yükselişten bulduğu destekle yıl başından bu yana kazandıran yatırım araçları arasında ilk sıralara yerleşti.

Yıl başından bu yana yukarı yönlü bir seyir izleyen, nisan ayında ise 204,9 lira ile tarihi zirvesini gören gram altının fiyatı, 22 Haziran itibarıyla 193,5 seviyelerinde dengelendi. Böylece yıla 158,8 seviyelerinden gram altındaki yükseliş, yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 22 oldu.

Bu sonuçla emtia piyasasında kakaoya yatırım yapan yerli yatırımcılar, yıllardır "güvenli liman" olarak nitelendirilen ve gram altına yönelen tasarruf sahiplerinden daha fazla kazandı. 

"YAĞIŞLARIN DÜŞÜK KALMASI, KAKAO FİYATINDAKİ GÜÇLÜ SEYRİ SÜRDÜRECEK" 

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, yıl başından bu yana yükseliş yaşanan kakao fiyatlarının, nisan ayında zirve yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Kakao fiyatlarındaki yükselişin temel nedeninin, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi olduğunu belirten Ergezen, "Batı Afrika'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların düşük kalması, kakao fiyatları üzerinde etkili oldu.

Çünkü Fildişi Sahili ve Gana, dünya kakao üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiriyor.

Yağışların düşük olmasıyla kakao kalitesi de beklentilerin altında kaldı. Düşük kalite nedeniyle üreticiler kakaoyu satmakta zorlandı. Böylece kakao fiyatlarında, ocak ayından başlayıp devam eden bir yükseliş yaşandı." diye konuştu.

Ergezen, kakaonun en büyük alıcısının çikolata üreticileri olduğunu, onların da belli bir kalitede kakao talebinde bulunduğunu aktararak, kakaonun istenen kalitede bulunamamasının kakao fiyatındaki güçlü seyri beraberinde getirdiğini kaydetti.

Çikolata üreticilerinin, mevcut stoklarını kullanarak şimdiye kadar üretimlerine devam ettiğini, yağışlarda da bir miktar artış yaşandığını anlatan Ergezen, bu nedenle kakao fiyatının mayıs ayında gerilediğini ifade etti.

Ergezen, bu düşüşe rağmen yeterli kalitedeki kakao üretimi eksikliğinin, fiyatların halen belli bir seviyenin üzerinde kalmasına yol açtığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kısaca hava sıcaklıkları yüksek kaldıkça ve yağışlar düşük oldukça, kakao fiyatının gerilemesi çok gerçekçi olmaz. Şimdiki görüntüye göre, yıl sonuna kadar kakao fiyatları 2.500 doların üzerinde kalmayı sürdürebilir.

Uluslararası Kakao Organizasyonu, yeni sezona yönelik ilk tahminlerinde, kakao üretiminin, sıcak hava ve düşük yağışlar nedeniyle önceki sezona göre yüzde 3,3 düşüş ile 4,59 milyon tona gerilemesi bekleniyordu.

Fakat üretim kalitesindeki düşüş tahminlerde yer almıyor. Üretim fazlası olmasına rağmen, kalitedeki düşüş nedeniyle talebin düşük kalacağını söyleyebiliriz.

Yağışların düşük kalması, kakao fiyatındaki güçlü seyri sürdürecektir. Bununla beraber ABD Merkez Bankası'nın faiz artırması, emtia fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Haberin Devamı

Buna rağmen, eğer yağışlar düşük kalırsa kakao fiyatlarının yıl sonunda yeniden 3.000 dolar seviyelerine yaklaştığını görebiliriz." 

"KÜRESEL PİYASALARDA EN ÇOK ALTININ ONS FİYATI KONUŞULACAK" 

AA Finans Analisti İslam Memiş ise, altının gram fiyatının iç ve dış nedenlerden dolayı tarihi zirveleri test ettiğini, daha yılın yarısına gelmeden 205 lirayı gördüğünü anımsatarak, bu gelişmede dolar/TL ve altının ons fiyatındaki yükseliş ile ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacı tavrının etkili olduğunu söyledi.

Altının gram fiyatının, son aylarda dolar/TL'den aldığı destekle yükseldiğine işaret eden Memiş, "Dolar tarafında tansiyon düşmüyor.

Bu da dış etkenlerden kaynaklanıyor. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ve dolar endeksinin yükselmesi ister istemez gelişmekte olan para birimlerini olumsuz yönde etkilerken, dolara olumlu yansıdı.

Bu agresif yükselişler olmasaydı altının gram fiyatında genel beklenti 180-185 lira bant aralığıydı." diye konuştu.

Memiş, seçim sonrasında özellikle döviz kurlarında düşüş öngörüldüğü için, altının gram fiyatında da aşağı yönlü bir beklentinin hakim olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Altının gram fiyatındaki tek etken dolar/TL olacaktır. Yükselişlerde nasıl dolar/TL etkili olduysa, düşüşlerde de dolar/TL etkili olacaktır.

Eğer seçimlerde ikinci tura kalınırsa ya da başka bir siyasi irade göreve gelirse yurt içi piyasalarda bir siyasi belirsizlik süreci başlayacak. Bu belirsizlik sert bir şekilde döviz fiyatlarına yansıyacaktır.

Böyle bir durumda altının gram fiyatı 215 lira seviyesine kadar yükselebilir. Orta ve uzun vadede bakıldığında ise yılın son çeyreğinde ve 2019'da küresel piyasalarda en çok altının ons fiyatı konuşulacak.

Altının ons fiyatı 1.750 dolar seviyelerine kadar yükselebilir, gram altının fiyatında ise orta ve uzun vadede 215-220 lira seviyeleri görülebilir." 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.986 Değişim: 2,04% Hacim : 47.964 Mio.TL Son veri saati : 13:36
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3281 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0759 Değişim: -0,13%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.294,84 Değişim: 0,76%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.295,76
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.