Yabancı sera yatırımcıları rotayı Şanlıurfa'ya çevirdi

02.04.2019 - 11:35 | Son Güncelleme :
Yabancı sera yatırımcıları rotayı Şanlıurfa'ya çevirdi | Sektör Haberleri

GAP Seracılar Derneği Başkanı Yanmaz, "Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden Karaali bölgesinde jeotermal seracılığa büyük ölçekli yatırım yapmak isteyen gruplar var. Bu gruplarla görüşme halindeyiz. Yaklaşık 100 milyon dolarlık bir çalışma başlattık. Bu çalışmayla birlikte şimdi Jeotermal AŞ'yi kuruyoruz" dedi.

 

GAP Seracılar Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Karaali bölgesinde jeotermal seracılığa büyük ölçekli yatırım yapmak isteyen gruplar bulunduğunu belirterek, "Bu gruplarla görüşme halindeyiz. Yaklaşık 100 milyon dolarlık bir çalışma başlattık. Bu çalışmayla birlikte şimdi Jeotermal AŞ'yi kuruyoruz." dedi.

Haberin Devamı

GAP'ın hayata geçirilmesiyle tarım ve hayvancılığın gelişim gösterdiği Şanlıurfa Karaali bölgesinde 2000 yılında bir köylünün arazisinde bulunan jeotermal su sayesinde bölgede seracılık yapılmaya başlandı. 

Başlangıçta küçük bir alanda kurulan serada gerçekleştirilen deneme ekiminden başarılı sonuçlar alınması, birçok firmanın bölgede yatırım yapmasını sağladı. 

Jeotermal seralarda topraksız tarım tekniğiyle üretilen salkım domates ve diğer sebzeler, yurt dışına ve yurt içindeki farklı bölgelere gönderilmeye başlandı. İç mekan süs bitkilerinin de yetiştirildiği bölgede zamanla 500 dekara ulaşan jeotermal sera alanının, çok daha fazla artırılması hedefleniyor. 
Bölgede daha önce mevsimlik tarım işçisi olarak başka kentlere gitmek zorunda kalan yöre insanı, yaygınlaşan seralar sayesinde kendi tarlalarında çalışma imkanı buluyor. Seralar, özellikle kadın istihdamına da ciddi katkı sağlıyor. 

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) ve GAP Seracılar Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, AA muhabirine, jeotermal enerjinin seracılıkta çok önemli olduğunu, bu sayede sektörün geliştiğini söyledi. 

Karaali bölgesinin seracılık açısından önemine dikkati çeken Yanmaz, şunları kaydetti: "Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ve ilgililerle toplantı yaptık. Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden mevcut Karaali bölgesinde jeotermal seracılığa büyük ölçekli yatırım yapmak isteyen gruplar var. Bu gruplarla görüşme halindeyiz. Yaklaşık 100 milyon dolarlık bir çalışma başlattık. Bu çalışmayla birlikte şimdi Jeotermal AŞ'yi kuruyoruz. Bununla ilgili Karacadağ Kalkınma Ajansından yatırım ve destek fizibilitesi için bir destek aldık, sözleşme imzaladık. Bu fizibilite sonuçlarına göre de Türk yatırımcılarla, yurt dışındaki yatırımcıları bir araya getirip önce Karaali jeotermalinde sonra da Türkiye'nin her jeotermalinde bu örnek modeli uygulayıp halka arz edilecek bir sistemle yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Gelişmeler çok önemli. Bankaların verdiği destekler var, Hazine ve Maliye Bakanlığının verdiği teşvik uygulama sistemleri var. Bunlarla birlikte yurt dışından, özellikle Orta Doğu'dan yatırımcılar var. AB fonları var. Biz bunların tümünü bir araya getirip birlikte yatırım modeli oluşturmanın heyecanı içindeyiz."

Haberin Devamı

Yanmaz, yapılacak çalışmaların ülke ekonomisine ciddi bir getiri sağlayacağına inandıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: "İşin en önemli kısmı bu organizasyonu, bu modeli ortaya koymak. Model ortaya konduktan sonra yabancı yatırımcı gelse de gelmese de biz bu yatırımları yapabilecek kapasitedeyiz, büyüklükteyiz. Şu anda seracılık gündemde ve her gün 2-3 telefon alıyoruz. Yurdumuzun değişik yerlerindeki jeotermal alanlarda sera yatırımı yapmak isteyen vatandaşlarımız bizleri arıyorlar. Biz bunlarla ilgili dernek çatısı altında ücretsiz danışmanlık hizmeti vererek bu arkadaşlara yol gösteriyoruz. Ülkemize yapılan her yatırım kendi cebimizden çıkan paradır. O yüzden doğru yatırımı doğru mekanlarda doğru zamanlarda yapmakla ilgili biz üzerimize düşen her türlü danışmanlık hizmetini veriyoruz." 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı İbrahim Halil Peltek ise projenin detaylarına ilişkin bin 500 dönümlük bir alanda seracılıkla ilgili bir fizibilite çalışması yapıldığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Karaali'yi seracılık merkezi yapmayı hedeflediklerini belirten Peltek, "Yurt dışından, Orta Doğu'dan yatırımcılardan buralarda yatırım yapma konusunda talepler var. Yerel yatırımcılarımızla birlikte bunlarla ilgili planlarımız var. Bu fizibilite çalışmalarının ardından Şanlıurfa Karaali, seracılığın merkezi haline gelir. Buradaki jeotermal kaynaklar seracılıkta ısınma için bir avantajdır. Seracılığın masraflarının yüzde 60'ı ısıtmaya gidiyor. Buradaki jeotermal kaynaklar, rekabet etmek için büyük bir avantajdır. Biz de Karaali bölgesinin gelişmesini çok istiyoruz ve bunun için de gerekli çalışmaları sürdürüyoruz." diye konuştu. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.