BES’te avantajlı kredi imkânı

31.10.2022 - 10:17 | Son Güncelleme :
BES’te avantajlı kredi imkânı | Bes Haberleri

Yapılacak düzenleme ile BES katılımcısı sistemden ayrılmadan avantajlı koşullarda kredi çekebilecek. Katılımcının sistemdeki fon büyüklüğü ile kullanacağı kredi tutarı uyumlu olacak.

Hürrriyet gazetesinde yer alan habere göre; Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) alacağın devri uygulamasına geçilerek, katılımcılara avantajlı koşullardan kredi çekebilme imkanı tanınacak. 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, BES’e detaylı yer ayrıldı ve gelecek yıl atılacak adımlar belirlendi. Buna göre, BES’teki fon tutarı ve katılımcı sayısı artışının istikrarlı şekilde devam ettirilmesi için katılımcıların finansman ihtiyaçları sebebi ile sözleşmelerini sonlandırmak yerine sistemden ayrılmadan avantajlı koşullarla kredi çekebilmelerine yönelik düzenlemeler yapılacak.

Haberin Devamı

FONA GÖRE KREDİ

Programa göre, uzun vadeli tasarruf yapma eğiliminin güçlendirilmesi ve bireylerin emeklilik gelirlerinin artırılması için kamu emeklilik sistemi dışındaki sistemlere katılım teşvik edilecek. BES katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde geliştirilecek.

Programa göre, 2023’te, BES’teki katılımcıların finansman ihtiyaçları sebebi ile sözleşmelerini sonlandırmak yerine BES birikimleri sayesinde sistemden ayrılmadan avantajlı koşullarla kredi çekebilmesi için alacağın devri uygulaması hayata geçirilecek. Bu kapsamda da katılımcının ortalama fon büyüklüğü, ortalama tüketici kredisi tutarları dikkate alınarak durum analizi ve projeksiyon çalışması yapılacak, taslak yönetmelik hazırlanacak, yönetmelik değişikliği yayımlanacak ve katılımcılar, bankalar ve emeklilik şirketleri arasındaki koordinasyonu sağlayacak bir altyapı kurulacak.

YENİ TEŞVİKLERLE DESTEKLENECEK

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, BES’te, 2023 yılı sonunda 17 milyon katılımcı ve 500 milyar TL fon büyüklüğü hedefine ulaşılacağını açıkladı. Benli, BES’teki, 2023 hedeflerine değinerek, sistemin devletin destekleriyle gelişimini kesintisiz sürdürdüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Düzenleyici otorite SEDDK’nın, BES için gerekli tüm adımları özveriyle attığını belirten Benli, “Devletimiz, politika belgelerinde ve ekonomi paketlerinde mutlaka BES’e yer ayırıyor. Fon tutarındaki ve artan katılımcı sayısındaki istikrarın sürdürülebilmesi için 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, BES’e yer verilmesi önemli bir aşamadır. Burada, finansman ihtiyacı doğan katılımcıların sistemden ayrılmak yerine, avantajlı koşullarla kredi çekebilmelerine yönelik düzenlemeler yapılacağı vurgulandı. Son olarak da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, BES’i yeni teşviklerle desteklemeye devam edeceklerini müjdeledi. Tüm bu yoğun çalışmalar sayesinde 2023 yılı sonunda 17 milyon katılımcı ve 500 milyar TL fon büyüklüğü hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

Atilla Benli, BES’te hayata geçirilecek başka düzenlemeler de olduğunu vurgulayarak, bunların; konut ve çeyiz hesapları alternatifleri, kısmi çekiş hakkı ile katılımcıların finansal ihtiyaçlarını karşılamalarına ve birikimlerinin temlik edilmesine olanak sağlanması ve tek seferde yatırılacak katkı paylarına ödenecek devlet katkısının yıllara sâri olarak hesaba dâhil edilmesi olduğunu kaydetti. Benli, bu düzenlemelerin vatandaşın ilgisini daha da artıracağını ve sistemin daha da güçleneceğini söyledi.

YÜKSEK GETİRİ

Atilla Benli, 19 yılı geride bırakan BES’in uzun vadeli yatırım enstrümanları arasında öne çıktığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Emeklilik döneminde gelir kaybını engellemeyi amaçlayan BES, enflasyonun üzerinde getiri imkânı sağlayarak bunun da ötesine geçmeyi başardı. Uzun vadede tasarruf ederken kazandıran önemli bir sisteme dönüştü. BES’te uzun süre kalan mutlaka kazanıyor. 5 ve 10 yıllık dönemlere bakıldığında, emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi, TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha yüksek.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5840 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7686 Değişim: 0,11%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.506,12 Değişim: 0,87%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.