KAP Garan Tnsas Sermaye Piyasasi Kurulu`nun 08.07.1999 Tarih Ve Ofd/16966572 Sayili Turkiye Garanti Bankasi A.s.`ne Muhatab Yazisi

08.07.1999 - 00:00
KAP Garan  Tnsas   Sermaye Piyasasi Kurulu`nun 08.07.1999 Tarih Ve Ofd/16966572 Sayili Turkiye Garanti Bankasi A.s.`ne Muhatab Yazisi
"Ilgi: a) 11.01.1999 tarih ve bila sayili yaziniz.
b) 17.06.1999 tarih ve OFD/1447-5746 sayili yazimiz.
c) 22.06.1999 tarih ve Genel Mudurluk/923 sayili ozel durum aciklamaniz.
d) 24.06.1999 tarihli ozel durum aciklamaniz.
e) 29.06.1999 tarih ve bila sayili yaziniz.
11.01.1999 tarih ve bila sayili ilgi (a)`da kayitli yaziniz ile, 07.01.1999 tarihinde T.C. Izmir Buyuksehir Belediyesi (Belediye) tarafindan duzenlenen ihale neticesinde Belediye`nin istiraki olan Tansas Izmir Buyuksehir Belediyesi Ic ve Dis Ticaret A.S. . `nin (Sirket) sermayesinin %29`unu temsil eden (A) grubu nama yazili hisse senetlerinin 64 Milyon Amerikan Dolari bedelle satin alindigi, sozkonusu satis isleminin Belediye Encumeni`nin 07.01. 1999 tarih ve 127.35/06.42 sayili karari ile onaylandigi, belediye ile varilan mutabakata gore alim bedelinin yarisinin 15. 01.1999 tarihinde, bakiye kismin ise iki ay icinde odenecegi ve pay bedellerinin tamamen odenmesinin ardindan pay defterine kayit isleminin gerceklestirilecegi belirtilerek, Kurulumuzun "Seri:IV, No:8 Halka Acik Anonim Ortakliklar Genel Kurullarinda Vekaleten Oy Kullanilmasina Ve Cagri Yoluyla Vekalet veya Hisse Senedi Toplanmasina Iliskin Esaslar Tebligi" nin (Teblig) 17. Maddesi uyarinca cagri yoluyla hisse senedi toplanmasi yukumlulugunden muafiyet taninmasi talep edilmistir.
17.06.1999 tarih ve OFD/1447-5746 sayili ilgi (b)`de kayitli yazimiz ile, sozkonusu basvurunuzun Kurulumuzun 17.06.1999 tarih ve 56/749 sayili toplantisinda gurusulerek; Seri:IV, No:8 Tebligimizin 17. Maddesi uyarinca, birlikte hareket eden Bankaniz ve Dogus Holding A.S.`ne Tansas Izmir Buyuksehir Belediyesi Ic ve Dis Ticaret A.S.`nin diger ortaklarina ait hisse senetlerini, hisse alimlari sirasinda odediginiz en yuksek fiyatlar olan, 1. 000 TL nominal degerli (A) grubu nama yazili paylar icin 0,2942 Amerikan Dolari, 1.000 TL nominal degerli (B) grubu hamiline yazili paylar icin 0,2806 Amerikan Dolari`nin Turk Lirasi karsiligi uzerinden, cagri basladigi gunden bir onceki is gunu Turkiye Cumhuriyet Merkez bankasi tarafindan belirlenerek Resmi Gazete`de ilan edilen doviz alis kuru dikkate alinarak, cagrida bulunmak suretiyle satin alma yukumlulugu getirilmesine karar verildigi Bankaniza bildirilmistir. Bankanizdan alinan 22.06.1999 tarih ve Genel Mudurluk/923 sayili ilgi (C)`de kayitli ozel durum aciklamasinda (Ek/1), bankanizca Sirket`in diger ortaklarina ait hisse senetlerini satin almak icin yapilacak cagriya iliskin bilgilerin, Bankaniz ile aracilik sozlesmesi imzalayacak olan "Araci Kurulus" tarafindan IMKB Baskanligi`na gonderilmesinin temin edilecegi ifade edilmektedir.
Bankaniz tarafindan 24.06.1999 tarihinde yapilan ve ayni tarihli IMKB Gunluk Bulteni`nde ilan edilen ilgi (d)`de kayitli ozel durum aciklamasinda (Ek/2); Bankanizca Sirket`in diger ortaklarina ait hisse senetlerini satin almak uzere yapilacak cagriya iliskin bilgilerin, Bankaniz ile aracilik sozlesmesi imzalayacak olan "Araci Kurulus" tarafindan IMKB Baskanligi`na gonderilecegi belirtilerek, Sirket ortagi tasarruf sahipleri Bankanizca beklenti icine sokulmustur.
Bilindigi uzere, Kurulumuzun "Seri:VIII, No:20 Ozel Durumlarin Kamuya Aciklanmasina Iliskin Esaslar tebligi" nin 7. Maddesinin ikinci fikrasinda "Ozel durumlara iliskin aciklamalar yanlis, yaniltici, mesnetsiz, abartili veya eksik olamayacagi gibi, ortakliklarin mevcut durumlari hakkinda yanlis kanaat uyandiracak nitelikte de olamaz." Hukmu yer almaktadir.
Sozkonusu ozel durum aciklamanizdan 5 (bes) gun sonra, 24.06. . 1999 tarihli ozel durum aciklamanizla celisen bir sekilde yazilan ve Kurulumuza 01.07.1999 tarihinde intikal eden 29.06. 1999 tarih ve bila sayili, ilgi (e)`de kayitli yazinizda; Sirket yonetim kurulunda genel kurul toplantisi oncesinde yapilan degisikligin Sirket`in fiili yonetiminde herhangi bir degisiklik yaratmadigi, cagri mukellefiyetinde fiyatin dovize endekslenmesi hususunda Seri:IV, No:8 Tebligimizde bir hukum bulunmadigi ve cagrida bulunma yukumlulugunden muafiyet talebiyle yapilan basvurunun yapilmasindan itibaren 5,5 aylik bir sure gectigi belirtilerek, Kurulumuzun 17.06.1999 tarihli karari ile tesis edilen islemin kaldirilmasi, bu isteginizin rededilmesi halinde kararin, cagri fiyatinin dovize endekslenmemesi, bakiye (A) grubu hisselere cagri mukellefiyeti getirilmemesi ve (B) grubu hisseler icin belirlenen cagri fiyati yonunden degistirilmesi talebinde bulunulmustur.
Ilgi (e)`de kayitli 29.06.1999 tarih ve bila sayili yazinizda belirtilen hususlar, Kurulumuzun 08.07.1999 tarihli toplantisinda gorusulerek asagidaki aciklamalarin Bankaniz Yonetimine bildirilmesine karar verilmistir.
1) Bankaniz ile birlikte hareket eden Dogus Holding A.S. 12.01. 1999 tarihinde Sirket sermayesinin %22`sini temsil eden hisse senetlerini Borsa disinda satin almis, ayni tarihte Bankaniz da IMKB`nda %6,52`lik alim yapmistir. Boylece, ihaleden alinan hisse senetlerinin disinda, Bankaniz ve Dogus Holding A.S.`nin %28, 52`lik pay iktisabi gerceklesmistir. Bu noktada Bankaniz ve Dogus Holding A.S., Sirket`in kontrolunu tamamen ele gecirmistir. Zira Bankaniz ve Dogus Holding A.S.`nin 12.01.1999 tarihinde iktisap ettigi hisse senetlerinin yani sira, ihaleden aldigi ve fakat henuz pay defterine kaydedilmeyen hisse senetlerinden dogan oy haklarinin Bankaniz ve Dogus Holding A.S.`nden bagimsiz kullanilmasi, Belediye`nin Bankaniz ve Dogus Holding A.S.`nin gorusu disinda hareket etmesi beklenemeyecektir. Nitekim 15.01. 1999 tarihinde, ihale bedelinin 32 milyon ABD dolarlik kisminin Belediye`ye odenmesi ile ayni tarihte Sirket`in yonetim kontrolunde de degisiklik olmus, Sirket`in yonetim hakimiyeti Bankaniz ve Dogus Holding A.S.`ne gecmis ve zorunlu cagri yukumlulugu dogmustur. Dolayisiyla cagri yukumlulugu doguran kontrol degisikliginin ihale degil, 12.01.1999 tarihli iktisaplar sonucunda oldugundan; ayrica bu iktisaplara konu paylarin 19.02. 1999 tarihli genel kurul toplantisinda temsil edildiginden, zaten kontrol degistigi icin genel kurul toplantisinda ihale ile ilgili alinan onay karari anlamini yitirmistir.
2) Bankaniz, 11.01.1999 tarihinde cagri yukumlulugunden muafiyet talebiyle kurulumuza basvurmustur. Bankanizin basvurusu ile ilgili dosyasinda yer alan eksik evraklar, sonuncusu 08.04.1999 tarihinde olmak uzere cesitli tarihlerde Kurulumuza iletmistir. Sozkonusu basvurunuza iliskin olarak Kurulumuzca yapilan inceleme ve degerlendirme devam ederken Izmir 4. Idare Mahkemesi`nin yurutmeyi durdurma kararina istinaden konunun yargiya intikal etmesi sebebiyle basvurunuzun degerlendirilmesi askiya alinmistir. Izmir Bolge Idare Mahkemesi`nin konuya iliskin nihai kararinin Kurulumuza ulasmasini muteakip basvurunuz Kurulumuzca gorusulerek sonuclandirilmistir. Bu sebeple, yazinizda belirtilen surenin gecmesinde Kurulumuzun bir sorumlulugu bulunmamaktadir.
3) Seri:IV, No:8 Tebligimizin 17. Maddesinde "Cagri yoluyla hisse senedi toplanmasi, blok veya munferit alimlar ya da diger herhangi bir yontemle, tek basina veya birlikte hareket ettikleri kisilerle beraber, dogrudan veya dolayli olarak bir ortakligin sermayesinin ve oy haklarinin %25`ine veya daha fazlasina ya da bu orana bagli olmaksizin yonetim kontrolunu saglayan paylarina sahip olanlar, diger oraklara ait hisse senetlerini de satin almak uzere cagrida bulunmak zorundadir. Tek basina veya birlikte hareket ettigi kisilerle beraber bir ortakligin sermayesine ve oy haklarina %25 ile %50 arasinda bir oranda sahip olanlar da, herhangi bir on iki aylik sure icerisinde bu orani, %10 ya da daha fazla arttirilarsa, diger ortaklara ait hisse senetlerini satin almak uzere cagrida bulunmakla yukumludurler. Soz konusu oranlara ulasilmasini izleyen on bes gun icerisinde, cagri yapmak uzere Kurul`a basvurulmasi gereklidir.
Bu madde uyarinca yapilacak cagrida ortaklara onerilecek fiyat, birinci fikrada duzenlenen alimlar, cagri yoluyla hisse senedi toplanmasi sonucunda yapilmissa, blok alimda odenen en yuksek fiyattan; diger yollarla yapilmissa, alimi yapan kisinin veya birlikte hareket ettigi kisilerin, alimi yapmalarindan onceki uc ay icerisinde ortaklik hisse senetlerine odedikleri en yuksek fiyattan daha asagi olamaz. Onerilecek bedelin nakit karsiligi olmasi ve yapilacak cagrinin, en az onbes gun sureyle ortaklara acik olmasi zorunludur." hukmu yer almaktadir. Bu hukum uyarinca, yapilacak olan cagrinin pay gruplari itibariyle sinirlandirilmasi sozkonusu olmadigi gibi, yapilacak cagrinin nakit karsiligi olmasi ve tum ortaklara acik olmasi zorunludur. Bu itibarla, 29. 06.1999 tarihli yazinizda belirtilen bakiye (A) grubu hisse senetleri icin cagri yukumlulugu getirilmemesi talebinin yasal dayanagi bulunmamaktadir. Ayrica, yine ayni maddenin ikinci fikrasi uyarinca cagri fiyatinin, kontrol degisikligine yol acan alimlarda odenen fiyat uzerinden tespiti ongorulmustur.
Kurulumuz da, 12.01.1999 tarihinde yapilan alimlarda odendigi kamuya aciklanan fiyati esas alarak, Teblig hukmune uygun bicimde pay basina cagri fiyatini belirlemistir. Ote yandan, Fiba Grubu`na yapilan odemenin, paylara iliskin ozel haklardan kaynaklandigi iddiasi da, cagri fiyatinin tespitinde onem tasimamaktadir. Zira sozkonusu haklar paya bagli imtiyaz niteligini haiz haklar olmadigindan, salt taraflar arasinda hukum ifade etmekte, payin fiyatini artirici bir unsur tasimamaktadir.
4) Diger taraftan, cagri fiyatlari; gerek (A) grubu gerekse (B) grubu hisse senetleri icin ozel durum aciklamalarinizda yer alan Amerikan Dolari fiyatinin pay basina degeri hesaplanmak suretiyle belirlenmistir.
Ote yandan, Kurulumuz 08.07.1999 tarihli sozkonusu toplantisinda ayrica;
a) Birlikte hareket eden kapsamindaki Bankaniz ve Dogus Holding A.S.`ne sadece birinin veya her ikisinin birlikte, Kurulumuzun bu oneri yazisina istinaden alacagi kararin Bankaniza ve Dogus Holding A.S.`ne tebligini muteakip 15 isgunu icinde Seri:IV, No:8 Tebligimiz hukumleri uyarinca gerekli belgeler ile Tansas Izmir Buyuksehir Belediyesi Ic ve Dis Ticaret A.S.`nin diger ortaklarina ait hisse senetlerini satin almak uzere Kurulumuza basvurmasinin, aksi takdirde Kurumuzca Bankaniz ve Dogus Holding A.S. Yonetim Kurulu Baskan ve Uyeleri ile diger ilgililer hakkinda idari ve yasal yollara basvurulacaginin bildirilmesine,
b) Cagri baslamadan once Sirket`in bedelsiz hisse senetlerinin dagitimina baslanmasi sonucunda hisse senetlerinin bolunmesi ve bolunmus fiyatin olusmasi halinde, daha once 1000 TL nominal degerli (A) grubu nama yazili paylar icin 0,2942 USD olarak belirlenmis cagri fiyatinin 0,07355 USD olarak, 1000 TL nominal degerli (B) grubu hamiline yazili paylar icin 0,2806 USD olarak belirlenmis cagri fiyatinin 0,07015 USD olarak uygulanmasina,
karar vermistir.
Bilgi edinilmesini ve geregini rica ederim.
Prof. Dr. Muhsin MENGUTURK
Kurul Baskani " (IMKB BULTEN)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6335 Değişim: 0,49%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0585
Açılış: 32,4917
34,8268 Değişim: 0,27%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,1351
Açılış: 34,7321
2.520,99 Değişim: 1,47%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.