Ziraat, bu yıl 2 bin 500 personel alacak

26.02.2008 - 09:33 | Son Güncelleme :

Ziraat Bankası 2007 yılında brüt 2 milyar 963 milyon YTL kâr elde etti. Vergi karşılığı olarak ayrılan 612 milyon YTL düşüldükten sonra bankanın net kârı 2 milyar 351 milyon YTL oldu. Ziraat Bankası`ndan önce geçen hafta bilançosunu açıklayan Garanti Bankası 2 milyar 422 milyon YTL kâr açıklayarak özel bankalar içinde en yüksek kâr rakamına ulaşmıştı. Ancak Garanti`nin söz konusu bu kâr rakamı içinde tek seferlik etki edecek Garanti Sigorta ve Garanti Emeklilik hisse satışından kaynaklanan toplam 836 milyon dolarda yer almıştı.
Genel Müdür Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası`nın 2007 bilançosu ve hedefleri konusunda düzenlediği basın toplantısında, Ziraat`ın başta toplam aktifler ve net kârlılık olmak üzere birçok kalemde sektör liderliğini 2007`de de sürdürdüğünü söyledi. Bankanın toplam aktiflerinin 81 milyar YTL`ye, toplam mevduatının da yüzde 14 artışla 67.68 milyar YTL`ye ulaştığını ifade eden Çağlar, Bankanın net kârı ise geçen yıla göre yüzde 12 artarak net 2 milyar 351 milyon YTL`ye ulaştı. Banka son dört yıldır sektörün en çok kâr eden bankası olarak yeni bir rekora imza attı dedi.
Oysa ki Garanti Bankası iki hafta önce yapılan açıklamaya göre 2007`de 2 milyar 420 milyon YTL net kârla sektörün en çok kâr eden bankası unvanını aldı. 2007`de Akbank 2 milyar 41 milyon YTL, Türkiye İş Bankası da net 1.7 milyar YTL kâr elde etti.
Çağlar, 2002`de yüzde 7 olan kredilerden elde edilen faizlerin toplam faiz gelirine oranının 2007`de yüzde 27`ye yükseldiğini, tamamına yakını Hazine tarafından 2001 yılında birikmiş görev zararlarına karşılık verilen 12.1 milyar YTL`lik devlet iç borçlanma senetlerinden (DİBS) oluşan menkul değerler cüzdanından elde edilen faiz gelirinin toplam içindeki payının ise yüzde 8.7`den yüzde 64`e gerilediğini söyledi.
Ziraat yedek karşılıklar ayrıldıktan sonra Hazine`ye bu yıl kârından 1.8 milyar YTL pay aktarılacak. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin`in, Bankalar krize karşı dayanıklılıklarını artırmak için 2007 kârlarını bu sene dağıtmayıp sermayeye eklesinler şeklindeki tavsiyesinin anımsatılması üzerine Çağlar, bu konuda kararı Hazine`nin vereceğini ama kendilerine göre bu sene gerek olmadığını söyledi. Çağlar, gelecek seneki kârın sermayeye eklenmesinin düşünülebileceğini ifade etti.

Tarıma TOBİ kredi
Çağlar, şubeleri `ticari`, `tarımsal` ve `mikro şube` olarak sınıflandıracaklarını belirtti. Amaçlarının çiftçiyi borçlandırmak değil, tarımsal üretimi desteklemek olduğunu kaydeden Çağlar, bu yıl sektörde bir ilke imza atarak TOBİ (Tarımsal Orta ve Büyük İşletme) Kredisi kullandıracaklarını anlattı. Çağlar, TOBİ kredilerini proje karşılığı vereceklerini, bu amaçla iki ay içinde Adana ve Antalya`da Tarımsal Bankacılık Şubesi açacaklarını duyurdu.
Çağlar, 20 bin 864 personel ile hizmet verdiklerini, sektörde şube başına 21 personel düşerken, Ziraat`ta bu oranın 17`ye indiğini söyledi. Her yıl 1100 personelin emekliye ayrıldığını belirten Çağlar, personel açığını kapatmak için 2008`de 2 bin 500 yeni eleman almayı planladıklarını kaydetti.

Atina ve Gümülcine`ye şube
Çağlar, Atina ve Gümülcine`de şube açma konusunda Yunan bankacılık otoritelerinden gerekli tüm izinleri geçen hafta itibarıyla aldıklarını, iki ay içerisinde şubelerin faaliyete geçeceğini bildirdi. Çağlar, Bağdat şubesinin de bir ay önce hizmete girerek, faaliyet göstermeye başladığını söyledi.



Ziraat 2010`da İstanbul`da
Ziraat Bankası`nın İstanbul`a taşınmasının bankaya ne kazandıracağına ilişkin bir soruya ise Genel Müdür Can Akın Çağlar, bankacılık sektöründeki kredilerin yüzde 47`sinin İstanbul`da kullandırıldığını belirtti. Beş yıldır sürdürdüğü genel müdürlük görevi sırasında odasına hiçbir işadamının kredi için gelmediğini kaydeden Çağlar, oysa daha önce İstanbul`da özel bir bankada çalışırken sürekli işadamlarıyla görüştüğünü anlattı. Çağlar, Ziraat`ın taşınma işleminin 2010 yılını bulacağını belirtirken, özelleştirme stratejisinin ise öncelikli durumdaki Halkbank`ın özelleştirme seyrine göre netleşeceğini ifade etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.