Ziraat Bankası programı deldi

26.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı`nda devlet borçlarının hepsinin iç borç stokuna dahil edilmesi ilkesi kabul edilmesine rağmen, Hazine ile Ziraat Bankası arasındaki borç - alacak ilişkisinin tam olarak bitmediği ortaya çıktı. Ziraat`in hükümet kararları doğrultusunda, genel faiz oranlarına göre daha düşük oranda kullandırdığı zirai kredi farklarına ilişkin olarak Hazine ile mahsuplaşması sonuçlandırılamadı.

Banka`nın Hazine`den alacakları her yıl bankalar yeminli murakıplarınca yapılan incelemeler sonucunda kesinleşiyor. Hazine`nin program çerçevesinde bankaya verdiği 12.1 katrilyonluk özel tertip iç borçlanma senedinin Ziraat`in alacaklarını karşılayıp karşılayamadığı bankalar yeminli murakıpları tarafından yapılan son inceleme ile kesinleşecek. Eğer bu tutar murakıplar tarafından yeterli bulunmazsa Hazine, Ziraat`e yeni kağıt vermek durumunda olacak.

1999 hesaplaşması da onaylanmadı
Ziraat Bankası`nın 2000 yılı hesaplarını inceleyen DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş`nin bağımsız denetim raporuna göre, bilançonun Diğer Aktifler kalemi adı altındaki 8 katrilyon 298 trilyon 940 milyar liralık bölüm Hazine`den olan alacakları gösteriyor. Ancak bu rakam kesin değil. Rakam, her yıl bankalar yeminli murakıpları tarafından yapılan incelemeler ve düzenlenen raporla birlikte karşılıklı mutabık kalınarak kesinleşiyor. Bu çerçevede henüz 1999 yıl sonu ve 2000 yıl sonuna ilişkin incelemeler Hazine tarafından devam ettiriliyor. Raporda Hazine`den alacaklar hesabının tasfiyesi, bu tutarların murakıplar tarafından onaylanmasından sonra kesinleşecektir denildi.

Bilanço verilerine göre bankanın 16.4 katrilyon liralık toplam aktiflerinin yarısını, Hazine`den olan 8.3 karilyon liralık alacağı oluşturuyor. 1999 yılında da bankanın bilançosunda benzeri bir oran bulunuyordu. Raporda yer verilen bilgilere göre Hazine`nin Ziraat`e verdiği 12.1 katrilyon liralık özel tertip kağıt, tarım satış kooperatifleri birliklerinin ve TİGEM`in borçlarının kapatılmasında da kullanılacak. Buna göre, kağıtlardan 113.8 trilyon lirası bu amaçla kullanılacak.

143 trilyonluk zarar kredi
Rapora göre Ziraat Bankası ilk kez 2000 yılında Karşılıklar Kararnamesi`ne uygun bir takipteki alacaklar hesabı da çıkardı. Buna göre bankanın takipteki alacakları, ayrılan karşılıklar çıktıktan sonra net 138.2 trilyon lira olarak belirlendi. Takipteki alacaklar kalemi içinde zarar niteliğine dönüşmüş kredilerin büyüklüğü ise dikkat çekti. Buna göre geçen yıl 64.6 trilyon lira kar eden bankanın toplam 143.4 trilyonluk zarar niteliğinde kredisi bulunuyor. Bu krediler için bilançoda 45.9 trilyon lira karşılık da ayrıldı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.