Zayıf dolar politikası nereye kadar?

25.02.2008 - 12:02 | Son Güncelleme :

Üretim kapasitesinin ABD’nin dışına çıkmasıyla birlikte ülkenin cari açıklarında görülen kaçınılmaz artışı yavaşlatmaktan bir işe yaramadı

Sekiz seneden beri düşen Dolar, bugüne kadar ABD’ye Çin’le  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolar13.jpg" align="right" vspace="5">rekabet etmesini sağlarken, Irak savaşı nedeniyle ve üretim kapasitesinin ABD’nin dışına çıkmasıyla birlikte ülkenin cari açıklarında görülen kaçınılmaz artışı yavaşlatmaktan bir işe yaramadı.

Okan AYBAR / HÜRRİYET

Bugünlerde dünya ekonomisi Asya ve Okyanusya üzerinden büyümeye devam ederken, son zamanlarda Avrupa ve ABD kıtalarındaki büyümelerde belirgin yavaşlamalar olduğunu görüyoruz. Ama daha 6 ay öncesinde kadar bu iki kıtada da büyümenin devam ettiğine şahit oluyorduk. Şimdi dünya ekonomisinde Çin’de dahi yavaşlamalar bekleniyor. En hızlı büyüyen Okyanusya ülkeleri bile yakın bir zamanda bugünkü büyümenin aksine yavaşlamayla karşı karşıya gelmek üzereler.
 
ABD’nin bugün karşı karşıya kaldığı durum sadece büyümeyle ilgili değil. Aynı zamanda enflasyon olmaya da devam ediyor. Ancak aynı sorunu ABD’nin dışındaki ülkeler için değerlendirdiğimizde, bu durum daha az sorun çünkü o ülkelerin para birimleri özellikle Dolarla satılan enerji maliyetlerinin ABD’deki kadar hızlı yükselmemesine neden oluyor.

Şimdi ABD’de bir sorun var. Enflasyon… Ama ipotek kredileri batıkları yüzünden oluşan ve daha yakın vadeyi ciddi bir şekilde etkileyen likidite sorunları da mevcutken ABD bu iki sorunla nasıl baş edecek?
 
Bunun bendeki cevabı şu:
 
FED’in kısa vadede faiz oranlarını çok sert bir şekilde düşürmesi, kısa vadeli sorun olan likidite sorununu ortadan kaldırmak içindi. Çünkü bu sorunun bir an önce çözülüp kontrol edilemeyen petrol fiyatlarının yarattığı enflasyon sorununa orta vadede çözüm bulması gerekiyor. Hazır dünya ekonomisi yavaşlarken enerji maliyetleri düşebilir ama buna da bel bağlamak istemeyeceklerinden bir süre sonra Doları yeninden değerlendirebilirler. Ama faizlerin likidite sorunlarına bağlı olarak düşüşü, bunu engellemeye devam edecektir. Dolayısıyla FED enflasyon mücadelesine devam etmedikçe Doların değer kazanmasını beklememek lazım.
 
Enflasyon varsa altın daha gider
 
ABD’de ve Avrupa’da da kısmen görülse de bu iki kıtada görülen likidite sorunlarına bağlı olarak azalma eğilimde olan faizler ve enflasyon beklentileri stagnasyon beklentilerini körüklerken, altın fiyatları Dolar ve Euro’ya karşı yükselme eğiliminde kalmaya devam ediyor. Özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişlere son derece bağlı olarak hareket eden altın bu hafta içinde petrolle birlikte hareket etmeye devam edebilir.
 
Diğer yandan bakır ve aynı zamanda gıda fiyatlarındaki yükselişler de enflasyon beklentilerinin artmasına neden olduğu sürece altın fiyatlarının yeni rekorlar kırmaya devam edeceğini beklemek mantıklı olur.
 
Bakır fiyatlarındaki yükseliş ekonomik faaliyetlerdeki yükselişin habercisi olduğundan bu durum özellikle hisse senedi borsa endekslerinin de güçlenmesine neden oluyor. En son hafta sonuna girerken örneğin Dow Jones endeksi gün içinde çok düşükken hafta sonuna girerken çok sert bir alım dalgası sonrasında haftayı belirgin bir yükselişle kapattığı için bu durum altın için de olumlu. Diğer yandan gıda fiyatlarındaki yükselişler zaten enflasyona direk etkisi olduğu için altın olumlu kalmaya devam ediyor.
 
Petrol fiyatlarında bu hafta belirgin bir gerileme olmayıp eğer 97 Dolar’ın altında kapanışlar olmazsa, o zaman altın fiyatlarının düşmesini beklemeyin. Altın güçlü ve 932 Dolar’ın altında kalmadıkça düşmeyecek. Benim beklentim hafta içinde yeni rekorlar kırılabilir ama 930 Dolar’a doğru bir düzeltme olabileceğini tahmin ediyorum. Hafta içinde 955’in üzerinin 1 sent bile görülmesi 963 Dolar’ın da görülmesini geciktirmeyecektir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.