Zamlar kavga çıkardı

05.09.2007 - 10:59 | Son Güncelleme :

Ağustos enflasyon rakamları önceki gün açıklandı. Geçen ağustosta eksi çıkan enflasyon, bu ağustosta artı çıktı. Üstelik giyim ve haberleşme fiyatlarındaki büyük düşüşlere rağmen... Merkez Bankası analizleri, TÜİK verileri aylık enflasyonda sorumlunun gıda fiyatları olduğunu gösterdi.
Piyasa verileri de un, yem, sebze ile süt ve süt ürünleri fiyatlarındaki astronomik artışları yansıtıyor. Esnaf ve sanatkar örgütleri zamlarla bağlantıları olmadığını ileri sürüyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, zam yapanların üreticiler ve büyük marketler olduğunu belirtiyor.
Lokantacılar, zamların kendilerini de zor durumda bıraktığını savunuyor. Dün de Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün üyelerini uyardı ve havadan zam yapanların ATO`ya bildirilmesini istedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, ürün stoku yapanları belirleyeceklerini ve stokçuları açıklayacaklarını bildirdi.
Bu arada ilginç bir durum da ortaya çıktı. Hemen hemen bütün kesimler zamlardan sorumlu olmadıkları açıklamaya başladı. Ancak gıda zamları devam ediyor. Son olarak kırmızı et fiyatlarında dikkat çekici artışlar oldu.

`Enflasyondaki yükseliş geçici`

Merkez Bankası, ağustos ayına ilişkin fiyat gelişmelerini değerlendirildi. Açıklamaya göre, hizmet grubu fiyatlarının yıllık artış hızındaki yavaşlamanın belirginleşmesi ve dayanıklı tüketim malları fiyatlarının gerileme eğiliminin sürmesi, güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin devam et tiğine işaret ediyor.
Bu çerçevede, özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin olumlu bir seyir izlediği gözlendi. Açıklamada, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji fiyatlarına ilişkin riskler önemini korumakla birlikte, önümüzdeki dönemde enflasyonun eğiliminin aşağı yönlü olmaya devam edeceği tahmin edildi.
Ağustosta yıllık tüketici enflasyonu işlenmemiş gıda ürünleri fiyat artışı kaynaklı olarak yükselirken, enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleriyle altın hariç TÜFE`nin yıllık artış oranındaki gerileme eğilimi devam etti.
Haberleşme grubu fiyatları, yurtiçi telefon görüşme ücretlerinde yapılan indirimin etkisiyle geriledi. Bu grup sağlık hizmetleriyle birlikte en düşük yıllık artışa sahip hizmet alt grubu oldu. Hizmet enflasyonundaki düşüş eğiliminin eylülde de devam edeceği öngörüldü.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.