Zabıta banka denetiminde

06.02.2008 - 10:00 | Son Güncelleme :

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü Tüketici Hakları Zabıta Amirliği, İstanbul`un Anadolu ve Avrupa yakasındaki farklı banka şubelerinde tarife denetimi yaptı.
Bu denetimler sonucunda bazı bankaların tüketicilere verdikleri hizmetlerin bedellerini anlaşılır ve görülebilir bir şekilde ilan ettiğini, bazı banka şubelerinin ise bu sorumluluklarını gerektiği şekilde yerine getirmediği tespit edildi.
Banka ismi veremeyeceğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü Tüketici Hakları Zabıta Amirliği`nden bir yetkili, denetimlerin devam edeceğini bildirdi.


Cezası 180 YTL

Bazı banka şubelerinde bankacıların zabıta görevlilerine böyle bir denetim hakları olmadığını belirterek karşı çıktığını söyleyen yetkili, Ancak biz kendilerine Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun`un 12. maddesi gereği tüketiciye sunulan mal ve hizmetin etiketlerini denetleme yetkimiz olduğunu bildirerek denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta yetkilisi, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun`un 12. maddesine göre bankaların yapmış olduğu havale işlemi, çek provizyonu, kiralık kasa, senet ve EFT gibi işlemlerde tüketicilere vermiş olduğu bu hizmetlerin ücretlerini kolaylıkla görünür ve okunabilir bir şekilde ilan edilmesini zorunlu olduğunu anlattı. Yetkili, verdikleri hizmetlerden aldıkları ücretleri gerektiği şekilde açıklamayan banka şubelerine 180 YTL para cezası kestiklerini söyledi.
Yaptıkları denetimlerin bankacıları şaşırttığını söyleyen yetkili, ücret tarifelerini yasaya uygun olarak açıklamayan bunka şubelerini öncelikle uyardıklarını, ancak ikinci denetimde tariflerin hâlâ uygun şekilde ilan edilmemesi durumunda 180 YTL`lik para cezası kestiklerini belirtti.
Yetkili, kesilen para cezalarının takibinin kaymakamlıklar tarafından yapıldığını ve paranın vergi dairelerine aktarıldığını söyledi.


30 şubeye ceza yazıldı

Aralık ayından beri İstanbul`un farklı bölgelerinde 90`ın üzerinde banka şubesinde tarife denetimleri gerçekleştirdiklerini bildiren Büyükşehir Belediyesi Zabıta yetkilisi, 30 şubeye yasanın gereğini yerine getirmedikleri için para cezası kesildiğini belirtti.
Yetkili, tüketicilerin `bankaların hizmet tarifelerini göremiyoruz, bizden ne kadar ücret kesiliyor bilmiyoruz` şikayetlerinin yanı sıra ücretlerin yüksekliğinden de yakındıklarını kaydetti.
Zabıta olarak ücretlerin yüksekliği konusunda bir yaptırım veya uyarı yetkileri olmadığını ifade eden yetkili, bu tür şikâyetlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun (BDDK) görev ve sorumluluğunda olduğunu ifade etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.