YSK kesin seçim sonuçlarını ilan etti

30.07.2007 - 09:15 | Son Güncelleme :

Yüksek Seçim Kurulu 22 Temmuz milletvekili genel kesin seçim sonuçlarını bugün ilan etti. Kesin sonuçlara göre, AK Parti 341, CHP 112, MHP 70 milletvekili çıkardı. Parlamentoya, 26 da bağımsız milletvekili girdi.

CNNTÜRK

İstanbul 3’üncü Bölge`den seçilen MHP`li Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder`in vefatıyla bir sandalyenin boş kalacağı TBMM`de 549 milletvekili görev yapacak.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, kurul toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kayıtlı seçmen sayısının 42 milyon 799 bin 303 olduğunu söyledi.
 
Seçimde 36 milyon 56 bin 253 seçmenin oy kullandığını, 1 milyon 6 bin 602 oyun geçersiz sayıldığını kaydeden Aydın, 35 milyon 49 bin 651 oyun geçerli sayıldığını belirtti.
 
Seçimlere katılım oranının yüzde 84.25 olduğunu duyuran Aydın, YSK`ya gelen itirazları sonuçlandırdıklarını, kesin seçim sonuçlarını bugün Resmi Gazete ve TRT`de yayınlayacaklarını açıkladı.

TBMM 4 Ağustos`ta toplanacak

23`üncü Dönem Parlamentosu’nun ilk toplantısı 4 Ağustos Cumartesi günü yapılacak. Milletvekilleri bu toplantıda ant içerek görevlerine başlayacaklar.
 
TBMM Genel Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu’nun, bugün genel seçim kesin sonuçlarını açıklamasının ardından, TBMM İçtüzüğü’ne göre, bu tarihi takip eden 5’inci gün olan cumartesi günü saat 15.00`te toplanacak.
 
23’üncü Dönem 1’inci Yasama Yılı’nın ilk birleşiminin birinci oturumu, en yaşlı üye sıfatıyla, 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında açılacak.

Geçici katip üye olacak en genç 6 milletvekili, dönüşümlü olarak Başkanlık Divanı’na oturacak.

Başkanlık Divanı’nda AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Türköne, AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Batman Bağımsız Milletvekili Ayla Akat Ata ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Sebahat Tuncel yer alacak.

Mazereti nedeniyle görev alamayacak en yaşlı ve en genç üyelerin yerine, bir sonraki en yaşlı ve en genç üye görev yapacak.

Yemin töreni 9 saat sürecek

İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre yemin edecekler.

Yaklaşık 9 saat sürmesi beklenen ant içme töreninde milletvekilleri, "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet’e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma, büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" şeklindeki yemini edecekler.

Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içecekler.

Önce Meclis Başkanı seçilecek

Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları yapılacak; ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.

Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte 2`sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, seçimlerden birinci parti çıkan AK Parti`nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan`a `hükümeti kurma` görevini verecek.

Meclis Başkanı seçildikten sonra ise cumhurbaşkanlığı seçim süreci işlemeye başlayacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.