Yoksulluğa Savaş Açtı

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dijital geleceğinin en büyük savunucu ve dünyanın en zengini Bill Gates, 6 milyar insanın yarısı günde 1 doların altında gelire sahipken onlara su ve yiyecek taşımalıyız. Bilgisayar değil dedi


William Gates III. Ya da daha dünya kamuoyunda tanındığı adıyla Bill Gates... Yazılım devi Microsoft`un iki kurucusunda biri ve dünyanın en zengin insanı. Birbirinden önemli ve vazgeçilmez yazılımları ile dünya ekonomisinde devrim yaratan Microsoft`un mimarı, dijital geleceğin de en büyük savunucusu. Ya da eskiden öyleydi. Onu eski özellikleriyle tanıyanlar bilgisayarlaşmanın dünyanın bütün kronik sorunlarının üstesinden geleceğini savunması için Seattle`da bir konferansa çağırdı. Ama Gates konuşmasına bir soruyla başladı ve herkes donup kaldı: Günde 1 dolarla yaşamının ne olduğunu biliyor musunuz? Ses yok! Gates devam etti: Evinizde elektrik olamaz değil mi?. Birileri Güneş enerjisi diyecek oldu. Gates hemen cevapladı: Günde bir dolar gelirle evinize güneş enerjisi sistemi kuramazsınız. Sadece gıda satın alırsınız ve hayatta kalmaya çalışırsınız.


Dijital gelecek ütopyaları son yıllarda bilişim sektörünün aktörlerinden uluslararası mali kuruluşlara birçok gelecek mühendisinin en sık işlediği temalardan biri. Bilişim sektörü stratejistleri, tıpkı gittikçe ucuzlayan cep telefonları gibi, teknolojinin de ucuzlayacağını savunarak yakın bir gelecekte Afrika`nın en yoksul ülkelerinin bile ileri teknoloji firmalarının pazarı haline geleceğini öngörüyor.Başta Dünya Bankası olmak üzere önde gelen uluslararası finans kuruluşları ve Birleşmiş Milletler`in ilgili kuruluşları, Afrika`nın sefaletten kurtulması ve anti demokratik rejimlerden kurtulması için eğitim amaçlı bilgisayar ve internet kullanımının artırılmasına yönelik programlar hazırlıyordu.


Oysa Bill Gates Afrika`nın en ücra köyünün bile internete bağlandığı bir ütopya inancını kaybetmemekle birlikte önceliğin, dünyada sefaletin ortadan kaldırılmasına verilmesini istiyor. Gates Afrikalı annelere bilgisayar verseniz ne olur. Bilgisayara gidip `çocuğum ölüyor. Bize yardım et` dese ne diyeceksiniz diyor. Gates, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler`in ülkeler arasında dijital uçurumun kapatılması çağrılarını da redderek, Dünyada 2 milyar insanın acil yiyecek, temiz su, bulaşıcı hastalıklara karşı ilaca ve tıbbi bakıma ihtiyacı var. Lap top bilgisayar, cep telefonu ve internete değil dedi.


Gates, konuşmasında bir itirafta da bulundu. Gates, eşi ile birlikte kurduğu Bill ve Melinda Gates Vakfı ile yardım faaliyetlerine başladığında `çok saf` olduğunu kabul etti. Bilgisayarların ve enformasyon teknolojilerinin dünyanın yaralarını sarabileceğini sandığını itiraf eden Gates, artık önceliklerinin değiştiğini ve vakfa bağışladığı 21 milyar doların üçte ikisini insani yardımlara aktaracağını sözlerine ekledi. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.