YÖK’ten türban için emrivaki

25.02.2008 - 09:13 | Son Güncelleme :

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yazısında Türban için yeni bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç yok, Anayasa’yı uygulayın dedi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Anayasa değişikliğinin <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349YusufZiyaozcan2.jpg" align="right" vspace="5">üniversitelere türbanla girişin önünü açmayacağını savunan rektörlere dün emrivaki gibi bir yazı gönderdi. Özcan, yazısında Türban için yeni bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç yok, Anayasa’yı uygulayın dedi.

HÜRRİYET

ÜNİVERSİTEYE türbanla giriş için yeni yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen rektörlere bir yazı gönderen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yeni bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını bildirdi. Özcan, Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra üniversitelere türbanla girişin önünü açmayacağını savunan rektörlere dün akşam emrivaki niteliğinde sürpriz bir yazı gönderdi. Özcan, bugün toplanacak YÖK Genel Kurulu’nu beklemeden dün üniversite rektörlüklerine ve bilgi için İçişleri Bakanlığı ile Valiliklere gönderdiği yazıda, şu açıklamalarda bulundu:

DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ YOK

Söz konusu Anayasa değişikliği gözönünde bulundurulmak suretiyle uygulama yapılması, kamu görevi ifa eden yükseköğretim kurumlarının yöneticilerinin görev, yetki ve sorumluluğunda olduğu izahtan varestedir. Ayrıca belirtilmelidir ki, Anayasanın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmamaktadır. Çünkü halen yürürlükte olan kanunlarda da hangi kıyafetlerin toplumsal ortamda giyilemeyeceğine dair açık düzenlemeler yer almaktadır.

İNKILAP YASASI ÖRNEĞİ

Anayasanın 174. maddesi ile koruma altına alınan ’İnkılap Kanunları’ndan birini oluşturan ’Bazı Kisvelerin Giyilemiyeceğine Dair Kanun’, bu konuda örnek olarak gösterilebilir. Bu bakımdan, Anayasa’nın 10. ve 42. maddeleri hükümleri karşısında, ancak kimliği teşhis edilemeyecek bir durumda bulunan kişilerin yükseköğretim kurumlarının bina eklenti ve yerleşke alanlarına alınmaması yönünde tedbirler alınabilir. Çünkü, hukuk toplumunda bireyler arası ilişkilerde güvenin hakim olması esastır. İnsanın toplumsal şartlarda ilişkiye girdiği şahısların kimliklerini teşhis etme, teşhis edebilme imkanına sahip olması gerekir.

DEVLET TEDBİR ALABİLİR

Kimliğin ve hatta cinsiyetin teşhis edilemeyeceği bir tarzda kılık ve kıyafet biçimine hukuk toplumunda müsaade edilemez. Dolayısıyla, devlet, kimliğin ve hatta cinsiyetin teşhis edilemeyeceği tarzda örtünme olgusu karşısında gerekli tedbirleri alabilir.

KÖTÜYE KULLANILMASIN

Anayasamızın 14. maddesi hükümleri karşısında hiçbir surette himaye görmemesi gereken bu hakkın kötüye kullanılması girişimlerinin önüne geçilmesi için yükseköğretim kurumları yönetimleri tarafından genel kolluk birimleriyle eşgüdümlü bir çalışma başlatılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Muhtemel provokasyonlar karşısında gerekli önleyici kolluk tedbirlerinin alınmasını sağlamak amacıyla valiliklerle koordinasyonun sağlanması gerekmektedir. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.