Yerliye, stopaja aynen devam

06.02.2008 - 11:20 | Son Güncelleme :

Unakıtan, devlet kâğıtlarındaki stopajın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi ihtimaline karşı Her şey eskisi gibi devam edecek dedi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Anayasa Mahkemesi`nin devlet <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349unakitankemal.jpg" align="right" vspace="5">kâğıtlarındaki stopaj uygulamasını iptal etmesi durumunda, yeni bir düzenleme ile mevcut haliyle stopajın devam etmesini sağlayacaklarını söyledi.

ErdaL SAĞLAM / REFERANS GAZETESİ
 
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devlet kâğıtlarındaki stopajın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi ihtimaline karşı Her şey eskisi gibi devam edecek dedi. Böyle bir ortamda böyle bir kayba tahammülleri olmadığını kaydeden Unakıtan, mahkemeden iptal kararı çıkması halinde, yeniden bir düzenleme yapılarak mevcut haliyle stopajın devam etmesinin sağlanacağının işaretini verdi. Unakıtan Tam giderken yarı yolda böyle bir şeye izin verilemez dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Katar Emiri Şeyh Hamid Bin Halife El Tani`nin resmi davetlisi olarak THY`ye ait özel uçakla dün Katar`ın başkenti Doha`ya gitti. Cumhurbaşkanı Gül`e, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile işadamları ve gazetecilerden oluşan bir heyet de eşlik ediyor.

Uçakta gezip herkesin elini sıkan Cumhurbaşkanı Gül işadamları ve gazetecilerle sohbet etti. Bu sohbetlerde en çok gelen sorulardan birisi bu hafta Kayseri`de oynanacak Kayserispor-Beşiktaş maçında hangi takımı tutacağı sorusu idi. Abdullah Gül, bu sorulara gülerek cevap vermedi. İzmir EXPO-2015 Fuarı için yöneltilen sorulara karşılık Gül, çalışmaların çok iyi gittiğini, neredeyse her gün bir toplantı yaptıkları söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı`nın da çok iyi olduğunu kaydeden Gül, Hükümet de bu konuyu gündemine aldı. Olumlu gelişmeler var dedi.

MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal`ın Cezayir`de büyük bir iş potansiyeli bulunduğunu hatırlatarak sorduğu soru üzerine de Gül, bu yıl mutlaka Cezayir`e de gideceğini, Cezayir Devlet Başkanı kadar bir Türk dostunun dünya liderleri arasında bulunmadığını söyledi. Önceki gün yazarlarla yaptığı toplantıda Adalet Ağaoğlu ve Selim İleri kastedilerek kendisine yöneltilen Küskünleri barıştırmışsınız sözlerine de Gül, sadece gülümsemekle yetindi. Bu arada Gül, özellikle Zaman gazetesinin özürlülerle ilgili yarışma haberlerine çok duygulandığını da söyledi.
 
Stopajda kararı Anayasa Mahkemesi verecek

Ankara 3. Vergi Mahkemesi, açılan bir dava sonucunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hazine kâğıdı faiz gelirlerinden yüzde 10 vergi alınırken, yabancılardan vergi alınmaması uygulamasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Ankara 3. Vergi Mahkemesi kararını Anayasa Mahkemesi`ne gönderdi. Vergi Mahkemesi`nin kararının ardından nihai kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Anayasa Mahkemesi`nin eşitlik ilkesini dikkate alarak Vergi Mahkemesi`nin kararını onaylaması durumunda yabancıların faiz gelirindeki avantajı ortadan kalkacak. Yani yabancılar da yüzde 10 vergi ödemek zorunda olacaklar.

Anayasa Mahkemesi başvuruyu kabul ederse, yabancıya stopajın yanı sıra yerli yatırımcının da stopajının sıfırlanması gündeme gelebilecek. Ancak bunun kamu gelirlerinde yaratacağı kayıp etkisinin yaklaşık 3 milyar YTL civarında olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi`nde CHP`nin de aynı yasayla ilgili iptal başvurusu var. 2006`da itibaren hem yerli hem de yabancı yatırımcıların Türk sermaye piyasalarından elde ettikleri gelirlerin yüzde 15 stopaja tabi olacağı açıklanmıştı. Ancak mayıs ve haziran ayındaki dalgalanmanın ardından stopaj oranı yerli yatırımcılarda yüzde 10`a indirilirken yabancılar için sıfırlandı. Halen Anayasa Mahkemesi raportöru bu davadaki raporunu yazıyor. Davanın birkaç hafta sonra gündeme alınabileceği düşünülüyor.
 
Türkiye`den Katar`a enerjide işbirliği teklifi
 
Türkiye, dünyanın en büyük 3. doğalgaz rezervine sahip olan Katar ile 500 milyon doların altında olan ticaret hacmini, 2 yılda 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.   

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde Türkiye ile Katar arasındaki işbirliğinin daha da genişletilmesi ve geliştirilmesi için neler yapılabileceğini ele alacaklarını belirterek şunları söyledi: Katar 2007 itibariyle dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı konumuna gelmiştir. Enerji alanında ülkemiz ile Katar arasında işbirliği yapılması konusunu da görüşmelerde açacağım. Ortadoğu`ya yönelik aktif politikamızın bir yansıması olarak Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizin gelişmesine büyük önem vermekteyiz. Bu çerçevede Birleşik Arap Emirlikleri`nin, Bahreyn`in, Suudi Arabistan`ın, Oman`ın, Katar`ın ve Kuveyt`in üye oldukları Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile işbirliğimizin derinleşmesini istiyoruz. Ziyaretim sırasında bu konuyu da gündeme getirerek serbest ticaret anlaşmasını imzalamak istiyoruz.
 
Kişi başı gelir 58 bin dolar

Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, 2006`da 342.1 milyon dolar olan Türkiye`nin ihracatı, ihracatçı birlikleri kayıtlarına göre geçen yıl 457.3 milyon dolara yükseldi. Bu ülkeden ithalat ise 2006`da 64.8 milyon dolar iken, geçen yılın 11 ayında 27.1 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Kişi başına geliri 58 bin doların üzerinde olan bu ülkeye ihracatta, demir çelik ürünleri, elektrikli makina ve cihazlar, demir-çelikten eşya önemli yer tutuyor. Katar`dan, plastik ve plastikten mamul eşya, mineral yakıt ve yağlar alınıyor. İki ülke arasındaki ilişkiler, özellikle müteahhitlik sektöründe, son yıllarda hızlı bir gelişme kaydetti. Türk müteahhitlik firmaları, son 5 yılda, toplam tutarı 5 milyar doları aşan 33 proje üstlendi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.