Yeniden Brezilya Korkusu.

08.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Dunya borsalarindakiyukselislerin yarattigi sevinc kisa surdu. 1998`in en cok korkulan ulkesi olan Brezilya yine odeme problemleri, yabanci sermaye kacisi ve borc krizi ihtimaliyle sahnedeki yerini aldi. Bu korkulara borsalarin sismis olabilecegi endisesi ve Clinton`in azil durusmasinin baslamasi da eklenince piyasalarda hava tersine dondu. asya borsalari gunu yukselisle kapatirken Avrupa ve Amerika borsalarinda yuzde 3`e varan dususler yasandi. Ekonomik acidan Brezilya`nin 3. buyuk eyaleti olan minas Gerais yetkilileri dun bir aciklama yaparak, merkezi hukumete olan borclarinda 90 gunluk bir moratoryuma gittiklerini acikladi. Eyalet valisi Itaman Franco, yerel yonetimin para sikintisi cektigini ve toplam 15 milyar dolara varan borclarinda 90 gunluk moratoryum ilan etmek zorunda kaldiklarini belirtti. Brezilya IMF ile yaptigi mali reform programi kapsaminda 20 eyaletinin borclarinda yeni bir odeme takvimi olusturmustu. Bu moratoryum karari hukumetin programinda aksamalara neden olabilecegi icin piyasalari korkutuyor. Bu arada piyasalarda hukumetin IMF`nin istedigi oranlari tutturamayacagi ve bunun icin fondan rakakmlari yeniden duzenlemesini istedigi dedikodulari dolasiyor. Brezilya`nin para birimi real dunku islemlerde dolar karsisinda yuzde 0.1 deger yitirirken yeni yilin ilk 4 islem gununde ulkeden net yabanci sermaye kacisinin 400 milyon dolara ulastigi aciklandi. Aralik ayinda ulkeden toplam yabanci sermaye kacisi 5 milyar dolarin uzerine olmustu. Uzmanlar devaluasyon soylentilerini engellemek icin Merkez Bankasi tarafindan dalgalanma bandinin kucultulmeye calisildigini belirtiyor.
Avrupa borsalari gune kar satislariyla dusuk basladi. Brezilya endisesi de dususleri hizlandirdi. Frankfurt borsasi yuzde 2.5, Paris Borsasi yuzde 1.6 deger yitirdi. Londra Borsasi yuzde 2 deger yitirdikten sonra kisa vade faiz oranlarinin 6.25`ten 6`ya dusurulmesinin yarattigi olumlu havayla kayiplarini telafi etti ve ilk seansi yuzde 0.6 dususle kapatti. new York borsasi onceki gun yuzde 2 yukselerek 9553 puandan kapanmasina ragmen gune yuzde 1 dususle basladi. Brezilya Borsasi ise moratoryum haberinin ardindan hizla deger yitirdi, ilk seansi yuzde 3 dususle kapatti. Doar ise yen karsisinda yeniden deger yitirerek son 27 ayin en dusuk seviyesi olan 100`a geriledi. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.014 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.