Yeni Yila Da Krizle Basladik.

12.01.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Asya krizinin yenidenEndonezya`da alevlenmesi, yeni yilda dunya piyasalarinin kolay kolay toparlanamayacagi beklentisini hemen gercege donusturdu. Ekonomik acidan zayif dusen, uzmanlar tarafindan krizin bir sonraki duragi olarak nitleendirilen Endonezya, gecen hafta yuksek siddette sarsinti gecirdi. Ekonomisinin yani sira, siyasi olarakda dalgalanan ulkede bir gune para birimi rupi7nin yuzde 18, borsanin da yuzde 18.5 oraninda deger kaybetmesi, Asya krizinin domino etkisini surdurmesine neden oldu. Endonezya`dan kaynalanan deprem dalgasi Avrupa`yi sarsti, dunyanin diger ucundaki New York`a kadar ulasti. Cuma gunu Endonezya`ya hem ABD Baskani Clinton`dan, hem de IMF`den gelen yogun ilgi, Wall Street`in deger kaybetmesini onleyemedi. Endonezya Rupi`si bir gunde yuzde 30 deger kazandi. Ancak dunyanin bir numarali borsasi, Asya ile gobek bagi bulunan sirketlerin karliliklarindaki onemli dusus beklentisi ile haftanin son gununu yuzde 2.85`lik dususle kapatti. New York Borsasi bir haftada yuzde 4.8 geriledi. New York`la birlikte Avrupa`nin buyukleri de hem moral, hem de deger kaybina ugradi. Bu arada Guney Kore, Filipinler ve Tayland`da hukumet halki yardima cagirdi. Aaltinlarini, dovizlerini bozdurarak, ithal mallari protesto ederek para birimlerini kurtarmak isteyen halkin cabasi simdilik bir sonuc vermedi. Dolarin Japon yeni karsisindaki zirveye cikma mucadelesi ise Japonya Merkez Bankasi`nin onderliginde yapilan mudahalelerle onlendi. Bir ara 134 seviyesine kadar cikan dolar, haftayi 132 yen seviyesinden kapatti. Dolar/yen paritesindeki hareketlilik, dolar/mark islemlerine de yansidi. 1.83 marki kiramayan dolar, haftayi 1.82 mark`tan sona erdirdi (YENIYUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.