Yeni Donemde Nereye Yatirim Yapmali?

19.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yeni para ve kurpolitikasiyla yatirim araclarinda yeni donem basladi. Doviz, repo ve mevduatin gozden dustugu yeni politikayi Para arastirdi: Nereye yatirim yapmali? Secimlerin ardindan kurulan koalisyon hukumetinin enflasyonun uzerine bu kadar kararli gidecegini acikca kimse tahmin etmiyordu. Ancak gecen zaman icinde atilan adimlar, cikarilan yasalar herkesi umutlandirdi. IMF`yle stand-by anlasmasi, AB sureci ise gerek yurticinde gerekse yurtdisinda bir guven sagladi. Hukumet 2000 yili butce programini acikladigi zaman da supheyle bakilmisti. Oyle ya bu hedeflerin tutmasi icin ozellikle de enflasyonun tek haneye indirilmesi icin para politikasinda onemli kararlar almak gerekiyordu. Ve Merkez Bankasi 9 Aralik tarihinde kur ve para politikasinda radikal bir adim atti ve 2000-2002 yillarini iceren donem icin doviz kurlarini acikladi.Tabii ki bu politikayla piyasalarin onu acildi. Daha dogrusu onumuzdeki takvim netlesti. Yani bundan boyle hesap kitap yapmak kolaylasti. Cunku programa gore doviz kur sepeti bir yillik sureyi kapsayacak sekilde gunluk olarak aciklanacak. Kurlarin onceden aciklanmasiyla TL`ye itibar kazandirilacak. Merkez Bankasi ilk 12 ayda yuzde 20 TEFE yil sonu artis hedefiyle uyumlu bir politika izleyecek. Kamu aciklarinin finansmani icin para basilmayacak...Yeni kararlar piyasaya aninda yansidi. Bono faizleri ilk etapta yuzde 52`den yuzde 47`ye geriledi, mevduat faizlerinde de dususler yasandi. Borsa endeksi ise bir sure once baslayan ve rekor ustune rekor kiran seyrini surdurdu ve 2.20 cente kadar cikti...Evet, yeni kararlar piyasalara olumlu yonde yansiyarak yatirimcinin karsisina yeni portfoy olusturma tablosu cikardi. Dovizin onunun kesilmesi, faizlerin dusmesi ve 2000 yilinda daha da dusecek olmasiyla iki yatirim aracinin yildizi sonmus oldu. Zaten cok fazla enstrumana sahip olmayan piyasada yatirimci icin bundan sonrasi daha fazla onem kazanmaya basladi. Uzun sozun kisasi, yatirimcinin eski aliskanliklarini birakma zamani geldi. Yeni donem, yeni bir yatirim stratejisi gerektiriyordu. Biz de bu ortamda bu hafta kapak haberimizi yatirim araclarina ayirdik ve en cok sorulan sorunun yanitini aradik: Simdi nereye yatirim yapmali?
DOVIZ OLDU
Yeni programin aciklanmasiyla ilk etapta dovizde satislar geldi. Cunku yuksek enflasyonla iyi bir getiri saglayan doviz Merkez Bankasi Baskani Gazi Ercel`in acikladigi programla artik cazibesini yitirdi. Aslinda zaten bir suredir doviz yatirimcilar acisindan cok kazancli bir yatirim araci degildi. Burada onemli olan, "bir gun firlarsa iyi kazandirir" dusuncesiyle hareket eden yatirimcilarin beklentisi kirilmasiydi. Gelelim uzmanlarin goruslerine... Dovizin oldugunu soyleyen Egebank Doviz Pozisyonu Yonetmeni Selcuk Gozubuyuk, "Bu politikayla halkin dovizden cikip TL`ye girmesi bekleniyor. Yilin ilk aylarinda bu politikanin yuruyecegine kesin inaniyorum" diyor.Yeni para programinin doviz uzerindeki beklentiyi bitirmis oldugunu soyleyen OYAK Portfoy Yonetimi Muduru Ozgecan Firildak da artik dovize yatirim yapmanin cazibesinin kalmadiginin acik oldugu gorusune katiliyor.Bu nedenle daha onceleri portfoylerde kucuk bir oran olarak doviz oneren uzmanlar artik kesinlikle dovize yer vermiyor. Dovizde cikisin onumuzdeki donemde daha da artacagini vurgulayan uzmanlar, doviz bufelerinin bir cogunun kapanacagini da belirtiyorlar.
REPO TARIHE MI KARISIYOR? Peki TL`ye yatirim yapilabilecek mi? Likit kalip, risk almak istemeyen yatirimcilarin gozdesi repo yeni programla cazibesini yitirecek. Faizlerde baslayan dususun devamiyla repo tarihe karisabilir.
TEK ALTERNATIF BORSA
Doviz artmayacak, repo ve mevduatta yuksek marjlar kalmayacak. Bu durumda tasarrufun gidecegi iki yer kaliyor. Borsa ve gayrimenkul...Son bir kac aydaki getirisi hesaplandiginda en fazla getiri saglayan yatirim araci borsa... Para programiyla onu daha da acilan borsa, yeni tabloda digerlerinden kat kat fazla getiri vaat ediyor. Kisa surede hic beklenmedik seviyelere ulasan borsanin onunde alacagi cok yol var. Peki nereye kadar hangi hisselerle? Gecen hafta gelen duzeltme hareketiyle seviyelerine gerileyen borsa 2 centi destek yapti.
GAYRIMENKULE DE YATIRIM YAPILACAK
Para programiya dovizden, repodan, bonodan cikacak tasarrufun belki buyuk cogunlugu borsaya girecek ama bir kismi da emlak piyasasini canlandiracak. Ozellikle 17 Agustos depreminden sonra durgunlasan gayrimenkul piyasasi yeni para programi nedeniyle buyuk bir beklentiye sahip. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.