Yeni Cumhurbaşkanı uzlaşı ile seçilecek

09.07.2007 - 15:52 | Son Güncelleme :

Başbakan Erdoğan, belirsizliğini koruyan cumhurbaşkanlığı seçimi için Elimde liste kapı kapı dolaşırım diyerek uzlaşmaya açık olduğunu belirtti

Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı’nı Meclis’in seçeceğini söyledi. <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdogan5454.jpg" align="right" vspace="5">Erdoğan, cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltılacağını ve ‘güçlendirilmiş başbakanlık’ sistemine geçileceğini bildirdi. Başbakan, Köşk seçiminde uzlaşma arayacaklarını ve bu kez muhalefet partilerine alternatifli bir liste ile gideceklerini açıkladı.

HÜRRİYET

Başbakan Erdoğan, merakla beklenen konulardaki açıklamasını yaptı. 22 Temmuz seçimlerinin ertesi ve yeni cumhurbaşkanının seçim stratejisi Türkiye’de gündemi değiştirecek gibi... Çünkü Erdoğan, 11’inci Cumhurbaşkanı’nı (Sezer’in halefi) yeni Meclis’in seçeceğini söyledi.

Erdoğan bu konuda şöyle konuştu: Şu an gerekçeli kararı bekliyoruz. Arkadaşlarım da çalışma yapıyor. Hem Bakanlar Kurulu’nda hem de MYK’da görüşeceğiz. Ama mahkeme kararı bu seçime yansımayacak, ekime kalacak gibi. Görünen o ki yeni cumhurbaşkanını yeni Meclis’imiz seçecek.

Üstelik Erdoğan bu kez Köşk seçimi için “uzlaşma arayacağım” dedi ve devam etti: Kimse kendi dayatmasını şart koşmasın. Bize, ‘tek bir adayı dayatmasaydın, adaylarla gelseydin’ dediler ya, onu da yaparız. Alternatiflerle gideriz. Anayasa’daki şartlara haiz adaylarla uzlaşı ararız.

12`nci Cumhurbaşkanı`yla ilgili olarak ise şunları söyledi: Ama bundan sonraki cumhurbaşkanlarını kesinlikle halka seçtireceğiz. Kimin cumhurbaşkanı olacağını bizzat milletimiz sandıkta kendisi seçecek. Yoksa her zaman aynı sıkıntıyı yaşarız. Seçim sürecinde yaşananları gördünüz. ‘367’ şartı ortaya çıktı. Bu sorunların tekrarını önlemek için, yeni yasama dönemimizde bu meseleyi çözeceğiz.

Erdoğan`ın halkın seçeceği Cumhurbaşkanı`yla ilgili düşünceleri ise şöyle:

Cumhurbaşkanının yetkilerini daraltacağız. Avusturya ve Finlandiya’da olduğu gibi, gücü daraltılmış bir cumhurbaşkanı olacak. Başbakan’ın gücü artırılacak. Millete hesabı başbakanlar veriyor. Ama her yerden önü kesiliyor. Güçlendirilmiş bir başbakanlık sistemi geliyor.

CHP İNANDIRICI BULMADI 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşma arayacaklarına ilişkin sözleri CHP tarafından takiyye olarak değerlendirildi. Erdoğan’ın sözlerini değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, “Başbakan’ın kafasına taş mı düştü, günaydın mı tünaydın mı demek lazım?” dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde defalarca “uzlaşma aranması” yönünde çağrıda bulunduğunu hatırlatan Anadol “Genel başkanımız o zaman Başbakana ‘uzlaşmaya açık ol’ dedi. Başbakan ise CHP için ‘ellerine verdik çelik çomağı oynuyorlar’ dedi. Şimdi Başbakan’ın sözlerini samimi bulmak mümkün mü? Başbakan Kırmızı başlıklı kızı oynuyor ve takiyye yapıyor” diye konuştu. Anadol, önce uzlaşma kavramı üzerinde anlaşılması gerektiğine dikkat çekerek “iki üç aday çıkaracaklar ve onların üzerinde uzlaşma arayacaklar, Başbakan’ın sözleri bu nedenle inandırıcı ve ciddi değil. Önce uzlaşma kavramını doğru anlaması gerekir” dedi.

ANAVATAN “İSİM ÜZERİNDE UZLAŞMA SAĞLANMALI”

Başbakan Erdoğan’ın sözlerine bir tepki de Anavatan Partisi Genel Sekreteri Muharrem Doğan’dan geldi. “Uzlaşmayı zamanında arasalardı, ülke bu kadar gerilmezdi, Cumhurbaşkanı da rahatlıkla seçilirdi” diyen Doğan, Erkan Mumcu’nun 2 yıl önce Başbakan’dan bu konuyla ilgili randevu talebinde bulunduğunu ancak alamadığını kaydetti. Doğan, “Genel başkanımız o zaman kaos çıkar diye uyardı ancak dikkate alınmadı. Şimdi Başbakan kaosu net görmüş olacak ki uzlaşmadan bahsediyor” dedi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin uzlaşma ile gerçekleştirilmesinin Meclis’in ve Türkiye’nin önünü açacağını ifade eden Doğan, “Sanırım Başbakan uzlaşmamanın nelere mal olduğunu ve nelere mal olacağını gördü. O günlerde hiçe saydıkları uzlaşmayı yeni dönemde aramaya karar verdi. Çok büyük hata yaptılar, mağduru oynamak için. Ancak artık uzlaşma aramaya mecburlar, başka yol yok” diye konuştu. Doğan, aday isimlerinin diğer partilerin önüne konulmasının da uzlaşma arayışını olumsuz etkileyeceğini belirterek “Bunun yerine tarafsız, herkesin sevgisini kazanacak, laik cumhuriyete yakışan birini önerirlerse uzlaşma sağlanır. Yoksa ben, sen, o şeklinde yine aday ismi dayatılırsa başarılı olamazlar. Başkomutana yakışır bir isim olmazsa yine uzlaşma sağlanamaz” dedi.

MHP: YENİ CUMHURBAŞKANINI MHP ÇOĞUNLUĞU SEÇECEK

Başbakan Erdoğan’ın sözlerini değerlendiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır ise Erdoğan’ı ve AKP’yi “mağduru oynamak için cumhurbaşkanlığı seçimini krize dönüştürmek”le suçladı. Şandır, “Başbakan şimdi makul olana geri dönme sinyalleri veriyor. Ancak yeni Cumhurbaşkanı MHP çoğunluğu tarafından uzlaşma ile seçilecek” diye konuştu.

DP: ERDOĞAN’IN SÖZLERİ SEVİNDİRİCİ

DP Genel Sekreteri Kamil Turan ise cumhurbaşkanlığı seçiminde, partilerin Meclis çoğunluğu mutlak bir unsur olarak kabul edilmeden, mutabakat aranmasının bir gelenek olmasına rağmen AKP’nin bu geleneği bozduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı`nın seçilememesi ile suçlu arandığını ve AKP’nin mağduru oynadığını ifade eden Turan “cumhurbaşkanlığı seçimi, küçük politikalara alet edildi. Ancak eğer Başbakan, Cumhurbaşkanı`nın mutabakatla seçilmesi gerektiği konusunda ikna olmuşsa buna hepimizin sevinmesi lazım” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
993 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.