Yeni bölgelere yeni ortaklarla gideceğiz

06.02.2008 - 10:00 | Son Güncelleme :

Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, Efes Pilsen`in son olarak Hollandalı bira üreticisi Heineken`le yaptıkları gibi başka üreticilerle de işbirliğine gideceklerini, yeni pazarlara bu tip ortaklıklarla gireceklerini söyledi.
Gebze`deki Anadolu Sağlık Merkezi`nde (ASM) Efes Bira grubu ve Anadolu Sağlık Merkezi yöneticileri ile basına açıklamalarda bulunan Özilhan, her iki şirketin 2007 operasyonu, 2008 hedefleri ve yeni yatırımlarını anlattı.
Efes Bira grubunun toplam iş hacminin yüzde 70`ini yurtdışında gerçekleştirir hale geldiğini belirten Özilhan, Bağımsızlığımızı koruduğumuz sürece dünyanın en büyük ikinci fabrikası olacağız. Bazı bölgelerde rakiplerle işbirliği ve ortaklığa gideceğiz. Bunun son örneği Heineken`le yapılan ortaklık. Olmadığımız ve olmak istediğimiz ülkeler var. Bu bölgelerde liderliğe oynamak için işbirliği yapabilecek durumdayız dedi.
1999 yılında Efes`in işlerinin sadece yüzde 10`unun dış pazarlar olduğunu, 2004`de bu oranan yüzde 50`ye ulaştığını belirten Özilhan, 2007 itibariyle yurtdışı payının yüzde 70`e çıktığını ifade etti. Özilhan`ın verdiği bilgiye göre Efes Bira Grubu, 2007`de 200 milyon dolar yatırım yaptı. Şirket, 2008`de bu rakamında üzerinde bir yatırım planlıyor.


`Bir şişe 10 kez gelebiliyor`

Türkiye`deki satışlarda `şişe bira`nın ağırlıkta olduğunu belirten Efes Bira Grubu Başkanı Alejandro Jimenez de Şişe biranın ağırlığı toplamın yüzde 65`i diyebiliriz. Türkler şişesine değil içine para veriyor. Bu durum marka bağımlılığını da beraberinde getiriyor. Bir şişenin ortalama 10 defa bize geri gelip gittiğini görüyoruz dedi. Tuncay Özilhan da bu konuyla ilgili olarak, Petin içine bira yakışmıyor diye konuştu.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/06/ekonomi/resim/aeko01.jpg" align="right" vspace="10"> Alejandro Jimenez: Tüm bölgelerde büyüdük

2007 yılında Türkiye`de satış hacimlerini bir önceki yıla göre yüzde 7 artırdıklarını söyleyen Efes Bira Grubu Başkanı Alejandro Jimenez, Rusya`daki artışın yüzde 20`ye yaklaştığını, Moldova`da yüzde 20`nin de aşıldığını söyledi. Sırbistan pazarında kârlılığa odaklandıklarını söyleyen Jimenez, tüm faaliyet bölgelerinde pazar payı kazandıklarını belirtti.
2007`de 3.4 milyar litre bira üretim kapasitesine ulaştıklarını, satış hacminin ise 2 milyar litre olduğunu ifade eden Jimenez, mevcut kapasiteyle işleri büyütebileceklerini ifade etti. Jimenez Kârlılık olarak en iyi pazar yüzde 40`la hâlâ Türkiye. Rusya`da bu oran yüzde 20`ler seviyesinde dedi.
`Malt bize güç katıyor`

Heineken ile yaptıkları işbirliği sonrasında Özbekistan, Kazakistan ve Sırbistan pazarlarında ciddi atağa kalkacaklarını açıklayan Jimenez, yeni işbirliklerinin açık olduklarını söyledi. Diğer bira üreticilerinin aksine malt üretimi de yaptıklarına dikkat çeken Jimenez, dünyanın en büyük 10 malt üreticisi listesinde yer aldıklarını söyledi. Jimenez`in verdiği bilgiye göre Efes`in dünya bira liginde 16`ncı, Avrupa`da 6`ncı sırada.
Dünyada Efes gibi büyüyen çok az şirket var diyen Jimenez, arpa konusundaki yatırımların rekabette büyük avantaj sağladığını kaydetti. Jimenez, şöyle dedi:
Arpa alıp ondan malt üretme işindeyiz. Çiftçilerle yakın çalışmalarımız var. Onlara bedelsiz tohum veriyoruz ve dikim alanlarını garanti altına alıyoruz. Başka üretici de bunların hiç biri yok. Bu durum bizim için önemli üstünlük sağlıyor. Bu modeli aynı zamanda Rusya`da da uygulamaya başladık. Sadece Türkiye`de 160 bin ton arpa alıyoruz, Rusya`da bu rakam 230 bin ton. Türkiye`de 1, Rusya`da 4 malt fabrikamız var.

ASM, 600 yabancı hastaya baktı

Anadolu Sağlık Hizmetleri (ASM) CEO`su Hasan Kuş, 3 yıldan bu yana faaliyette bulunan hastanenin 120 milyon dolarlık başlangıç yatırımı olduğunu, 2007`de merkezde 104 bin muayene, 5 bin 500 ameliyat yapıldığını söyledi.
2008 hedefinin bu alanlarda yüzde 25 büyüme olduğunu belirten Kuş, yeni yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi:
Ataşehir ve Levent`te iki yeni tıp merkezi açacağız. Toplam 16 milyon dolara mal olacak. 22 hastaya aynı anda hizmet vereceğimiz kemik iliği nakil ünitesi yapıyoruz. Ayrıca 13 milyon dolarlık yatırımla otel ve rehabilitasyon tesislerinin inşasına başlayacağız.
ASM`nin arkasında Anadolu Eğitim ve Sağlık Vakfı`nın olduğunu söyleyen Kuş, fiyat seviyesi olarak Alman, Amerikan ve Acıbadem hastanelerinden yüzde
5 - 10 aşağıda olduklarını sözlerine ekledi.

Yanına üniversite geliyor

Johns Hopkins`le olan işbirliği ve yurtdışındaki sigorta şirketleriyle yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde yurtdışından 2007`de 600 hastaya baktıklarını söyleyen Dr. Hasan Kuş, bu yılki hedefin 1000 hasta olduğunu bildirdi. Gebze`de 186 dönümlük arazi üzerine kurulu hastane tesislerinin yanına bir de üniversite kurulması için çalışma başlatıldığı, konu ile ilgili izin ve prosedürlerin bir yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.