Yen düşer, yatırımcı riske koşar!

13.07.2007 - 15:53 | Son Güncelleme :

Yen, euro karşısında düşüş yaşarken, dolar ve Amerikan borsasında güçlü olan diğer birçok döviz kuru, yatırımcıları riskli varlıklara yönlendirdi

Yen, euro karşısında düşüş yaşarken, dolar ve Amerikan <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabanciborsa8714.jpg" align="right" vspace="5">borsasında güçlü olan diğer birçok döviz kuru, yatırımcıları riskli varlıklara yönlendirdi.

Bo Nielsen ve Min Zeng
Derleyen Tolga KAMİLOĞLU

Yatırımcılar, carry trade hareketliliği devam ederken, genellikle yen satma politikasına gittiler ve faiz oranları daha yüksek olan ülkelerde tahvil almaya yöneldiler.

New York’taki Tokyo-Mitsubishi UFJ Bankası’nda başkanlık görevini yürüten Robert Fullem, ‘Yatırımcılar, iş dünyasına geri dönüyor----yen satıyorlar.’ diyor ve ekliyor: ‘ Carry trade’in akış portresini değiştirmeye çalışan hiçbir aksi durum söz konusu değildir’.

Dün New York’ta yen, euroya nazaran 168.14 oranına varan bir düşüş yaşayarak, 9 Temmuzdaki 168.51’lik rekor  düşüş seviyesine yaklaşık bir değer ortaya koydu. Bugün, dolar karşısında 122.29 değerine düştü.

Standart&Poor 500 Endeksindeki hisseler, yatırımcıların hisse senetleri gibi riskli birtakım varlıklara yönelmesiyle yüzde 0.6 oranında değer kazandı. Endeks, dün yüzde 1.4 oranında düşüş gösterdi.

Carry trade iştah açıyor

Carry trade`de yatırımcılar, benchmark gecelik faiz oranları yüzde 0.5 olan Japonya’dan alım yapıp, faiz değerleri yüksek olan piyasalarda satıyor. Amerikan piyasalarındaki benchmark faiz yüzdeleri, 5.25 oranlarında gezerken euro bölgelerinde de yüzde 4 değerlerinde seyrediyor. Yatırımcılar da riskli varlıklara iştahları kabarmışken, carry trade bahislerinde sıkça yer almaya yönleniyorlar ve kaybetme risk arttıkça bu stratejiden aniden vazgeçiyorlar

Bir önceki gün, yatırımcılar aini bir kararla  riskli hisselerden geçici çekilme hali yaşadılar. Çünkü,  Standart & Poor’un subprime mortgage’ın desteklediği 12 milyar dolar değerindeki oranları aşağı çekebilceğini söyledi. Keza Moody’s daha da ileri giderek oranları kesti.

New York’taki Boston Bankası yöneticisi Samarjit Shankar, ‘Bu tür  risk akımları kısa vadeli olacaktır’ diyor. ‘Yen’in değer kazanması daha iyi bir seviye sağlayacaktır’ diyor.

Bugün, Tokyo’daki Japon Bankası, faiz oranlarıyla ilgili bir açıklama yapmadan önce, yen daha da düşebilir. Tahminler, bankanın benchmark seviyesini yüzde 0.5 değerinde tutacağı yönünde. Bu da büyük ekonomilerdeki en küçük dğerlere tekabül ediyor.

Büyüme raydan çıkarmadı

Amerikan doları, euro karşısında 1.3748 dolar seviyesinden işlem gördü. Bir ara da 1.3784 seviyelerine kadar bile düştü. Bu değer doların, 1999 yılında euro’nun ekonomi sahnesinde ilk olarak belirdiği günden beri en düşük değerdi.

Dolar, euro karşısında  düşüş hareketleri yaşadı ve yen karşısındaki ilerlemesini de uzattı. Philedelphia Bankası Başkanı Charles Plosser ‘Amerikan ekonomisi 2008’de ivme kazanacak’ diyor...

‘Konut sektöründeki düşüş ve gayrimenkul fiyatlarının aşağı yönlü bir seyir izlemesi, ekonomiyi beklenenden daha yüksek ölçüde raydan çıkarmadı. Ekonomik büyüme 2007 sonunda ve 2008’de yeniden büyüme kazanacak.’ diye de ekliyor Plosser..


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.