Yavaşlayan ekonomi küresel rolleri değiştiriyor

21.07.2008 - 09:31 | Son Güncelleme :

ABD`deki finans krizinin tetiklediği küresel yavaşlama en çok   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabanciborsa.jpg" align="right" vspace="5">gelişmiş sanayi ülkelerini vururken gelişen ekonomileri de etkiledi.

REFERANS GAZETESİ

Ancak daha önceleri kırılgan ekonomiler olarak tanımlanan bu ülkeler şimdi esneklikleri ve çabuk toparlanma özellikleriyle övgü alıyorlar.
Ortalama konut fiyatlarının temmuzda bir ay öncesine göre yüzde 6,3 gerileyerek 344 bin 700 dolara indiği İngiltere`de yeni mortgage kredilerinde mayıs ayında bir yıl öncesine göre yüzde 63 gerileme yaşandı. Londra Borsası da ABD`de olduğu gibi ayı piyasasına girdi. Uzmanlar herkesin bu durumdan etkilendiğini, halkın kredi sıkışlığı ile ilgili olarak geliştirilen yeni terminolojileri öğrendiğini, yapılan konuşmalarda sık sık durumun ne kadar kötüye gittiği konusunun gündeme geldiğini belirtiyor.

Öte yandan gelişen ekonomilerin parlayan yıldızlarından biri olan petrol zengini Rusya`da ise tam tersi bir durum yaşanıyor. Küresel piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanırken, Rusya`da gayri safi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 8 büyümesi bekleniyor. Tüketici harcamalarında ise yüzde 13 artış öngörülüyor. Moskova Ekonomi Okulu profesörlerinden Mikhail Bergen, The Washington Post gazetesinde yayımlanan açıklamasında, Para ile aşırı şişmiş durumdayız, enerji piyasasından çok büyük miktarlarda para geliyor dedi.

Kenya`da bankalara hücum var


1990`lı yıllarda Asya`da, 2001`de Arjantin`de yaşanan krizin artçı şokları gelişmekte olan ekonomilere yayılıp bazılarını resesyona sürüklerken, gelişmiş ülkeler bu krizlerden yara almadan çıkmıştı. Ancak bugünlerde piyasaları sallayan yeni kriz dalgası en çok gelişmiş ülkelerde yaşayanları etkiliyor. ABD ekonomisi ve finans sisteminin diğer gelişmiş ekonomilerle sıkı bağlara sahip olması, artan enflasyon ve zayıf dolar sorunların daha da büyümesine neden oluyor.

Son on yılda küresel refah dağılımında değişim dönemi yaşanırken, gelişen piyasalar yalnızca istikrar kazanmakla kalmayıp, dünyanın zenginliklerinden daha önce olmadığı kadar büyük paylar almaya başladı. Bugünlerde California`da yaşayanlar bankalardaki paralarını çekmek için uzun kuyruklar oluştururken, Kenya`da insanlar bankalara hesap açmak için koşuyor. Nairobi borsası haziran sonunda biten 3 aylık dönemde yüzde 10 yükseldi. Öte yandan gelişen ülkelerin tümü için aynı şey geçerli değil.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.