Yatırımlarınız İçin En Önce Kendiniz Analiz Yapın.

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kar açıklama dönemleri cari mülk ve tahvillerinizi sahip olduğunuz şirketlerin beklentilerinize uygun performans gösterdiğinden emin olmak için tekrar gözden geçirmeniz için iyi bir zamandır. Fakat karlar açıklanmadan bile önce, bu yatırımı en başta niye yaptığınızı tekrar incelemek isteyebilirsiniz.

Ne zaman bir hisse senedi alırsanız, üç veya dört cümlede niçin bunu yaptığınızı biryere yazın. Nedenlerinizi elinizden geldiği kadar nesnel belirtin. Gelir büyümesi, karların devamlılığı ya da zaman içindeki büyüme, artan pazar payı, artan brüt kar, hisse senedinin fiyat hedefleri ve bu yatırımı yapmanız için herhangi diğer nedenleriniz gibi maddeleri listelemek isteyebilirsiniz. Örneğin, XYZ Şirketi`ni satın alıyorum çünkü karının yılda yüzde 20 oranla büyüyeceğini ve fiyat/gelir katının şimdiki yüzde 16lık oranından yüzde 22 ile 25 arası bir orana yükseleceğini düşünüyorum, gibi yazabilirsiniz.

Tahminlerinizi ve hedeflerinizi yazarak kendinize şirketin zaman içinde nasıl bir performans gösterdiğini görmenize yardım edecek bir ölçüt yaratacaksınız. Eğer bunu geçmişte hiç yapmadıysanız, şu an başlamak isteyebilirsiniz.

Şimdi karlara bir göz atın. Bu sizin kendi analistiniz olmanız için fırsatınızdır. Hisse başına kazanç başlamak için iyi bir yerdir. Hisse başına kazanç şirketin toplam karının henüz tahsil edilmemiş hisse senedi sayısına bölünmesiyle bulunur. Fakat sadece gerçekleşmiş hisse başına kazanca bakıp bunu beklenen hisse başına kazançla karşılaştırmayın. Hesap makinenizi çıkarın ve birkaç sayı tuşlayın.

İlk olarak, tahsil edilmemiş hisse senetlerinin sayısı önemli ölçüde değişmiş mi? Şirket kendi hisselerinin büyük bir miktarını geri satın almış mı? Eğer öyleyse, kar hisse başına bazında artmış olabilir, fakat reel anlamda aynı kalmış, hatta azalmış da olabilir. Bundan sonra, bir seferlik giderler için arayışta olmalısınız. Bir seferlik bir giderin etkisini yoketmek isteyeceksinizdir, çünkü bu sadece gürültü yaratacak ve yıllar bazında karşılaştırmaları zor kılacaktır. Herhangi bir bir-seferlik gider veya kazanç, hisse başına miktarlarda dipnot olarak belirtilecektir. Eğer bu bir kazançsa sadece hisse başına kazançtan çıkartın ya da eğer kayıpsa ekleyin. Hisse başına kazanç miktarını bir seferlik maddelerden ayırılmış bir şekilde elde ettiğiniz zaman, bunu geçen yılın aynı çeyreğindeki hisse başına kazançla karşılaştırarak ne kadar büyüme olduğunu görebilirsiniz. Şirketinizin bu büyüme rakamını aynı sektördeki diğer şirketlerle de karşılaştırın.

Hisse başına kazanç olgusunu iyice kavradıktan sonra, sıra kar ve zarar cetvelindeki gerçek rakamlara bakmaya gelmiştir. Hesap makineniz elinizdeyken düşünebilceğiniz bazı sorular şunlar:
-Satışlardaki büyüme hızı nasıl görünüyor? Geçen çeyrek dönemde nasıldı?
-Brüt kar yüzdeleri geçmişte olduklarından daha iyi mi kötü mü?
-Masraflar satışlardan daha mı hızlı artıyor?
Hisse senedi için yazdığınız ölçütlerinizi kullanarak şirketin sonuçlarını kendi tahminlerinizle karşılaştırmak için birkaç ek soru oluşturun.

Kar ve zarar cetvelini analiz ettikten sonra, bilnçoya geçin ve analizinize devam edin. Kar ve zarar cetveli üç aylık işlemleri kapsarken, bilanço şirketin finansal durumunun çeyrek dönemin son gününde neye benzediğini gösteren enstantene bir göstergedir. (Bu, iş yaptığınız her mali kurumdan aldığınız raporları toplayıp her hesabın kapanış bakiyesini listelemişsiniz gibidir.)

Bilançoyu incelerken, stoklar ve alacaklı hesaplara dikkat edin. Eğer stoklar çok çabuk büyüyorsa, belki bunlardan bazıları kullanımı geçmiş veyaeskimiş olabilir. Eğere alacaklı hesaplar satışlardan daha hızlı büyüyorsa, o zaman bu, savsak kredi politikaları ya da zayıf iç kontrollar gibi bir problemin göstergesi olabilir. Son olarak, bilançonun borçlar kısmına bir bakın. Hem kısa vadeli hem de uzun vadeli borçları inceleyin. Artmışlar mı? Eğer öyleyse, neden? Ödenecek hesapların durumu nasıl?

Rakamsal analizi yaptıktan sonra, yönetim tarafından yapılmış yorumları okuyun. Stoklardaki hızlı bir artış gibi garip görünen herhangi bir şeyden bahsetmiş olmaları gerekir. Yönetim işin gelecekteki görünüşü hakkında da demeçler verecektir. Bu yorumlar sadece yönetimin görüşleridir, onları o şekilde kullanın.

Herşey söylenip yapıldığı zaman yatırımlarınız hakkında büyük olasılıkla yeni düşünce ve fikirlere sahip olacaksınız. Her şekilde bunları yazın. Yeni kriterlerinizi portföyünüzü gelecek sefer analiz ettiğinizde bir temel olarak kullanın. Her çeyrek dönemde bunun gibi birkaç dakika harcamanız size yatırım amaçlarınızda doğru yolda kalmanıza yardımcı olabilir.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.