Yatırımcının cebinden Doğan`a kaynak transferi

04.07.2003 - 09:19 | Son Güncelleme :

Doğan Grubu son 5 yılda kendisine ait şirketleri, yine kendisine ait şirketlere satarak, yani hisse senetlerini kendi içinde dolandırarak, yatırımcıdan topladığı 146 milyon doları aile kasasına aktardı

Doğan Grubu, neden kendilerine ait halka açık olmayan şirketlerin hisselerini, yine kendilerine ait halka açık olan şirketlere satıp duruyor? Bu sorunun yanıtını arayan yatırımcıların hazırladığı tablo, Doğan Grubu`nun kamuoyunda bilinmeyen bir özelliğini ortaya çıkardı. Grup, bu yöntem ile, sermaye artışlarıyla gelen kaynağı, halka açık olmayan şirketlere aktarmış. Tek başına anlam ifade etmeyen bu alım-satımlar, tek tek alta konulduğunda görüntü netleşiyor.

Tabloya göre, Grup iştiraklerinin, şirketler arasında dolandırılmasıyla Doğan Aile fertleri 19 milyon dolar, Doğan Yayın Holding 65 milyon dolar kaynak sağladı. Aydın Doğan ise finans mühendisliğin de etkisiyle piyasa değeri artan Doğan Yayın Holding hisselerinin satışından 100 milyon dolar kazandı.

SERMAYE ARTIŞLARI
Küçük yatırımcılar ise sermaye artışları nedeniyle gruba şu ana kadar (Dışbank hariç) yaklaşık 146 milyon dolar verdi. Simge operasyonu ile gündeme gelen, iştirak alış satışlarıyla fon yaratma taktiği pek çok şirket için uygulandı.

En çarpıcı örnek ise son olarak 36 milyon dolar borçlandırılarak mali yapısı zayıflatılan Milliyet. Milliyet, bir yandan Doğan Holding ve Doğan Yayın Holding arasında gidip-gelerek fon aktarımına aracılık yaparken, Simge ve Doğan Ofset alım satımlarıyla da kaynaklarını Doğan Ailesi`ne aktardı.

DOĞAN OFSET NASIL DOLAŞTI?
Doğan Ofset alım-satımları ise yatırımcının nasıl zarara uğratılabileceğinin kanıtı olarak ortaya çıktı. Milliyet, önce Doğan Ofset`in hisselerini toplayıp ardından da şirketi parça parça Grup içindeki şirketlere satıyor.

19 Mart 1999`da Milliyet, Doğan Ofset`in yüzde 30`unu Doğan Yayın Holding`ten 11.7 milyon dolara satın alıyor. Aradan bir yıl geçtikten sonra Milliyet bu kez de Doğan Yayın`dan aldığı Doğan Ofset hisselerinin yüzde 18`ini Hürriyet`e yaklaşık 8 milyon dolara veriyor.

Böylece 1 yıl önce Doğan Yayın`dan Doğan Ofset`in yüzde 30`unu satın alan Milliyet`in elinde yüzde 12 oranında Doğan Ofset hissesi kalıyor.

Doğan Ofset hisselerini toplayıp sonra yeniden elinden çıkaran Milliyet bu kez de akıllara durgunluk verecek ikinci satışı gerçekleştiriyor. Milliyet elinde kalan yüzde 12`lik Doğan Ofset hissesini 5.5 milyon dolara Doğan Yayın Holding`e satıyor. Bu arada da Doğan Ofset hisseleri ordan oraya satılıp dururken, şirketin piyasa değeri 39 milyon dolardan 46 milyon dolara kadar yükseliyor.

Doğan Yayın Holding`teki borsa operasyonlarına geri dönelim. 1 Aralık 1999`da yaklaşık 3 aylık bir sürede Aydın Doğan, elindeki yüzde 7`lik Doğan Yayın Holding hisselerini borsada satıyor. Yatırımcı 3 aya yayılan satışta Aydın Doğan`ın hesabına yaklaşık 102 milyon dolar koyuyor. Bu tarihte Doğan Yayın Holding`in piyasa değeri 1.4 milyor dolar ile tarihi zirveye ulaşıyor


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.