Yatırımcıları neler bekliyor?

18.09.2007 - 09:27 | Son Güncelleme :

Piyasalar son derece kritik bir haftaya başladı. Yatırımcıları neler bekliyor, hangi rakamlar takip edilecek

Piyasalar son derece kritik bir haftaya başladı. Yatırımcıları <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa2.jpg" align="right" vspace="5">neler bekliyor, hangi rakamlar takip edilecek?

HÜRRİYET

Piyasaların kader haftasını Finans Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Sarper V. Özten yorumluyor...

Bu hafta, özellikle 18 Eylül tarihinde yapılacak olan FED faiz toplantısı ve hemen öncesinde ve sonrasında açıklanacak olan kritik ekonomik veriler nedeniyle, global piyasalar açısından kader haftası olma özelliği taşıyor. Amerikan Merkez Bankası`nın (FED) 0.50 puan faiz indirebileceği ihtimalini iyimser yönde fiyatlayamaya başlayan global piyasaların, söz konusu indirimin 0.25 puan ile sınırlı kalması durumunda doğrudan olumsuz tepki vereceği tahmin ediliyor.

Bizce bu noktada göz ardı edilmemesi gereken bir diğer ihtimal ise, yaşanan finansal çalkantıya, FED`in politika faiz oranını 0.25 puan indirerek ve iskonto penceresinden kullandırdığı faiz oranını da 0.25 veya 0.50 puan indirerek cevap vermesi. Henüz ihtimal hesapları içinde olmayan bu durum karşısında piyasaların, ağırlıklı olarak olumsuz yönde tepki verebileceği olasılığına karşı şimdiden hazırlıklı olmakta fayda var.

Ayrıca, FED`in kredibilite kaybına uğramamak adına her türlü faiz indirimine karşı haklı bir gerekçe yaratması gerekiyor. Bu nedenle, olası faiz indirimlerinin hesapsız risk alan ve şu anda batma noktasında olan piyasa oyuncularını kurtarmak amacı taşımadığına özellikle vurgu yapması beklenen FED`in, söz konusu haklı gerekçesini mali sistemin zarar görmemesine dayandırması durumunda da reel ekonomiye ilişkin soru işaretlerinin doğması kaçınılmaz görünüyor.  

FİNANSAL ÇALKANTI NEREDEN KAYNAKLANDI?

Bilindiği üzere son finansal çalkantı, temelde ABD`deki riskli konut kredileri üzerine kurulu karmaşık türev ürünlerin aşırı fazlalaşması, suistimal edilmesi ve bu ürünlerin taşıdığı risklerin doğru fiyatlandırılamaması sonucu ortaya çıktı. Zamanında finans mühendisliği harikası olarak nitelendirilen bu tür ürünlere, Asya`lı ve Avrupa`lı bazı büyük bankaların da ciddi miktarda yatırım yapmış olduklarını açıklaması ile çalkantının boyutları küresel ölçeğe taşındı.

Bu gelişmelerin ardından, piyasalarda yüksek emtia fiyatları ve düşük fonlama maliyetleri sayesinde son 4-5 yıldır yaşanan global likidite bolluğu hızla daraldı. Piyasalardaki likidite daralmasının dünya ekonomisindeki büyümeyi tehdit edeci bir kredi krizine dönüşebileceğinden endişe duyulması üzerine ise önde gelen merkez bankaları derhal harekete geçti ve çalkantıya müdahale etti. 

Ortak bir anlayış içinde sisteme daha önce görülmedik ölçüde likidite pompalayan merkez bankaları, çalkantının boyutlarının kriz düzeyine tırmanmasına engel olmaya ve parasal sistemin çarklarını yeniden döndürmeye çalıştı.

HASAR TESPİTİ BELİRSİZ

Ancak, alınan tüm bu önlemlere rağmen, bu süreçte kimin ne kadar hasar aldığının henüz tam tespiti yapılamadığı için kurumlar halen birbirine borç vermekte oldukça temkinli. LIBOR faizlerinin son dönemde hızla yükselmesinin arkasında yatan neden de zaten bu. Eğer, FED’in beklenen faiz indirimleri piyasalardaki çalkantıya kalıcı bir çözüm üretemez ise LIBOR faizlerinin yüksek seyrini korumaya devam etmesi beklenmeli.

Bu durumda, hafta içinde vadesi dolacak olan yaklaşık 113 milyar dolar tutarındaki finansman bonosunun yeniden çevrilmesi (roll-over) oldukça zorlaşacaktır.

Geçtiğimiz Ağustos ortasında vadesi dolan yaklaşık 100 milyar dolar tutarındaki finansman bonosunun çevrilmesinde, benzer zorluklar yaşanması nedeniyle, çalkantının dalga boyunun artarak ilerlediği hatırlanacak olursa bu haftanın neden tam bir kader haftası olarak değerlendirildiği sanırız daha iyi anlaşılacaktır.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.