Yatırımcılar İçin 10 Altın Kural

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Uzun vadeli bir yatırım planı oluştururken birkaç ana noktaya dikkat etmek önemlidir. Bu yüzden size finansal hayatınızı düzenlemeniz ve planlamanız için 10 kolay ama önemli kural sunuyoruz.

- Uzun vadeli yatırım için en basitin ama esas noktalardan başlayın. Kenara en az 6 aylık geçiminizi sağlıyacak bir miktar - bir işsizlik veya hastalık durumunda kullanilabilecek bir acil durum fonu - koymakla işe başlayın. Daha sonra işvereniniz tarafından kefil oluncak emeklilik planlarının maksimum miktarda katkı yatırarak avantajından yararlanın. En son olarak, kendinizi şimdiden düzenli yatırım yapmaya adayın ki ilerde siz ve aileniz yeterli kaynaklara sahip olabilsin.

- Şimdiden başlayın. Yatırımdan kaçındığınız her yıl sizin sonundaki emeklilik hedeflerinizi daha da zorlaştıracaktır. Bir ana kural olarak, beklediğiniz her beş yıl için, aynı emeklilik gelir miktarını elde etmek için yatırım yapmanız gereken miktar iki katına çıkabilir. Sosyal Güvenlik ve emeklilik maaşı rahat bir emeklilik için yeterli değildir.

- Kendinizi tanıyın. Kendinizi bir yatırımcı olarak anlayın - duygularınız, korkularınız ve riske karşı olan tahammülünüz. Rahat olacağınız ve uzun vadedeki hedeflerinize uygun yatırımları seçtiğinizden emin olun. Bazı yatırımcılar için, özellikle de her daim yatırımların devam ettiği büyük veya karmaşık portföyleri arzulayanlar için, komisyonla çalışanbir mali danışmanın hizmetleri uygun olabilir.

-Uzun vade görüşü edinin. Sabır bir erdemdir. Yükselen piyasalarda olduğu kadar düşen piyasalarda da uygun yatırımları tutmayı veya edinmenizi sağlıyacak disiplini sağlayın.

- Çeşitkenli bir portföy oluşturun. Varlıklarınızı nasıl dağıtacağınıza karar verirken, hem varlık sınıflarında (hisseler, tahviller ve nakit değerler) hem de sınıfların içinde çeşitlendirmeye gittiğinizden emin olun. uygun bir varlık dağıtım modeli seçin. Böyle yapmak riski çeşitli yatırımlara dağıtır ve daha istikrarlı ve güvenilir sonucçlar elde etmenizi sağlayabilir. Birçok yatırımcı için geniş tabanlı endeks fonları mükemmel bir yatırım stratejisidir. Endeks fonları, çekirdek bir holdingin piyasanın başarımını takip etmesi için tasarlanmış sağlam ve düşük maliyetli seçimlerdir.

- Çeşitlilik ve gelir için tahvil ve nakiti göz önünde bulundurun. Tahviller ve nakit, gelir ve çeşitlilik ihtiyacı için çözümler oluşturarak bir yatırımcının portföyünde oldukça önemli bir rol oynayabilirler. Fakat, uzun vadeli hedeflerinize ulaşabilmek için hisse senetlerini ve hisse yatırım fonlarını düşünün.

- Giderlerinizi en aza indirin. Uzun dönemde, satış giderleri, yükler ve yüksek masraflar iyi çeşitlendirilmiş bir portföyün bile başarımını düşürebilir. Yatırım giderlerinizi yüksüz fonlar, düşük maliyetli hisse senetleri ve tahvil alım-satım hizmetleri ve vergi etkin yatırım fonları kullanarak azaltın. Birçok yatırımcı için bir al ve sat stratejisi sermaya kazancı vergisinin etkisini azaltabilir.

- Yolda kalın. Her sene en az bir kere ve özellikle ne zaman kişisel koşullarınız değişirse portföyünüzü gözden geçirin. Yatırımlarınızın başarısını ilgili riske göre düzenlenmiş ekonomik ölçümlerle karşılaştırmak ve gerektiği zaman portföyünüzü tekrar dengeleyip uzun vadeli finansal planınızın yolunda ilerleme ihtiyacı içinde olacaksınız.

- Bir yaşamboyu-yatırımcı olun. Gelişmek için yatırım emekli olduğunuzda durmamalı. Paranızın sizin için emeklilik yıllarınızın sonuna kadar çalışması için portföyünüzün bir kısmını yatırımda kullanmaya devam edin. Gelirinizin tümünü çok erkenden otomatik olarak sabit gelirli ve para piyasasındaki yatırımlara çevirmeyin.
-
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
990 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.