Yatirimci Icin `bb` Yili.

05.01.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yatirimci icin 1998 yili,Borsa (B) veya Bono (B) yili olacak. Maliye Bakanliginin son duzenlemeleri nedeniyle repo ise 1998`de gozden dusecek. Yil boyunca hangisinin one cikacagi ise `secim` senaryolarina bagli. 1998`de erken secim beklentesi dorukta. Yilmaz Hukumeti dogrudan bunu simdilik telaffuz etmiyor. Fakat isadamindan burokratina pek cok kisi, bu yil icinde secim bekliyor. Secim beklentileri, onumuzdeki gunlerde Refah Partisi`nin kapatilmasi ile ilgili davanin sonucuna ve DYP`deki yeni gelismelere gore netlesecek. Bu yuzden yatirimcinin 1998 stratejisini, secim olasiliklari uzerine yapmasinda fayda var. 1998`de secim olmazsa, ne olur? Bu, istikrar ifadesiidir. Boylece sadece yatirimcilar degil hemen herkes biraz daha uzun vadeli bakis acisi ile uzun vadeli yatirim stratejileri yapabilir. secim olmazsa hukumet, 1998 icin planladiklarinin en azindan bir kismini uygulamaya calisacak. Vergi ve sosyal guvenlik gibi reformlarin yanisira, 10 milyar dolarlik ozellestirme hedefinin de belki bir kismini gerceklestirme sansini yakalayabili. Ayrica secim olmamasi halinde, gelecek hafta Trukiye`ye gelecke olan IMF heyeti ile yapilacak gorusmelerin sonucu da umut verici olabilir. IMF`den gelecek 4-5 milyar dolarlik kaynak bile biriken borc yukune kucuk capli bir destek saglayabilir. Dahasi IMF ile yapilacak bir anlasma, uluslararasi piyasalarda Turkiye`de yakilan yesil isik olarak algilanacagi icin yeni kredi musluklarinin da acilmasini saglayacaktir. IMF ile anlasmanin para piyasalarini da olumlu etkileyecegi kesin. Iyi bir anlassma, IMKB`de yeni bir cikis dalgasini da baslatabilir. Yabanci fonlarin borsaya akisi da hizlanir. Sonucta secimin olmamasi Borsa`yi one cikarir. IMF yetkilileri ile uc aydir suren gorusmelerde anlasma saglanamadi. Muhtemelen Yilmaz Hukumetinin secim konusundaki hesaplarinin netlesmesi icin gorusmeleri erteleyip durdular... Gelecek hafta IMF heyeti ile yapilacak gorusmelerin sonucu da secime iliskin ipucu verebilir. Erken secimin gundeme gelmesi halinde, tum hesaplarin kisa vadeli tutulmasinda fayda var. Bu durumda, yatirimci acisindan faizler on plana cikacaktir. Secim ekonomisi de enflasyonun ve faizlerin tekrar tirmanisa gecmesi, Hazine`nin borclanabilmesi icin kisa vadeli daha yuksek faizli bono satmasi demektir. Boyle bir gelisme, bononun yildizini parlatacaktir. Maliye Bakanligi`nin, yaptigi son duzenlemelerle, repoya yuzde 6. 6`lik stopaj getirilirken, bonodan alinan stopajin yuzde 6`ya dusurulmesi de, bononu cazibesini artiriyor. Secim atmosferine girilmesi halinde, borsayi yatirim araclari arasindan bir sure icin cikarmakta fayda var. Keza secim ortaminda borsa dususte olacaktir. Onumuzdeki birkac aylik donemde, erken secim netlik kazanabilir. Maliye Bakanligi`nin son duzenlemeleri ile bono oranlarinda gecen hafta baslayan dususler devam edebilir. Borsada ise yillik bilanco ve yabanci operasyonlarina donuk beklentilerle yilbasi oncesinde baslayan yukselis surebilir. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.018 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.