Yabanciya Halka Arz Zarar Ettirdi.

01.05.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Halka arz oncesitahsisatinda yabanci yatirimci kitlesine agirlik veren TEB ve Lio gibi sirketlerin borsa performansi, yeni rekorlara kosan endeksin altinda kaldi. yabancilara tahsisatin yuzde 50`nin uzerine ciktigi hisselerin getirisi, yatirimcilarini endeksin altinda kalirken, iskontolu arzlar daha basarili oldu. Ekonomik ve siyasi belirsizliklerin etkisiyle gectigimiz yil 9`da kalan halka arz sayisi, Logo yazilim ve Bati Soke`yle birlikte bu yilin ilk 4 aylik doneminde 16`ya ulasti. Halka arz edilen hisselerin sergiledigi performans carpici sonuclari da ortaya cikardi. Bu yil halka arz edilen 14 hisse senedinden 8`inin getirisi endeks getirisinin uzerinde olurken, 3 hisse senedi yatirimcisina endeksin altinda getiri sagladi. Halka arz edilen 2 hisse senedi yatirimcisini zarara ugratirken, 1 hisse senedinin getirisi endeksle esdeger oldu. Sermayesinin4 trilyon 900 milyar liralik bolumunu halka arz ederken, bu hisselerin yuzde 81`ini yabancilara tahsis eden TEB, halka arz edildikten sonra yuzde 8 deger kaybetti. TEB`in islem gormeye baslamasindan bu yana endeksin deger artisi ise yuzde 22 oldu. TEB`in halka arzinda alim gucu yuksek yatirimcilara 270 bin lot, bireysel yatirimcilara ise 360 bin lot hisse tahsisati yapilmisti. Sirketin hisselerinin yuzde 81`i yurtdisindaki 2 fona satilmisti. Halka arz ettigi hisselerin yuzde 60`ini yabancilara tahsis eden Lio Yag ise islem gormeye basladiktan bu yana yuzde 8 deger kaybederken, ayni donemde endeks yuzde 8 deger kaybetti. Alim gucu yuksek yatirimcilar ile bireysel yatirimcilara 180 bin lot tahsisatin yapildigi lio`da, 45 yabanci fona 600 bin lot hisse satilmisti. Halka arzin yuzde 50`sinin alim gucu yuksek yatirimcilara satildigi Seker Pilic ise, endeksin yuzde 42 deger kazandigi donemde halka arz fiyatinda tutunabildi. Seker Pilic`te 105 lot hisse senedi alim gucu yuksek 138 yatirimciya satilmisti. Halka arzin yuzde 82`sinin yabancilara yapildigi Yazicilar`da hissenin getirisi endeksin altinda kaldi. Yazicilar`in halka arzindan bu yana endeks yuzde 21 deger kazanirken, hissenin getirisi yuzde 11`de kaldi. Halka arzina iliskin bircok iddianin ortaya atildigi Yazicilar, 53 bin liradan halka arz edildikten sonra 2 seansta 65 bin liraya kadar yukselmisti. Hisse, daha sonra baslayan satislarla 37.500 liraya kadar geriledi. Halka arzda en buyuk tahsisatin yuzde 35`le yabancilara yapildigi Nuh Cimento`nun getirisi de endeksin altinda kalirken, bireysel yatirimcilara yuzde 40 tahsisat yapilan Anadolu Hayat`in getirisi de endeksin cok altinda kaldi. yabancilara tahsisatin yapilmadigi Aksu Enerji, islem gormeye basladiktan sonra, endeksteki yuzde 11`lik artisa karsilik yuzde 356 deger kazandi. Yabancilara tahsisatin yuzde 25`le sinirli oldugu Ersu`nun getirisi ise yuzde 210 olurken, ayni donemde endeksin yukselisi yuzde 13 oldu. (FINANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.