`Yabancı yatırımda sıra küçüklerde`

06.07.2007 - 09:20 | Son Güncelleme :

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal,  Türkiye`deki yabancı sermaye hareketleri için Sıra küçük ve orta işletmelere geldi dedi.

RADİKAL

Uysal, dernek üyeleriyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek `Daha İyi Bir Yatırım Ortamı, Daha Çok Yeni Yatırım` başlığı altında Türkiye`nin önümüzdeki dönemde uluslararası yatırımlar açısından öncelik vermesi gereken konuları anlattı. Bugüne kadar gelen yatırımların birinci sınıf olduğunu ifade eden Uysal, Önümüzdeki dönemde bunun bir miktar değiştiğini gözlemleyeceğiz ve ikinci sınıf, yani küçük ve orta boy işletmelerin faaliyetlerinin arttığını göreceğiz açıklaması yaptı. Uysal, orta ölçekli ve büyük ölçekli sermayenin risk yaklaşımlarının farklı olacağını vurguladı ve Ülke, bundan sonra sadece ana başlıklı sorunlarını değil, detaydaki sorunlarını da çözebilmeli, çok daha iyi halletmeli diye konuştu.

Bu anlamda çözümlenmesi gereken konuları, kayıt dışı ekonomi, vergi ve teşvikler, istihdam ve eğitim, Ar-Ge faaliyetleri, fikri ve sınai haklar, Türkiye`nin doğrudan yatırım için çekici kılınması ve AB süreci olarak sıralayan Uysal, AB`ye katılım sürecini `çok önemli bir çıpa` olarak nitelendirdi.

Soruları da yanıtlayan Uysal, AB sürecinin yatırımlara etkisine ilişkin bir soruya Yeri geliyor çok zor anlar yaşıyoruz. Ama nişanın bozulmaması, aksine hızlanıp devam etmesi gerektiğini düşünüyorum yanıtını verdi. Uysal, YASED olarak gelen yabancı yatırımların faaliyetlerinin ne durumda olduğunu araştıracaklarını ve bir rapor hazırlayacakları bilgisini de verdi. 2001`den bu yana 40 milyar dolarlık yabancı yatırım gerçekleştiğini, geçen yıl da 20 milyar dolarlık bir rakama ulaşıldığını söyleyen Uysal, Bu yılın ilk dört ayında bu tutar 10 milyar dolar oldu. Böyle giderse öngörümüz 20 milyar doları geçeceği yönünde diye konuştu.

`Bankacılıkta yabancı sermaye normal`

Uysal, bankacılık sektörüne yabancı sınırına ilişkin şunları söyledi: Bu konudaki zorlamalar doğru değil. Almanya`da bu oran yüzde 5, Letonya`da yüzde 100. Gelişmiş ülkelerde daha az, gelişmekte olan ülkelerde daha fazla. Kapitalin bir yerden gelmesi lazım. Yabancı sermayenin bankacılık sektörüne girmesi son derece normal.
Seçime ilişkin bir soru üzerine de Uysal, erken seçim kararından sonra YASED olarak CHP, MHP ve DP ile görüşme talebinde bulunduklarını, ancak bu partilerden henüz bir cevap alamadıklarını kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.