Yabancı türbanı sormaya başladı

14.02.2008 - 14:22 | Son Güncelleme :

Kodal, Fransa`daki ULI toplantısındaemlak yatırımcılarının, Ekonomisi iyi giden Türkiye neden türbanı tartışıyor diye sorduğunu ifade etti

Kodal, Fransa`daki Urban Land Institute (ULI) toplantısında  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349isadami.jpg" align="right" vspace="5">emlak yatırımcılarının, Ekonomisi iyi giden Türkiye neden türbanı tartışıyor diye sorduğunu ifade etti

MİLLİYET

Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, Türkiye`deki türban tartışmasının yabancı yatırımcılar tarafından da sorgulandığını söyledi. Kodal, geçen hafta Fransa`da düzenlenen Urban Land Institute (ULI) toplantısında yabancı yatırımcıların, Türkiye, ekonomide hamle yaparken neden türban konusunu öne çıkarıyor, başka bir gündem mi var, hükümetin öncelikleri mi değişiyor diye sorduklarını açıkladı. Toplumun önceliğinin geçim, sağlık ve eğitim olduğunu kaydeden Kodal, şunları söyledi:

Bence zamansız bir tartışma ve yasama oldu. Yurtdışındaki yatırımcı da buna tepki gösteriyor. Ama öte yandan, `Türkiye geçmişte neleri tartıştı, bu da gelir geçer` diyorlar.

Krea Grup`un Türkiye`ye yatırım hızını kesmediğini belirterek, 3-5 yıllık perspektifte yabancı yatırımcıların Türkiye`ye olan güveninin sürdüğünü bildirdi. Kodal, düzenlediği basın toplantısında, yatırım toplamı 900 milyon dolara ulaşan grubun, Eskişehir ve Pendik`te Neo, Bahçeşehir ve Adapazarı`nda Neocity alışveriş merkezi projeleri bulunduğunu, önümüzdeki dönemde İstinye`de 150 üniteden oluşan bir rezidans projesi ve güneyde de bir butik otel projesine başlayacaklarını söyledi.

5 milyar dolarlık yatırım

Grup bünyesinde ikinci bir fon oluşturmayı ve 1 milyar dolarlık yatırım hamlesine girmeyi planladıklarını dile getiren Kodal, fonun beşinci yılında 5 milyar dolarlık yatırım rakamına ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.
Dünya piyasalarındaki dalgalanmalara da değinen Kodal, Türkiye`nin halen istikrarını koruyan bir ekonomiye sahip olduğunu, ancak bunun yanı sıra devam eden cari açık ve yüksek reel faizler bulunduğuna dikkat çekti.

`Krizde henüz dip görünmedi`

Kodal, bu yılın `orta` bir yıl olacağını belirterek, Dünya piyasalarında aşağıya gidiş biraz daha devam edecek. Buna karşılık ABD Merkez Bankası da faizleri aşağıya çekecek. Faizlerin yüzde 1`lere kadar indiği dönemler var. Genel düşünceye göre daha dibi görmedik. Bu arada ABD`deki durumdan Avrupa piyasaları da tedirgin oluyor diye konuştu. Piyasalardaki durumun yavaş yavaş proje finansmanlarını vurduğuna dikkat çeken Kodal şöyle devam etti:

Henüz bunların çoğu kredileri vermek için ikincil piyasalardan borçlanamıyorlar. Kitlenmiş vaziyette. Bankalar bundan sonra seçici olarak finansman sağlayacaklar. Biz bunu 2001 bankacılık krizinde yaşadık. Bankaların hepsi hiçbir kredi analizi yapmadan herkese kredi verdi. Sonra elimizde patladı. Aynı süreci yurt dışı piyasalar yaşıyor.

FIRSATLAR

Hakan Kodal, 2008 yılına ilişkin fırsatları şöyle sıraladı:

Hızlı nüfus artışı, göç ve kentleşme.
Orta ve büyük ölçekli şehirlerdeki konut açığı.
Her türde kaliteli yapı eksikliği.
Gayrimenkulün daha fazla insan tarafından erişilir hale gelmesi
Mortgage piyasasına ilişkin olumlu beklentiler.

TEHDİTLER

Kodal, 2008`deki tehditleri de şöyle sıraladı:

Şeffaflık ve güvenilir bilgi eksikliği.
İmar, planlama ve geliştirme sürecinde bürokrasi ve zorluklar.
Düşük standartların, kalite ve farklılaşmanın önüne geçmesi.
Piyasaya yeni giren şirketlerin yarttığı rekabet.
Mal sahiplerinin yüksek beklentileri.
Bazı bölgelerdeki konut ve alışveriş merkezi fazlası.
Yüksek konut kredisi faizleri.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.