Yabancı Sermaye Hedefi 2 Milyar Dolar

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Türkiye son yıllarda yıllık ortalama 800-900 milyon dolar yabancı sermaye fiili girişi sağlarken, 2001 yılı için bu rakam 2 milyar dolar olarak öngörüldü.


2001 yılına ilişkin makro büyüklükler belli olurken, yabancı sermayeye ilişkin tahminler de bu alandaki beklentilerin olumluya döndüğünü gösterdi. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında fili giriş rakamının gelecek yıl 1.8 - 2 milyar dolar dolayında olabileceği öngörüldü. Bu yılki fiili girişin ise 1.3 - 1.5 milyar dolar dolayında gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye son dönemlerde yıllık ortalama 800 - 900 milyon dolar fiili giriş yaşarken, 1980`den bu yana fiili giriş sadece 6 ayrı yılda 1 milyar dolar sınırını aşabildi. 2000 yılının sadece ilk 6 ayında ise bu rakam 839 milyon doları geçti.


Hazine bürokratlarına göre, Ekonomik Program`ın uygulamasındaki başarıya ve yapısal refomlarla özelleştirmeye ilişkin beklentilere bağlı olarak Türkiye`ye gelecek yabancı sermayede artış bekleniyor. Ancak, artış ivmesinin kısa sürede hızla tırmanması veya rakamlarda ani sıçramalar beklenmiyor. Bir bürokrat, Olumlu ekonomik iklimin yansımaları ve işaretleri görülmeye başladı. Bu trendi korursak, mevzuat altyapısını da düzeltirsek, yabancı sermayenin ilgisi daha da artar. 1980`lerin başlarından bu yana ihracat da 10 katına ancak çıktı. Yabancı sermayede de hemen, uzun vadeli hedeflere ulaşılması beklenmemeli dedi.


DAİMLER VE DUPONT`un TÜRKİYE TERCİHİ;

Bürokratlara göre, yabancı sermayenin temas trafiği de yakın dönemde gözle görülür bir şekilde arttı. Son örnekler arasında tekstil dahil pek çok alanda dünya devlerinden Dupont`un yatırım konusunda Çin ile Türkiye arasında kararsız kalması ve Alman orijinli Daimler firmasının leasing konusunda yatırım imkanlarını araştırması yer aldı. Bürokratlar, henüz ön görüşme aşamasında olduğu için ülke ve firma ismi vermek istemediklerini ancak, turizmden telekomünikasyona, otomotivden tekstile kadar pek çok alandaki büyük ülkelerin firma temsilcilerinin ziyaretlerinin arttığını belirttiler. Bunlar arasında, turizm alanındaki dev bir firmanın Türkiye`de kış sporları, her mevsim spor ve boş zamanı değerlendirme aktiviteleri alanında büyük ve kapsamlı bir yatırım çalışması bulunuyor. Bir başka ülke ise telekomünikasyon altyapısına ilişkin büyük bir yatırım yapma konusunda hazırlık içinde bulunuyor. Büyük bir ekonomiden gelen tekstil alanındaki grup da Türkiye`deki muhataplarıyla firma birleşmesi konusunda görüşmeler yapıyor. Otomotiv yan sanayi konusunda da Batılı ve Güney Asyalı değişik ülkelerden çeşitli arayışlar bulunuyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.