Yabancı kurumlar karar için ne dedi?

31.07.2008 - 18:00 | Son Güncelleme :

Anayasa Mahkemesi kararını değerlendiren yabancı kurumlar, kararın piyasalar açısından çok iyi bir sonuç olduğu yönünde görüş birliğine vardı

AK Parti hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını değerlendiren <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci13.jpg" align="right" vspace="5">yabancı kurumlar, kararın piyasalar açısından çok iyi bir sonuç olduğu yönünde görüş birliğine vardı.

HÜRRİYET

Piyasalara yön veren dev kurumların çalışanları, açıklanan kararı Referans`a değerlendirdi:

Tolga Ediz-Lehman Brothers İdari Direktörü
Piyasalar için en iyi senaryoydu

Anayasa Mahkemesi`nin kararı beklentimiz çerçevesinde oldu. Bizim yazdığımız Comeback King-Geri Dönüşün Kralı raporunda kapatma davasıyla ilgili yaptığımız yorum bilgiye değil tahmine dayalı bir analizdi. Piyasalar için en iyi senaryoydu. Hem AKP ceza aldı, hem suçlu çıktı, laiklik karşıtı odak olduğu konusunda mahkeme karar aldı ama kapatılmadı. AB ile ilişkiler sekteye uğramadı.

Her iki tarafın hem hoşlandığı hem de beğenmediği yerler olan bir karar oldu. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç ihtar sözünü kullandı. Bu çok sert bir sözdü, beklenmiyordu. Karar piyasalar açısından olumlu. Türkiye`de toplumsal uzlaşma fırsatı çıktı, karar ortalığı rahatlatır. Kısa vadede piyasalarda olumlu seyir bekleniyor. Bu senaryonun piyasalar tarafından satın alındığını düşünmüyorum. Yabancı yatırımcı Türkiye`de pozisyonunu artırır. Türkiye için dış etkenler de olumlu, piyasalar yükselişte, petrol fiyatları geriliyor. Türkiye`nin tek sorunu AKP`nin kapatma davası değildi. Enflasyon, cari açık, ekonomik reformlar gibi ciddi sorunlar var. AKP`nin bunlara derhal el atması şart. Yoksa karar sayesinde piyasalar kısa vadede iyi bir trend izler ama yatıımcı daha sonra pozisyon alır ve gelişmelere bakar.
 
Ahmet Akarlı-Goldman Sachs İdari Direktörü
Orta vadeli görünüm iyileşecek

Ak Parti`nin kapatılmaması piyasa açısından olumlu. Bu karar aynı zamanda Türkiye`de demokrasinin olgunlaştığının da bir göstergesi. Artık siyasi belirsizlik belirgin bir biçimde azaldı. Bundan sonra önemli olan laik cephe ile Ak Parti cephesinin nasıl davranacağı. Seküler cephenin bir durum değerlendirmesi yapması kaçınılmaz görünüyor. Ak Parti`nin Anayasa Mahkemesi kararının getirdiği avantajı iyi kullanıp reform sürecini yeniden hızlandırmasi gerekiyor. Bu durumda Türkiye`nin orta vadeli görünümü belirgin bir biçimde iyileşecektir. Aksi halde, iki cephe arasındaki gerginliğin tekrardan canlanması riski gündeme gelebilir. Yabancı yatırımcı bu kararı olumlu algıladı. Anayasa Mahkemesi kararı uzun süre piyasanın merceği altındaydı. Şimdi piyasa siyasi risklerden ziyade daha çok ekonomik risklere odaklanacaktir. Siyasi belirsizliğin devreden çıkması risk primini düşürecektir.
 
Kristin Lindow - Moody`s Türkiye Masası Şefi
Karar piyasada ralli yaratır

Haberin Devamı









Ak Parti`nin kapatılmaması Türkiye`de demokrasinin gelişimi için çok yüreklendirici bir gelişme ve ülkenin AB emeline ulaşmasına yardım edecek bir gelişme olarak kabul edebiliriz. AB yetkilileri de mahkemenin kararını merakla bekliyordu. Ak Parti kapatılsa bile bunun Moody`s`in Türkiye`ye verdiği kredi notu üzerinde bir etkisi olmayacaktı. Kapatma dosyasının reddedilmesi hükümetin en sonunda reform gündeminde ileri gitme fırsatı yakaladığı anlamına geliyor. Bu reformlar üzerinde yapılacak gelişmeler, ve dış ticaret açıklarında olacak bir iyileşme ile birlikte orta vadede kredi notunu yukarı yönlü etkileyecektir. Hükümetin bundan sonra yapması gereken karşılıklı oluşan şüpheleri hafifletmek için iletişim becerisini geliştirmek olmalıdır. Alınan kapatmama kararı yabancı yatırımcının negatif algılamasının ortadan kalmasını sağlar, ancak yüksek cari açığı nedeniyle Türkiye`nin yabancı sermayeye bağlı olması nedeniyle alınan kararın piyasada yaratacağı ralliye rağmen Türkiye küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelerden bir gecede kurtulamayacak.
 
Nicholas Kennedy- 4CAST Gelişmekte Olan Piyasalar Analisti
Piyasalar kararı bildi, yabancı geri dönecek

Haberin Devamı









Başörtüsü konusunda takındığı tavır nedeniyle aslında Anayasa Mahkemesi`nin kapatma yönünde karar vermesini bekliyordum. Zaten son haftalarda finansal piyasalarda yaşanan kazançlar kapatma ihtimalinin ciddi ölçüde azaldığının sinyalini vermeye başlamıştı ve parti kapatılmış olsaydı bu ciddi anlamda negatif bir sürpriz olacaktı. Karar piyasalarda büyük rahatlama yaratacak ve geçen sene içinde Türkiye`deki varlıklarını ABD`deki subprime krizi ve içerdeki risklerin etkisiyle azaltmaya başlayan yabancı yatırımcının da geri dönmesini sağlayacak. Yüksek faizli YTL`nin bu karar sonrası değer kazanmasını ve Dolar/YTL paritesinin 1,1736 seviyesine yaklaşmasını, önümüzdeki haftalarda ise 1,1480`e kadar düşmesini bekliyoruz.
 
Muzammal Farooq- MAREX Financial- Döviz ve Altın Piyasası Birimi Başkanı
Ak Parti için `seve seve ödenecek` bir bedel

Ak Parti ve politikaları hakkındaki görüşünüz ne olursa olsun hem uluslararası alanda hem de iş hayatı platformunda kapatmama kararı Türkiye için olumlu bir gelişme olarak değerlendirecek. Ak Parti`nin ilk 2 yılı pozitif bir ışık olarak görülmüştü, yatırımcıların görmek istedikleri her şeyi söylediler ve yaptılar. Daha sonra ise Ak Parti iktidarı, ordunun müdahale edeceği ya da seçilmiş hükümetin mahkeme kararı ile görevden uzaklaştırılacağı spekülasyonları ile bu ışığını biraz kaybetti. Yatırımcılar istikrarla beraber iyi getiriler elde etmek istiyor. Uzun vadede Türkiye bu karardan kârlı çıkacak ancak yabancı yatrımcıların ağızlarında kalan kötü tattan kurtulmaları için daha çok zaman gerekiyor. Mahkemenin verdiği hazine yardımının yarı yarıya kesilmesi kararı Ak Parti için seve seve ödenecek bir bedel olarak nitelendirilebilir. Ak Parti çok iyi destekleniyor ve yardımın kesilmesi kararını destekçilerinden daha fazla fon toplamak için bir araç olarak kullanabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.