Yabanci Fonlarin Hisseleri.

02.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsada yabanciyatirimcilarin onemi yadsinamaz. Tabii yabanci yatirim bankalarini da... Turkiye ekonomisine bakis acilarindan siyaset uzerine dusunceleri, sektor degerlendirmelerinden tercih ettikleri hisselere kadar yaptiklari aciklamalar piyasa icin onem tasiyor. Cunku onlar uluslararasi fonlarin yonunu belirliyor, piyasada yukselis ve dususlerde onemli rol oynuyorlar. Yabanci kuruluslarin IMKB`ye bakis acilari ve cesitli hisseler hakkindaki gorusleri. Kapagimizda yer alan ve pek cok ulkede faaliyet gosteren dunyanin onde gelen bankalari ve fonlari arasinda yer alan Merrill Lynch, ING Barings, Societe Generale Securities, Morgan Stanley ve ABN Amro gibi kuruluslarin degerlendirmelerinin onumuzdeki gunlerin yatirim tercihlerinde bir gosterge olacagini dusunuyoruz.
Societe Generale (SG) Securities`in Onerileri:
Bankalardan Is Bankasi ve Yapi kredi: Dunyaca unlu Fransiz yatirim kurulusu SG Securities, Turk bankacilik sektorune iliskin olarak hazirladigi raporda, IMKB`deki hangi bankaya yatirim yapilmasi gerektigini tartisirken, deprem sonrasinda Is Bankasi ve yapi Kredi`nin olusturdugu birinci grupla, Akbank, demirbank, Finansbank ve Garanti Bankasi`nin olusturdugu ikinci grup arasindaki strateji farkliliginin buyuk onemk azandigina dikkat cekiyor.
Akcansa ve Cimsa farki: Turk cimento sektoru icin 1999`un ilk yarisi gayet sikintili gecti ve yilin geri kalaninda da durum pek degismedi. Cimsa ve Adana Cimento (A) disinda diger cimento hisselerinin performansi endeksin geresinde kaldi. Ancak agustos ve ekim aylarindaki depremlerden sonra cimento sektorune iliskin degerlendirmelerin yeniden gozden gecirilmesi zorunlu oldu. Iste SG Securities debu nedenle yaptigi analizde, yatirimcilara Akcansa ve Cimsa`yi tavsiye ediyor. Akcansa`nin yilin ilk yarisinda sergiledii basarisiz performansin fiyatina yansidigina ve sirketin hisselerinin degerinin endeksin neredeyse yuzde 30 gerisinde kaldigina dikkat ceken banka, tesislerinin konumu itibariyle Akcansa`nin deprem sonrasi yeniden imar faaliyetlerinden en cok faydalanacak sirketlerin basinda geldigini belirtiyor. Cimsa`nin ise beyaz cimento pazarinda buyumek icin sarfettigi cabanin meyvelerini almaya basladigi, bunun da sirketin 1999`un ilk alti ayinda sergiledigi mukemmel performansa yansidigi vurgulaniyor. 2000`de insaat sektorunde faaliyetlerin artmasi, cimento tuketiciminin yani sira son yillarda gayet oynak bir seyir izleyen cimento fiyatlarini da yukari cekecek. 1999`un ilk yarisinda ekonomik durgunluk nedeniyle 44 dolardan 32 dolara gerileyen cimentonun ton fiyatinin onumuzdeki aylarda tekrar 1999 oncesindeki seviyesine tirmanacagi tahmin ediliyor. Societe Generale`e gore, 1999`un ilk yarisindaki performansiyla buyuk bir hayal kirikligi yaratan Akcansa, bu hayal kirikliginin fiyatina yansimasiyla ciddi bir yukselme potansiyeline sahip ve dolayisiyla satin alinmayi hak eden bir sirket haline geldi. Sirkete iliskin yillik kar tahminini ilk alti ayda yasananlar nedeniyle yuzde 16 dusuren ve 39.6 milyon dolara ceken banka, sirketin yurtici satislarinin yuzde 20 azaldigina, ancak bu dususu ihracatla telafi edebilecegine dikkat cekiyor. Cimento talebi ve fiyatindaki dusus nedeniyle gelirlerinde ciddi bir gerileme kaydedilen Akcansa`nin hazir beton satisindan elde ettigi gelir yuzde 7 artti, ama bu kar marji cok yuksek bir is alanindan degil. Buna karsin sirketin net faiz gelirinin net faiz harcamalarinin epey ustune cikmasi, bunun neticesinde de 1998`de 1 milyon dolar olan isletme disi gelirlerin 20 milyon dolara yaklasmasi bekleniyor. Ayrica hisse senetlerinin endeksteki degisimin yuzde 30 gerisinde kalmasi da Akcansa`nin cazibesini artiriyor. Sirket depremden zarar gormedigi icin Marmara Bolgesi`ndeki yeniden imar faaliyetlerinden en cok faydalanacak cimento ureticilerinin basinda geliyor. Insaatlarin baslamasiyla cimento fiyatlari uzerindeki baski ve Akcansa`nin ihracat gereksinimi azalacak. bu yuzden Societe Generale sirketin 2000 yilinda 1999`dan cok daha iyi bir performans gosterecegini tahmin ediyor ve yatirimcilara Akcansa`yi satin almalarini tavsiye ediyor.
Cimsa: Parlak bir donem yasiyor: 1999 yilinin ilk yarisinda satis hacmindeki onemli artis sayesinde gayet basarili bir performans sergileyen Cimsa`nin beyaz cimento satislari yuzde 17, hazir beton satislari da yuzde 14 artti. Gri cimentoda ise satislar yuzde 2 geriledi. Turkiye`nin tek beyaz cimento ureticisi olan sirket diger gri cimento ureticilerinin aksine yogun bir rekobet ve fiyat baskisi altinda degil. Bankanin yatirimcilara satin almalarini tavsiye ettigi sirketin 1999 yili genelinde karinin yuzde 35 artarak 34.9 milyon dolara ulasmasi bekleniyor. Sirketin beyaz cimentoya yaptigi yatirim 2000`in ilk ceyreginde tamamlanacak ve uretim kapasitesi onemli olcude yukselecek. Boylece beyaz cimentonun toplam satislar icindeki payi daha da artacak ve Cimsa beyaz cimento pazarinin yuzde 70`ini ele gecirecek. Ayrica sirket gri cimento uretiminde kullandigi komuru degistirerek maliyetlerini de onemli olcude asagi cekti. Bundan iki yil once satilan urun maliyetinde komurun payi yuzde 35 iken, bugun bu oran yuzde 14`e gerilemis durumda. Dahasi Cimsa borsanin en iyi degerleme/buyume profiline sahip sirketlerinden biri ve Cimsa hisseleri 1999 basindan bu yana en cok degerlenen cimento kagidi olma ozelligini tasiyor.
Aygaz: Zinerji ivmesi: Doyma noktasina hizla yaklasan LPG pazarindan farkli alanlara yonelen ve bu cesitlenme cabalari neticesinde. Koc Holding`in diger enerji projelerine katilan Aygaz`in yildizi parliyor. Uluslararasi tahkim yasasinin cikmasi, Hazar`dan Turkiye`ye uzanacak boru hatlari, Turkiye`nin artan enerji ihtiyaci gibi gelismeler daha once Aygaz icin `beklemede kalin` tavsiyesinde bulunan SG Securuties`in de tavrini degistirmesine yol acti. Araci kurum artik yatirimcilara Koc Grubu`nun en buyuk enerji sirketi Zinerji`de yuzde 40 hissesi bulunan Aygaz`i satin almalarini oneriyor. Ayrica Koc Holding`in yuzde 42`sine sahip oldugu Aygaz, LPG pazarinin ucte birini elinde bulunduruyor ve alaninda Turkiye`nin en taninmis markalarindan biri. Ancak ulusal dogalgaz aginin genislemesi neticesinde LPG`ye talebin azalmasi nedeniyle sektorun gunleri sayili. Aygaz bu durumu sanayi sirketlerine dusuk kar marjli toplu satislar yaparak asmaya calisiyor. Nitekim bu strateji Aygaz`in son yillarda hizli buyumesini sagladi. Ancak bu alanin da omru pek uzun olmayacak, cunku dogalgaz sistemine baglanan sirket sayisinin da onumuzdeki donemde hizla artmasi bekleniyor. Dogalgaza baglanan Ankara ve Istanbul`da LPG talebi her yil yuzde 4-5 azaliyor. Turkiye`nin geri kalanida LPG sektorunun hizli buyumesi devam ediyor, ancak bu arada dogalgaz almayan bolgeler de hizla azaliyor. Ornegin onumuzdeki donemde IZmir`in de dogalgaz sistemine dahil edilmesiyle Aygaz`in pazari biraz daha daralacak. Koc Holding bu durum karsisinda AYgaz`i elektrik dagitim ve uretimine yaptigi yatirimlarda aarc olarak kullaniyor.

ING Barings`in onerileri:
Is Bankasi (C): Portfoyde bulunmali: Isbank hisseleri icin tahminlerini `upgrade` eden Hollandali ING`ye gore Is Bankasi`nin net faiz geliri bu yil 1,381 milyon dolara ulasacak. Bankanin net karini da 627 milyon dolar olarak ongoren ING Barings, 2000 yilinda da 697 milyon dolarlik net kar rakaminin yakalanabilecegi kanisinda. Yilin ucuncu ceyreginde vergi oncesi karini 732 milyon, net karini da 510 milyon dolara yukselterek herkesi sasirtan Is Bankasi`nin bu performansinin temelindeki neden, soz konusu donemde suregiden durgunluk nedeniyle kredi agirlikli yaklasimindan biraz vazgecip Hazine islemlerine agirlik vermesi oldu. 9 aylik bilancolar itibariyla Is Bankasi`nin faiz gelirindeki artis yillik bazda yuzde 22`ye ulasirken, Hazine islemlerinden elde ettigi gelirde yuzde 62`lik bir artis kaydedildi. butun bu gelismeler ve ING Barings`in cesitli farkli yontemlerle yaptigi hesaplamalar sonrasinda ortaya cikan potansiyel piyasa degeri, Is bankasi`ni, satin alinmasi gereken hisseler kapsaminda degerlendirmesine ve yatirimcilarina tavsiye etmesine neden oluyor.
Yapi Kredi Turkcell`le: Yapi kredi hakkindaki degerlendirmesini `bekle`den `satin al`a ceviren ING Barings, bankanin net karinin 1999`un ilk ceyreginde yillik bazda yuzde 15.2, ilk yarisinda da yuzde 2.2 artmasinin ardindan ucuncu ceyrekte yuzde 5.2 gerilemesini faiz harcamalarindaki artisin faiz gelirlerindeki artisin uzerine cikmasina bagliyor. 1998`in ucuncu ceyreginde yuzde 25 olan efektif vergi oraninin 1999`un ucuncu ceyreginde yuzde 43`e yukseldi ve net kardaki gerilemenin temel nedenlerinden biri de buydu. Mevduat yine YKB`nin en buyuk fon kaynaklarindan biri oldu. Ucuncu ceyrekte yillik bazda yuzde 12 artan mevduatlarda kamu sektoru bankalarinin inisiyatifiyle baslayan rekabet neticesinde fon maliyeti yukselince spread daraldi. Yilin birinci ceyregi ile ucuncu ceyregi arasinda pazarlanabilir menkul kiymetlerin toplam ozkaynaklara orani degismedi, ancak yillik bazda bu oranda kaydedilen artis ve yuksek tahvil faizleri, pazarlanabilir menkul kiymetlerden elde edilen faiz gelirinin yuzde 50 artmasini sagladi. Kredilerden elde edilen faiz geliri ise sadece yuzde 8 artti. Toplam ucret ve komisyon gelirleri ise yuzde 14.5`lik saglikli bir artis gostererek 168 milyon dolara ulasti ve neredeyse personel harcamalarinin tamamini karsiladi.
Aksigorta: Yere saglam basiyor: 1999`un ucuncu ceyreginde Aksigorta`nin net kari yilik bazda yuzde 31 artarak 24.5 milyon dolara yukselmesine ragmen dogrudan prim odemeleri yuzde 15 gerileyerek 93.4 milyon dolara indi. Ilk dokuz aya dair rakamlar ise kaza sigortalarinin payinin yuzde 64`ten 61`e dustugunu, yangin sigortalarinin payinin ise yuzde 18.5`ten 21`e yukseldigini ortaya koyuyor. Kaza sigortasindaki gerileme toplam prim odemleerindeki dususu acikliyor. Aksigorta`nin karliliginin ardindaki temel neden yatirim gelirleri oldu. Nisan 1999`da sirketin elindeki Akbank hisselerinin 60 milyon dolara satilmasinin getirdigi temettu gelirinin yerini ilerleyen aylarda faiz geliri aldi. Yilin ucuncu ceyreginde sirketin faiz geliri yuzde 131 oraninda artarak toplam yatirim gelirinin yuzde 66`sini olusturur hale geldi. Aksigorta icin yakin gelecek parlak. Fiyatlandirma ve underwriting marjlarinin reussurans oranlarindaki artisi fazlasiyla telafi etmesi bekleniyor, bu da sigortaya talebin artmasini saglayacak. Sigorta sirketlerine daha guclu bir sermaye yeterliligi sarti getiren yasanin parlamentodan gecmesi sektorde konsolidasyonu hizlandiracak ve underwriting marjlarinin daha da iyilesmesine neden olacak.
Morgan Stanley Dean Witter`in onerileri:
Trakya Cam: 2000`in imparatoru: Turkiye`nin tek yassi cam ureticisi olan Trakya Cam, 830 bin tonluk kapasitesi, yuzde 80`lik pazar payi ve 203 milyon dolar olarak hesaplanan tahmini 1999 cirosuyla Morgan Stanley Dean Witter`in siddetle alinmasini tavsiye ettigi bir sirket. Bankaya gore, sirketin hisse fiyati onumuzdeki 12 ayda yuzde 70 artabilir. 1999 ise sirket icin pek parlak bir yil olmadi. Net karinin yuzde 28 gerilemesi beklenen Trakya Cam`in net borclarinda ise gorece bir duzelme bekleniyor. Bankaya gore yil sonunda sirketin net borcu 56 milyon dolar olacak. Trakya Cam`in boyutlarina gore dev bir proje olan 350 milyon dolarlik yatirim programinin bu sene tamamlanacagini vurgulayan banka, boylece sirketin nakit akisinin daha da duzelecegi, borc orani ve faiz maliyetlerinin inise gececegini belirtiyor. 1994`te yatirima baslandiginda sirketin ozkaynaklari 135 milyon dolardi. 1999`un ilk yarisinda mali giderleri 32 milyon dolara ulasan sirketin faiz giderlerinin yatirimin tamamlanmasiyla yuzde 19 oraninda gerilemesi bekleniyor. Boylece faiz iderlerinin toplam satislara orani yuzde 17`den 11`e inecek. Turkiye ekonomisinin 2000 yilinda toparlanmaya baslamasiyla yildizi en cok parlayacak sirketlerin en tepesine yerlestirilen Trakya Cam`in nakit akisinin iyilesmesi ve faiz maliyetlerinin dusmesiyle gelirlerini ikiye katlayacagi tahmin ediliyor. Bu hesaplamalara gore, sirketin 1999`da 15 milyon dolar olmasi beklenen net geliri 2000 yilinda 29 milyon dolara ulasacak. Satislar ise yuzde 22`lik bir artisla 194 milyondan 233 milyon dolara yukselecek. Sirketin isletme gelirleri ve karindak ihizli artisin 2001 ve 2002 yillarinda da devam etmesi bekleniyor.
Merrill Lynch`in onerileri:
Migros: Ihmal edilmemeli: Migros`un muhafazakaryapisina karsin hizla buyuyen bir sirket olduguna dikkat ceken banka, sirketi Istanbul borsasi`nin `blue chip`lerinden biri olarak degerlendiriyor. 1999`un ucuncu ceyreginde Migros`un gelirinin makul bir seviyede arttigina, buna karsilik faiz gelirlerinde belirli bir dusme kaydedildigine dikkat ceken Merrill Lynch, yilin dorduncu ceyreginde sirketin performansinin daha da yukari cikacagi kanisinda.
Koc holding: sorunlu ama vazgecilmez: 1999`un ilk alti ayi sonunda enflasyona gore ayarlanmis konsolide IAS-29 bilancosu yayinlanarak yabanci yatirimcilardan buyuk takdir alan Koc holding`ni soz konusu donemde konsolide gelirleri yuzde 7 oraninda geriledi. Net kardaki dusus ise yuzde 56`yi buldu. Bu gerilemenin temel nedenleri Turkiye ekonomisini pencesine alan durgunluk ve otomotiv sektorundeki krizdi. Tofas ilk alti ayda 71 milyon dolar zarar etti. Ancak Tofas`in zarari ve Ford Otosan`in karindaki hizli gerileme haric tutuldugunda da Koc`un diger sirketlerinin net karinin yilin ilk alti ayinda yuzde 15 geriledigi goruluyor. bu gelismelere paralel Koc Holding`e iliskin tahminlerini asagiya ceken Merrill Lynch, sirketin yil genelinde karinin 107 milyon dolar olmasini bekliyor. 2000 yilina iliskin kar tahminini de 181 milyondan 132 milyon dolara indiren banka, Tofas ve Otosan`da toparlanmanin ancak 2001 yilinda baslayabilecegi kanisinda. Ayrica temmuz ayindan bu yana Koc hisseleri yuzde 70`e yakin artarken, endeksteki ve Koc`un istiraklerindeki yukselis bunun cok gerisinde kaldi. Dolayisiyla su anda Koc Holding, holdingi olusturan parcalarin toplam degerinin epey uzerinde bir fiyattan islem goruyor. Bunlarin disinda Merrill Lynch`in onerdigi hisseler arasinda Akbank, Ege Bira, Erciyas Bira, Erdemir ve Sise Cam bulunuyor.
ABN Amro Bank`in onerileri
Usas: Gelecek iki yilin hissesi: Havayolu sirketlerine ve havaalaninda catering hizmeti veren sirketler arasinda lider konumda bulunan Usas`in satislari iki yil boyunca diplerde gezindi, ama sirket buna ragmen her iki pazarda da sirasiyla yuzde 75 ve yuzde 85`lik pazar payini korumayi basardi. ABN amro Bank, sirketin satislarinda 2000 ve 2001 yillarinda onemli artislar kaydedilmesini bekliyor. Sirketin hisseleri yilbasindan bu yana dolar bazinda yuzde 40`a yakin deger kaybetti. Endeksteki degisimle Usas hisseleri arasindaki makas ise yuzde 60`in uzerine cikti. Bunun temel nedeni ise gelen turist sayisindaki buyuk dusus ve gerek turk gerekse de uluslararasi yolcu sayisindaki artisin hiz kesmesiydi. ABN Amro`ya gore butun bu olumsuz gelismeler Usas`in hisse fiyatina yansidi ve bu nedenle Usas hisseleri buyuk bir cikisin esiginde bulunuyor. Gelen turist sayisinin artmasiyla birlikte sirketin iki haneli buyume rakamlarina geri donecegini savunan banka, 2000 yilinda Usas`in satislarinin dolar bazinda yuzde 35 artacagini tahmin ediyor. Hisse basina dusen karda da yuzde 60`lik bir artis bekleniyor. Butun bunlar neticesinde sirketin hisse fiyatinin 1.20 dolara, piyasa degerinin de 60 milyon dolara ulasacagi hesaplaniyor. Usas hisselerinin 1.20 dolara ulasmasi, bugunku degerinin yuzde 55 uzerine cikmasi anlamina geliyor. Banka bunun bile gayet muhafazaker bir projeksiyon oldugu kanisinda. Ayrica sirketin gelirlerinin yuzde 33`unun havaalani satislarindan geldigine dikkat ceken banka, Yesilkoy Havaalani`nin yeni terminal binasinin 2000 yilinin ikinci yarisinda acilmasiyla Usas`in gelirlerinde onemli bir artis olacagini belirtiyor. Dahasi olcek ekonomisinin buyumesiyle Usas`in isletme marjinin 2000 yilindan itibaren cikisa gecmesi bekleniyor. Sirketin 1998`de 17 milyon dolar harcayarak hayata gecirdigi yatirim programi beklenen faydayi saglamadi. Cunku talebin azalmasiyla birlikte kapasite kullanimi geriledi, bu da marjlari asagi cekti. Talebin artmasi sirketin olcek ekonomisinden daha iyi yararlanmasini saglayacak. (PARA-BORSAMARKET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.