Yabancı, çifte korku içinde

04.07.2008 - 09:02 | Son Güncelleme :

Dünya piyasaları petrol fiyatlarındaki yükseliş, ABD’ye ilişkin ekonomik verilerin umut vermemesi ile dün yine sarsıldı

Dünya piyasaları petrol fiyatlarındaki yükseliş, ABD’ye ilişkin<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci23.jpg" align="right" vspace="5"> ekonomik verilerin umut vermemesi ile dün yine sarsıldı.

ESİN ÇETİNEL / RADİKAL  

Yurtiçinde ise AKP kapatılma davası ile Ergenekon operasyonu gündemdeki yerini korudu İçeride politik, dışarıda ekonomik kaos yabancıların Türkiye’den çıkışını hızlandı. Dün 32.645 puana inen İMKB Avrupa’nın faiz artırımıyla toparlanan dış borsaları takip edip günü 33.919’dan kapattı. Dolar 1.2480 YTL’ye, faiz yüzde 22.83’e çıktı

İSTANBUL - AKP kapatma davasına ilişkin süreçte sona yaklaşılması ve Ergenekon davasında gelinen nokta yüzünden Türkiye’de siyasi tansiyon ‘hiper’e çıkarken, global ekonomilere ilişkin endişeler de sürüyor.

Dışarıdaki ekonomik, içerideki politik kaosun etkisiyle dün yabancıların Türkiye’den çıkışı hızlandı. Yabancı yatırımcılardan gelen satışların da etkisiyle sabah saatlerinde 32.645 puana kadar gerileyen İMKB Avrupa Merkez Bankası’nın beklenen faiz artırımı sonrası Avrupa borsalarındaki toparlanmadan aldığı destekle ikinci seans yükseldi. İMKB günü 353 puan yükselişle 33.919  puandan tamamladı. Buna karşın borsa çevreleri dünkü ikinci seans gelen çıkışı sert düşüşe tepki niteliğinde ve geçici olarak değerlendirdi.

Yabancı yatırımcıların dünya borsalarındaki düşüşlerin yarattığı rahatsızlığın yanı sıra özellikle Ergenekon operasyonu ve AKP kapatma davası ile birlikte artan siyasi kaos yüzünden Türkiye’deki pozisyonlarını azaltma çabası faiz ve dövizde de sert fiyat hareketlerine neden oldu. Gün içinde 1.2545 YTL seviyesine kadar yükselen dolar Avrupa’daki toparlanma nedeniyle günü 0.9 YKr artışla 1.2480 YTL’den, avro ise 0.2 YKr çıkışla 1.9650 YTL’den tamamladı.

Bono faizlerindeki çıkış ise sürdü. 13 Ocak 2010 vadeli gösterge tahvilin faizi 0,13 puan yükselişle yüzde 22,83’e ulaştı. Faiz oranları en son 4 Ekim 2006 tarihinde bu seviyeye çıkmıştı.

Siyaset ekonominin önünde

Uzun bir aradan sonra Türk mali piyasalarının ekonomiyi değil siyaseti fiyatlandırmaya başladığına dikkat çeken para yöneticileri, dün açıklanacak olan haziran ayı enflasyon verisinden çok AKP’nin kapatılma davası ile ilgili savunması ve Ergenekon operasyonuna odaklandıklarını söyledi.

Piyasada yaşanan kaos ise gözlerin yeniden Merkez Bankası’na çevrilmesine neden oldu. Ancak dünkü hareketin özellikle yabancıların Türkiye’deki portföylerini azaltma çabası olduğuna dikkat çeken bankacılık çevrelerinin ortak görüşü ise bu ortamda Merkez Bankası ve Hazine’nin çok fazla yapabileceği bir şey olmadığı yönünde. Merkez Bankası’nın piyasaya bir miktar likidite verebileceğini söyleyen bir bankacı ise, ‘Ama bu piyasadaki hareket üzerinde bir etkisi olmaz sadece piyasayı biraz rahatlatabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Yurtiçi ve yurtdışında son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendiren bir bankanın üst düzey yöneticisi, yabancı yatırımcıların dün Türkiye’deki pozisyonlarını azalttığını ancak, 300-500 milyon dolarla sınırlı bir çıkış yaşanmış olabileceğini belirterek faiz ve dövizin kısa vadede olası hareketine  ilişkin şu tahminde bulundu:

Faiz ve döviz ne olur?

“Dolar kuru 1.2550 YTL’yi kırarsa ilk etapta 1.2660 YTL’leri görebiliriz. Son yaşanan dalga nedeniyle bu seviye çok da zor görünmüyor. Ancak kısa vadede bu seviyenin de üzerine çıkılması için yurtdışı ve yurtiçinde bugünkünden çok daha ağır gelişmeler yaşanması gerekiyor. Yoksa dolar kısa vadede 1.2660 YTL’lerin üzerine çıkmakta zorlanır diye düşünüyorum.

Faizde ise daha sakin bir seyir beklenmeli. Bugüne kadar yükselen enflasyonu ve Merkez Bankası’nın faiz artırımı yapacağına ilişkin beklentiler zaten piyasa tarafından fiyatlanmıştı. Bu nedenle faiz cephesindeki hareket diğer piyasalara göre daha sınırlı olacak. Ancak Hazine’nin yüklü ödemeleri öncesinde ve iç dış belirsizlikteki tırmanış nedeniyle kur ve faizde aşağı iniş beklenmemeli.”

Endekste kritik seviye 31.500

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda da dün sabah saatlerinde banka hisseleri başta olmak üzere yabancı yatırımcılardan gelen satışlar dikkat çekti. İMKB gün içinde en düşük 32.645 puana indi. Ancak öğleden sonra ECB’nin korkulan boyutta faiz artırmaması ile hızla toparlandı. Borsa açısından 31.500-32.000 puandaki ana desteğin kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken analistler şu değerlendirmede bulundu: “Eğer İMKB bu desteklerinde tutunamazsa bir sonraki adım da 28.000 ve 25.000 desteğine gelecek. Ancak içerideki ve dünyadaki kaos göz önüne alınırsa ana destek seviyelerinin kırılma ihtimali kuvvetleniyor. Ancak piyasa en azından bir süre 31.500-32.000 ana destek seviyelerinde tutunmaya çalışacak. Bu yüzden İMKB yeni pozisyon alımı için hâlâ riskli görünüyor.”

Ana destek 1.2550 YTL’de

Dün yabancı işlemlerinin de etkisiyle kurlarda sert fiyat hareketleri gözlendi. Dolar gün içinde 1.2545 YTL’ye kadar yükseldi. Dolar açısından 1.2350 YTL’nin kritik seviye olduğunu hatırlatan bankacılar teknik açıdan bakıldığında, bundan sonraki seviye olan 1.2550’ye de kısa sürede gelindiğine dikkat çekip, “İçeride yaşanan politik belirsizlik yabancıların Türkiye’deki pozisyonlarını azaltmaya yöneltti. Zaten bir süredir gecelik faizde parasını değerlendiren yabancıların dolar alıp ülkesine gittiğini görüyoruz. Bizim için önemli direnç 1.2550 kırılırsa bundan sonraki her adım bir direnç olarak karşımıza çıkacak. Yani 1.2600-1.2700 YTL’ler. Bu seviyeler geçilir mi diye sorarsanız siyasi kaos çözümlenemezse evet. 1.3350-1.3500 içinse çok dramatik bir gelişme yaşanmalı. Kurlarda yön yukarı görünüyor” dedi.

Faizde gözler yüzde 23.30’da

Enflasyondaki yükseliş ve Merkez Bankası’nın bu nedenle faiz oranlarındaki artışın devam edeceği sinyali vermesi ile yükselişe geçen bono faizleri dış ve iç belirsizliklerle tırmanışını hızlandırdı. Dün yüzde 22.83 seviyesine çıkarak 4 Ekim 2006 tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaşan bono faizlerinde çıkışın devam edebileceği değerlendirmesinde bulunan para yöneticileri, “Hazine’nin temmuz ve ağustos ayında toplam 42 milyar

YTL’lik iç borç ödemesi bulunuyor. Bu zor dönemde bir de iç ve dış belirsizlik kaosa doğru sürüklenmeye başladı. Piyasadaki beklenti ise faizin 2006 yılındaki en yüksek seviyesi olan yüzde 23.30’a doğru hareket edeceği yönünde. O nokta güçlü bir destek gibi görünüyor ancak şimdi kırılıp kırılmayacağı tartışılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ABD ve petrolle üzülüp, ECB ile sevindiler

Dünya borsalarında da dün sabah ağır kayıplar yaşandı. Petrol fiyatlarının rekor seviyeye çıkmasının yanı sıra önceki gün ABD’de özel sektör işverenlerinin altı yılın en yüksek düzeyinde işçi çıkardıklarını gösteren verinin yayımlanması şirket kârlarına dolayısıyla borsaya ilişkin endişeleri artırdı. Önceki gün ilk tepkiyi veren Wall Street’in yüzde 1,5 civarında değer kaybını dün öğle saatlerine kadar Avrupa borsaları da takip etti. Öğle saatlerine kadar yüzde 1-1,5 gerileyen Avrupa borsaları, ECB’nin 0,25’lik faiz artırımı kararının ardından hızla toparlandı. Avrupa borsaları günü yüzde 0,5-1 puan arasında yükselişle tamamladı. Dün Avrupa borsalarındaki öğleden sonra yaşanan çıkışta ECB’nin korkulan oranda fazi artırmaması etkili oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.