Vista projesinin başındaki Türk işleyişi anlatıyor

18.02.2008 - 09:55 | Son Güncelleme :

Kısaca kariyer öykünüzden bahseder misiniz?

2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, Rensselaer Polytechnic Institute’da yüksek lisans eğitimi almak için Amerika’ya gittim. RPI’daki programı tamamlamamın hemen ertesi, Philips’in Amerika’daki araştırma laboratuvarında kısa bir süre çalıştım. Daha sonra 2002 sonunda Türkiye’ye döndüm, savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren MİKES’te yazılım mühendisi olarak göreve başladım. Türk Hava Kuvvetleri için yapılan Barış Kartalı Projesi ekibinde çalıştım. 2005 yılı yazında, program yöneticisi olarak Microsoft’ta işbaşı yaptım.


Microsoft’ta çalışmayı neden istediniz?

İlk aşamada ismi ve büyüklüğüne vurulduğunuz Microsoft, şirketin içine girdikten sonra, kişisel gelişim fırsatları ve şirket kültürü ile sizi etkiliyor. Microsoft’un dünya yazılım sektöründe lider olması, sadece doğru zamanda doğru ürünle piyasaya çıkmasından kaynaklı değil. Şirketin üretgen gücü, benimsenen şirket vizyonunun başarılı olarak ürünlere ve servislere dönüştürülmesinde saklı: Dünyadaki tüm bireylerin ve işletmelerin kendi üretgen potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine, sunduğu ürünlerle yardımcı olmak.


Bir Türk olarak dünya devi bir şirkette çalışmak nasıl bir duygu?

Microsoft, tüm çokuluslu şirketler gibi, dünyanın dört bir tarafından insanı bünyesinde barındırıyor. Farklı altyapı ve kültürlerden gelen bu insanlar topluluğunun tek amaç için tek bir organizma gibi işleyişlerini görmek ve bu organizmanın parçası olmak heyecan verici. Bazı toplantılarda, bir an durup masanın çevresindeki insanlara göz gezdiriyorum ve şimdiye alışmış olmam gerekirken, şirketin insan ve kültür çeşitliliği beni hâlâ şaşırtabiliyor. Bir Türk olarak, bu üretken mozaiğin bir parçası olmak ve çorbaya bir tutam tuz atmak güzel ve gurur verici bir duygu.


Microsoft’un son dönemde en çok konuşulan işletim sistemi Windows Vista’nın SP1 takımına liderlik yaptınız. Kaç kişilik bir ekiple birlikte hareket ettiniz? Biraz SP1 projesinden söz eder misiniz?

SP1’in çekirdek proje yönetim kadrosu üç program yöneticisinden oluşuyordu: Benim bağlı olduğum takımın lideri, ben ve yine aynı takımdan başka bir program yöneticisi arkadaş. Projenin ana sahibi takım liderimiz idi. Projenin yönetimi ve eşgüdümü üçümüz arasındaki iş dağılımına dayanıyordu. Proje ekibinin yapılanmasını iç içe halkalar şeklinde düşünülebilir. En ortada çekirdek, onun çevresinde doğrudan çekirdek ile çalışan ve de kararları takımlara ileten 20 ila 30 kişilik ikinci bir halka. Bir dış halka ise işletim sisteminin farklı alanlarında uzmanlaşmış takım yöneticileri ve takımlar. Ayrıca birçok destek ve servis grupları. Windows Vista SP1 projesine neredeyse tüm Windows gruplarının doğrudan ya da dolaylı olarak katkıda bulunduğunu düşünürsek, proje ekibinin binlerce Microsoft çalışanını kapsadığını söyleyebiliriz. Aslında teknik deyimle, matris tarzı bir yapılanmaya çok benzer bir yapımız var.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.