`Virüs`le 38 milyar dolarlık pazar doğdu

03.09.2007 - 14:20 | Son Güncelleme :

Bilgisayar virüslerinin ilki, 25 yıl önce bir lise öğrencisi tarafından arkadaşlarına `küçük bir şaka` için yazıldı. Şimdi bilgisayarları bu virüslerden korumak için dünyada 38 milyar dolarlık endüstri oluştu.
Rich Skrenta adlı öğrenci, bilgisayar şakaları yüzünden kendisine zaten şüpheyle yaklaşan arkadaşlarını kandırmak için geliştirdiği yazılımla, dünyada ilk virüsü kullanıma sokan kişi olarak kötü bir üne kavuşmuş oldtu.

Şimdi 40 yaşında
Skrenta, kış tatili sırasında Apple II bilgisayarında ilk olarak, şimdi `boot sector` virüsü diye bilinen virüsü yazdı. Skrenta, yazdığı virüsü 1982`nin ilk aylarından itibaren okuduğu lisede ve yerel bir bilgisayar kulübünde yaymaya başladı. Virüs daha sonra dünya çapında yayılan ilk virüs oldu. Şimdi 40 yaşında olan Skrenta, aradan geçen 25 yılda online haber şirketi Topix`i kurdu. Time Warner`ın sahibi olduğu bir web adres rehberinin kurulmasına yardımcı oldu ve sayısız bilgisayar programı yazdı.
Ama ilk bilgisayar virüsü `Elk Cloner`ı yazan ve dünyaya salan kişi olma etiketinden kurtulamadı. Skrenta, ilk virüs için, Aptalca bir şakaydı. Eğer hiç tanınmamakla bu işi yapmış olmaktan dolayı tanınıyor olmak arasında bir tercih yapacak olsam, bu şekilde tanınmayı tercih ederim.
Ama bütün yaptıklarıma bakınca garip bir tanınma biçimi dedi.
Günümüzde artık yüz binlerce, hatta virüsü nasıl tanımladığınıza bağlı olarak milyonlarca virüs türü var. Microsoft işletim sistemi kullanan bir bilgisayara ilk virüs 1986`da, Pakistan`da iki kardeşin şimdi `Brain` (Beyin) diye adlandırılan bir boot sektör programı yazdıklarında bulaştı.
İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte virüslerin yayılması için ideal yöntem ortaya çıktı: e-mail, yani elektronik posta. `Melissa` (1999), `Love Bug` (2000) ve `SoBig` (2003) gibi virüsler kendilerine bilmedikleri bir kaynaktan gelen e-mail`i açan milyonlarca insanın bilgisayarına bulaştı ve bu kişilerin bilgisayarlarından başkalarına virüslü e-mail gönderen bir programı otomatik olarak harekete geçirdi. İlk virüslerle şimdiki virüslerin temeldeki teknolojileri aynı olsa da, değişiklikler görülüyor.

* * * * *

İlk virüs `Elk Cloner`
Symantec şirketi, Skrenta`nın ilk virüs olan `Elk Cloner`i yaymaya başladığı 1982`de kuruldu, ancak 1989`da Apple`ın Macıntosh bilgisayarları için ilk antivirüs programlarını satışa sundu. Bilgisayar güvenliğiyle ilgili donanım, yazılım ve hizmet sektörü dünya çapında 38 milyar dolarlık bir endüstri haline gelmiş durumda. Bu rakamın 2010`da 67 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Aslında `Elk Cloner`dan önce de bazı bilgisayar virüsleri vardı ama bunlar ya deneysel olarak yazılmıştı ya da çok az yayılmıştı. Skrenta`nın ilk bilgisayar virüs yazıcısı olarak kabul edilmesinin nedeni, yazdığı virüsün zamanının en yaygın ev bilgisayarları arasında çılgın bir hızla yayılmış olmasıydı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.