Vestel`den Beyaz Esyaya 200 Milyon Dolarlik Yatirim.

28.09.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Zorlu Holding bunyesinde elektronik alaninda uretim yapan Vestel, TV, monitor ve Internet TV`den sonra simdi de beyaz esya uretmeye hazirlaniyor. 1999`un nisan ayinda buzdolabi ve klima, 1999`un sonunda camasir makinesi uretecek olan Vestel, beyaz sektorunde bir numara olmayi hedefliyor. Beyaz esya uretimi icin Manisa`da toplam 180 milyon dolarlik bir yatirim yapacak olan Vestel, 2000 yilinda da 1000 adet showroom`a ulasmayi planliyor. Vestel`in elektronik ureticisi olarak bilindigini ve Manisa`daki fabrikalarinda 1998 yilinda toplam 4 milyon adet TV ve 1 milyon adet monitor ureteceklerini soyleyen Vestel Genel Mudur Yardimcisi Dogan Ozdogan, `Monitor uretimimizin asagi yukari yuzde 80`lik bir kismini ihrac ediyoruz. Tum Avrupa ulkelerine ihracatimiz var. Avrupa`da yuzde 10 seviyesinde pazar payimiz var. Almanya`da ise pazar payimiz yuzde 12. Ayrica, Izmir`de Vestelcom fabrikamizda da uydu anteni ve Internet TC`yi uretiyoruz` dedi. Buzdolabi camasir makinesi, klima ve firin uretimi yapacaklarini dile getiren Ozdogan, `Once buzdolabi baslayacak. Daha once pazara sundugumuz Vestel markali urunler ithaldi. Simdi kendimiz uretmeye basliyoruz. Yeni fabrikalar kuruyoruz. Bu yatirimlari Zorlu Holding yapiyor. Beyaz esya uretimi icin toplam 180-200 milyon dolarlik bir yatirim yapilacak. Buzdolabi ve klima 1999 nisanda, camasir makinasi ise 1999`un sonunda uretilmeye baslanacak. Beyaz esya uretiminde ArGE`ye yuzde 15 oraninda bir pay ayrilacak` diye konustu. Vestel`in 1998 yilinda 1 milyar dolarlik ihracat hedefledigini soyleyen Ozdogan, gecen yil ic pazarda 100 bin beyaz esya ve 351 bin adet televziyon satisi gerceklestirdiklerini anlatan Ozdogan, ic pazardan 212 milyon dolarlik ciro elde ettiklerini acikladi. Uretim rakamlarinin her gecen gun daha da arttigina dikkati ceken Ozdogan, bu yilki ihracat hedeflerinin 1 milyar dolar olarak belirlediklerini soyledi. 1998 yilinda showroomlari acmaya basladiklarini soyleyen Ozdogan, `Su anda sayisi 160`a ulasti. Bunun disinda 3000 tane bayimiz var. Bunlarda perakende satis noktalari olarak faaliyet gosteriyor. Bunlari 8 ayri bolge mudurlugunden kontrol ediyoruz. Istanbul merkez olmak uzere Istanbul Marmara, Ege, Adana, Erzurum, Antalya, Samsun ve Ankara`da bolge mudurluklerimiz var. Kendi icimizde satisla ilgili birkac tane organizasyon var. Bunun disinda hipermarketlerle calisiyoruz. Ayrica, klima satis isini ayri bir departmanla yapiyoruz. Klima satis mudurlugumuz var. Birde ulasamadigimiz yerler icin kullandigimiz bize bagli calisan toptancilar var. Biz gelecekte satislarimizin agirligini showroomlardan gecirmeyi planliyoruz. Showroom talebi cok fazla. Hem sektor icinde hem de sektor disinda cok talep geliyor. Bizim 160 showroomumuz toplam ciromuzun yuzde 30`unu yapiyor. 2000 yilinda hedefimiz 1000 adet showrooma ulasmak. Showroom`larin imaja cok buyuk katkisi var` seklinde konustu.
Vestel`in hedefleri:
1999 yilinda beyaz esya sektorune girerek, once buzdolabi, klima daha sonra camasir makinesi uretecek. 1 milyon 200 bin uretim kapasiteli olacak fabrikada ilk etapta 400 bin adet buzdolabi uretilecek, bunun 150 bini ic pazarda satilacak.
Fabrika icin 180-200 milyon dolarlik yatirim yapilacak. Ar-Ge icin yuzde 15`lik bir pay ayiirilacak. Bu yil sonuna kadar 4 milyon ade TV vi 1 milyon adet monitor uretilecek. 4 milyon adet TV7nin 500 bini ic pazarda satilacak.
1998 yili basinda acilmaya baslanan ve su anda 150 tane olan Vestel showroomlardan 2000 yilina kadar 1000 tane acilacak.
Musterinin ihtiyacina gore uretim yapilacak. Her ulkenin ve Turk tuketicisinin ihtiyac ve begenileri gozonune alinarak ve Ar-Ge`ye ayrilan pay artirilarak yeni urunler gelistirilecek. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.