Vergiye kuvvet

16.07.2003 - 09:31 | Son Güncelleme :

Memura verilen zamma kaynak bulundu. Kamuda 2.5 katrilyon lira dolayında kaynak için Özel İşlem Vergileri Eğitime Katkı Payları tutarları yüzde 60 oranında artırılıyor. Buradan 200 trilyonluk ek gelir bekleniyor

Geçen gün açıklanan memur zamlarının hangi kaynaktan sağlanacağına dair sorulara yanıt bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın başkanlığında önceki gece yapılan Ekonomi Zirvesi`nde, kamuda 2.5 katrilyon lira dolayında gelir artırıcı ve gider azaltıcı bir paketin uygulanması gündeme geldi.

Anadolu Ajansı`nın haberine göre, yeni tedbirler kapsamında faiz dışı fazlanın tutturulabilmesi de amaçlanırken, daha önce kararnamesi Başbakanlığa gönderilmiş olan Özel İşlem Vergileri ile Eğitime Katkı Payı tutarları da yüzde 60 oranında zamlanıyor. Yılbaşında artış yapılmayan söz konusu kalemlerdeki yüzde 60`lık zammın, bütçeye 200 trilyon lira dolayında ek gelir sağlayacağı hesap ediliyor. Aynı şekilde, kamu kuruluşlarının kullanmadığı ve özel hesaplarındaki gelirlerin bütçeye gelir kaydedilmesi de kararlaştırıldı. Kapatılan bazı fon gelirlerini de içeren bu düzenleme ile de, 300-400 trilyon liralık ek kaynak yaratılabileceği ifade edildi.

Ekonomi bürokratlarından edinilen bilgiye göre, toplantıda, bütçenin sapma ihtimali olan bazı kalemleri masaya yatırıldı ve yüzde 6.5`lik faiz dışı fazlanın tutturulabilmesi için alınması gereken tedbirler üzerinde duruldu. Öncelikle yatırım ödenekleri, transferler ve diğer cari ödenekler üzerinde bulunan 4 katrilyon lira tutarındaki blokajın yumuşatılması gündeme geldi.

IMF ile mutabakat

Öte yandan IMF ile yapılan müzakerelerde, vergilerin daha fazla artırılmaması konusunda konsensüs bulunduğu ifade edildi. Bu çerçevede, Irak savaşı nedeniyle uygulamaya konulan 4 katrilyonluk blokajın 2.8-2.9 katrilyon liralık bölümünün serbest bırakılması, 1.1-1.2 katrilyonluk bölümünün ise devamı konuşuldu. Bloke edilecek ödenek tutarının ekonominin seyrine göre

700-800 trilyon liraya çekilebileceği görüşü de dile getirildi. Serbest bırakılması beklenen ödenekler arasında, doğrudan gelir desteği için ayrılan 500 trilyon lira da bulunuyor.

Kurdaki düşüşün avantajı

Bu arada aralarında akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV`nin de bulunduğu bazı vergilerde de kurdaki düşüş ve diğer nedenlerle bütçede öngörülen rakamın üzerinde bir gerçekleşmenin sağlanabileceği söyleniyor. Önce 1 milyon 780 bin lira olarak belirlenen, daha sonra da 1 milyon 685 bin lira olarak revize edilen ortalama dolar kuru hedefine rağmen kurun 1 milyon 500 bin lira altına düşmesi nedeniyle savunma harcamalarından 209 trilyon lira tasarruf sağlandığı belirtildi. Bu rakamın 500 trilyon liraya ulaşacağı beklenirken, dış kredili yatırımlardan da aynı miktarda tasarruf sağlanacağı vurgulanıyor. Devletin elinde bulunan fındık stoklarının satışıyla ise 50-60 trilyon liralık bir gelir elde edilmesi bekleniyor. Toplantıda, KİT dengesinin de beklenin üzerinde olumlu bir gelişme gösterdiği dile getirilirken, bunun, bazı KİT`lerin hedefin üzerinde gelir elde etmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Nelerin fiyatı ARTACAK

Özel İşlem Vergileri`nin yüzde 60 artırılmasından önceki tutarları ve oranları şöyle idi: Vergi daireleri ve belediyelere verilen beyannameler ile SSK`ya verilen sigorta prim bildirgeleri 4 milyon TL, gümrük idarelerine verilen beyannameler 10 milyon TL, Sayısal Loto oyunlarında her bir kolon için 60 bin TL, at yarışlarında oynanan her bir bilet için yüzde 5, silah taşıma ve bulundurma vesikalarından 120 milyon TL, kara avcılığı ruhsat teskelerinden 60 milyon TL, hava yolu ile iç hat yolcu taşımacılığında düzenlenen; her bir bilet için 4 milyon 500 bin TL, dönüşlü biletler için 9 milyon TL, tapu işlemlerinde harç mükellefiyeti doğuran her bir işlemin taraflarından 15 milyon TL.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.016 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.